adamski 20.05.2005 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Wicher: co masz mieć gorzej niż my? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher 20.05.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Nieda rady się przyłączyć. Projekt już wybrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 20.05.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Nieda rady się przyłączyć. Projekt już wybrany. Wicher, tu większośc jest zarażona Manuelami, a niektórzy nawet Emanuelami. A tak na marginesie to gdzie i co (jeśli oczywiście wolno wiedzieć) budujesz lub będziesz w tej "naszej" wielkopolsce budował??? Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-ewa- 21.05.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 witam wszystkich tadek super działka ja mam wąską działkę i oczywiście zakupilam projekt manuela ,który okazał się za szeroki o 0,5m i dlatego moje załatwianie papierków ciągnie się od wielu miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 21.05.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 witam wszystkich tadek super działka ja mam wąską działkę i oczywiście zakupilam projekt manuela ,który okazał się za szeroki o 0,5m i dlatego moje załatwianie papierków ciągnie się od wielu miesięcy Dzięki -ewa- A jakich masz sąsiadów??? Takich czy Bo jeśli są w porządku i mają ciut większą działkę niż Ty to mogą się zgodzić, żebyś "przytuliła" Manuelkę do jednej ze stron, najlepiej tą stroną od garażu. Zamiast 4m, np. 3 metry od granicy działki. Przecież tu chodzi tylko o 0,5m. Jak wyrzucają Cię drzwiami to wchodź oknem. Trzymamy kciuki za walkę z biurokracją. Powodzenia TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 22.05.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Witam wszystkich!!! Buduję Manuelę pod Częstochową w Konopiskach. Właśnie założyłem okna i kończe tynkować wewnątrz. Projekt troszkę rozbudowałem i dołożyłem garaż i kotłownie z boku, a zamiast starego garażu mam wielką sypialnię z garderobą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 22.05.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Witam wszystkich!!! Buduję Manuelę pod Częstochową w Konopiskach. Właśnie założyłem okna i kończe tynkować wewnątrz. Projekt troszkę rozbudowałem i dołożyłem garaż i kotłownie z boku, a zamiast starego garażu mam wielką sypialnię z garderobą. Pozdrawiam Hej Kleco, to może wrzuciłbyś jakieś zdjątka jak nie na strony muratora to chociaż na priva lub e-mail. Myślę, że więcej osób chciałoby obejrzeć Twoją Maunelkę. Osobiście jestem ciekaw jak to wszystko wygląda pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 22.05.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Jutro zrobię zdjęcia i wrzuce na forum AHA tylko jak mam to zrobić (może ktoś mi da jakieś instrukcje na priva-dzięki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 23.05.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 witam wszystkich tadek super działka ja mam wąską działkę i oczywiście zakupilam projekt manuela ,który okazał się za szeroki o 0,5m i dlatego moje załatwianie papierków ciągnie się od wielu miesięcy Dzięki -ewa- A jakich masz sąsiadów??? Takich czy Bo jeśli są w porządku i mają ciut większą działkę niż Ty to mogą się zgodzić, żebyś "przytuliła" Manuelkę do jednej ze stron, najlepiej tą stroną od garażu. Zamiast 4m, np. 3 metry od granicy działki. Przecież tu chodzi tylko o 0,5m. Jak wyrzucają Cię drzwiami to wchodź oknem. Trzymamy kciuki za walkę z biurokracją. Powodzenia TadekL A potem się będą bujać tak jak My z Nadzorem Budowlanym - który nam wydał pozwolenie na budowę z wadą prawną. Pobudowaliśmy się 3 metry od granicy działki z pozwoleństwem sąsiadów i wszystkich świętych... przyszło do odbioru domu a Nadzór powiedział, że nam nie wystawi pozwolenia na użytkowanie. To się odwołujemy w Ministerstwie Infrastruktury!!! Uważajcie na te metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher 23.05.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Witaj TadekL!Oczywiście nie jest to tajemnica.Buduję Kubę z archipelagu.Zafascynował mnie ten projekt swą prowokującą i oryginalną prostotą. Pozdrowienia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 23.05.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 A potem się będą bujać tak jak My z Nadzorem Budowlanym - który nam wydał pozwolenie na budowę z wadą prawną. Pobudowaliśmy się 3 metry od granicy działki z pozwoleństwem sąsiadów i wszystkich świętych... przyszło do odbioru domu a Nadzór powiedział, że nam nie wystawi pozwolenia na użytkowanie. To się odwołujemy w Ministerstwie Infrastruktury!!! Uważajcie na te metry. Hej Nina, czy to odwołanie jeszcze trwa??? Przecież mieszkacie już na swoim . Bard nic o tym nie wspominał a i w dzienniku nie zauważyliśmy takiej notaki, muszę go jeszcze zaczepić na GG. Tak w ogóle to rozumiem, nie ma się czym chwalić, a te wszystkie Urzędy, Nadzory itp. są bardzo upierdliwe Pozdrawiamy Ciebie, Barda i oczywiście Waszego jeszcze nienarodzonego Dzidziusia . Chłopiec, czy dziewczynka - cały czas szanse 50/50 TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 23.05.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Jutro zrobię zdjęcia i wrzuce na forum AHA tylko jak mam to zrobić (może ktoś mi da jakieś instrukcje na priva-dzięki) Hej Kleco, Najlepiej załóż sobie album na jakimś darmowym portalu, np. na onecie lub republice. Wśród tematów na forum znajdziesz na pewno takie ze wskazówki jak to zrobić. Życzę powodzenia i czekamy na zdjęcia . Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 24.05.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 A potem się będą bujać tak jak My z Nadzorem Budowlanym - który nam wydał pozwolenie na budowę z wadą prawną. Pobudowaliśmy się 3 metry od granicy działki z pozwoleństwem sąsiadów i wszystkich świętych... przyszło do odbioru domu a Nadzór powiedział, że nam nie wystawi pozwolenia na użytkowanie. To się odwołujemy w Ministerstwie Infrastruktury!!! Uważajcie na te metry. Hej Nina, czy to odwołanie jeszcze trwa??? Przecież mieszkacie już na swoim . Bard nic o tym nie wspominał a i w dzienniku nie zauważyliśmy takiej notaki, muszę go jeszcze zaczepić na GG. Tak w ogóle to rozumiem, nie ma się czym chwalić, a te wszystkie Urzędy, Nadzory itp. są bardzo upierdliwe Pozdrawiamy Ciebie, Barda i oczywiście Waszego jeszcze nienarodzonego Dzidziusia . Chłopiec, czy dziewczynka - cały czas szanse 50/50 TadekL Odwołanie jeszcze trwa. Rzeczywiście nie pisaliśmy w dzienniku, bo przestaliśmy w nim pisać jakiś czas temu z braku sił. W domku mieszkamy bo zgłoszony do odbioru był. Z ICH wimy dostaliśmy złe dokumenty, więc niech się za przeproszeniem wypchają... Z naszej strony było wszystko ok, ale nie chce mi się nawet o tym pisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 24.05.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Odwołanie jeszcze trwa. Rzeczywiście nie pisaliśmy w dzienniku, bo przestaliśmy w nim pisać jakiś czas temu z braku sił. W domku mieszkamy bo zgłoszony do odbioru był. Z ICH wimy dostaliśmy złe dokumenty, więc niech się za przeproszeniem wypchają... Z naszej strony było wszystko ok, ale nie chce mi się nawet o tym pisać... Nie przejmuj się. Zobaczysz wszystko będzie dobrze. Niestety ta biurokracja trochę długo trwa, ale jeśli wszytko po waszej stronie jest OK to nie macie się co martwić. Mieszkajcie sobie spokojnie w Waszym ślicznym domku . Mam nadzieję, że niedługo też dołączymy do grona Tych szczęśliwców, którzy będą mogli się cieszyć własnym domkiem . Już nie mogę się doczekać, ale to jeszcze trochę potrwa. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 24.05.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witamy wszystkich Manuelowiczów.Mamy do Was uprzejme zapytanie. Stoimy przed wyborem ogrzewania. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie skałdające się z podłogówki i ogrzewania grzejnikowego. Nasz instalator twierdzi, że lepiej jest dobrać trochę większe grzejniki. Wpłynie to podobno na szybsze nagrzewanie się pomieszczeń a co za tym idzie na rzadsze włączanie się pieca celem podgrzania wody w grzejnikach a w konsekwencji mniejszym zużyciem gazu. Czy Wy również mieliście przeliczane parametry ogrzewania i na ile różniły się od tych zawartych w projekcie. My planujemy podłogówkę na całym dole poza spiżarnią i gabinetem, ale myślę nad założeniem dodatkowego grzejnika z salonie ze względu na pewną "bezwładność" ogrzewania podłogowego i wolniejszego ogrzewania pomieszczenia niż w przypadku zastosowania samych grzejników. Na górze ogrzewanie podłogowe w dwóch łazienkach i suszarni (Emanuela II) i grzejniki w pozostałych pomieszczeniach (sypialniach i holu). Nie wiemy czy sama podłogówka wystarcza na ogrzanie tak małych pomieszczeń jak łazienki, czy tak jak piszą gdzieniegdzie w niektórych czasopismach powinno się zastosować dodatkowe grzejniki drabinkowe.Z góry dziękujemy za Wasze sugestie.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 26.05.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Drabinki w łazienkach zawsze się przydadzą choćby do powieszenia mokrych ręczników. JA też się zastanawiałem nad podłogówką we wszystkich pomieszczeniach, ale jak się dowiedziałem, że wtedy nie położę ani parkietu ani drewna ani paneli ani dywanów bo do podłogówki się nie nadają to zostałem przy podłogówce w łazienkach, wiatrołapie i kuchni gdzie będą płytki, a reszta zwykłe grzejniki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 30.05.2005 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Cześć all Witamy wszystkich Manuelowiczów. Mamy do Was uprzejme zapytanie. Stoimy przed wyborem ogrzewania. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie skałdające się z podłogówki i ogrzewania grzejnikowego. Nasz instalator twierdzi, że lepiej jest dobrać trochę większe grzejniki. Wpłynie to podobno na szybsze nagrzewanie się pomieszczeń a co za tym idzie na rzadsze włączanie się pieca celem podgrzania wody w grzejnikach a w konsekwencji mniejszym zużyciem gazu. Czy Wy również mieliście przeliczane parametry ogrzewania i na ile różniły się od tych zawartych w projekcie. My planujemy podłogówkę na całym dole poza spiżarnią i gabinetem, ale myślę nad założeniem dodatkowego grzejnika z salonie ze względu na pewną "bezwładność" ogrzewania podłogowego i wolniejszego ogrzewania pomieszczenia niż w przypadku zastosowania samych grzejników. Na górze ogrzewanie podłogowe w dwóch łazienkach i suszarni (Emanuela II) i grzejniki w pozostałych pomieszczeniach (sypialniach i holu). Nie wiemy czy sama podłogówka wystarcza na ogrzanie tak małych pomieszczeń jak łazienki, czy tak jak piszą gdzieniegdzie w niektórych czasopismach powinno się zastosować dodatkowe grzejniki drabinkowe. Z góry dziękujemy za Wasze sugestie. Pozdrawiamy TadekL: instalator ma rację - większa powierzchnia grzejników to większa powierzchnia nagrzanego elementu, zresztą pewnie posiłkuje się tabelami w których jest dokładnie podane na jaki metraż przy jakich temperaturach stosować jakie grzejniki (ile płyt, jaka powierzchnia). Chyba na stronie Buderusa w cennikach były też te dane. Do łazienek dodaliśmy grzejniki drabinkowe z grzałkami, sprawują się super. Na parterze kaloryfery są w salonie, w wiatrołapie i w gabinecie (bibliotece). Podłogówka tak jak u Ciebie. Aha, oczywiście kaloryfery na piętrze najlepiej jak są zamontowane pod oknami dachowymi. Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 30.05.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 TadekL: instalator ma rację - większa powierzchnia grzejników to większa powierzchnia nagrzanego elementu, zresztą pewnie posiłkuje się tabelami w których jest dokładnie podane na jaki metraż przy jakich temperaturach stosować jakie grzejniki (ile płyt, jaka powierzchnia). Chyba na stronie Buderusa w cennikach były też te dane. Do łazienek dodaliśmy grzejniki drabinkowe z grzałkami, sprawują się super. Na parterze kaloryfery są w salonie, w wiatrołapie i w gabinecie (bibliotece). Podłogówka tak jak u Ciebie. Aha, oczywiście kaloryfery na piętrze najlepiej jak są zamontowane pod oknami dachowymi. Pozdrawiam Adamski Adamski, dzięki za info. Jesteś wielki Pozdrawiam TadekL A czy tylko to forum odwiedza i odpowiada tylko Adamski. Hej Manuelowicze, a Wy czy zechcecie się wymienić swoimi doświadczeniami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 30.05.2005 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 TadekL: każde z nas ma swoje dni, miesiące w których zagląda na forum. Ja teraz tak, ale kilka miesięcy temu też miałem przerwę. Niestety-stety teraz to okres długich weekendów i pracy na budowie, mało kto siedzi przy komputerze. Pozdrowionka dla wszystkich Manuelo- i Emanuelo-wiczów Adamski PS. W sobotę wracałem spod Szczecina. Moja małżonka wypatrzyła po drodze Manuelkę Kiedyś nawet nie zwracała uwagi na domki po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 30.05.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Aha, oczywiście kaloryfery na piętrze najlepiej jak są zamontowane pod oknami dachowymi. Dlaczego lepiej pod dachowymi a nie pod zwykłymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts