Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla tych, którzy czekają na propozycje zmian w Manueli/Emanueli - jedna bardzo ważna zmiana - powiększcie szerokość drzwi garażowych z 240 na 260. My tak zrobiliśmy. Przy bloku w garażu mam 240 i strasznie ciasno przy wjeżdżaniu, a nie o to chodzi, żeby przez całe życie się z tym męczyć...

Witam

Czy robiliście tę wentylację w garażu, któa wychodzi przez dachówki kominkiem wentylacyjnym? Czy to jest potrzebne?

Rozmiawałem z fachowcami, którzy twierdzą, ze przez taką nieocieploną wentylację tylko się będzie skraplała para wodna, a w momencie, gdy okna są rozszczelniane, można ją sobie darować (przy okazji oszczędzić na dachówce z daszkiem za 235 zł)

Dlatego moje pytanie dla osób, które już dom zbudowały - jak rozwiązaliście tę sprawę, a jeśli macie tę wentylację, to jak sie ona zachowuje w zimie...

A jak rozwiązaliście kwestię ocieplenia frontu garażu pod dachem - czy macie ocieplony ten okap nad garażem wełną między krokwiami, czy raczej ociepliliście tę wewnętrzną ściankę, która jest nieco cofnięta w głąb domu (graniczy oryginalnie z pralnią)?

BO mam podmurowaną murłatę nad drzwiami garażu, natomiast tej murłaty na wewnętrznej ściance na razie nie podmurowywałem i się zastanawiam, czy ją też trzeba...

Ociepliłem i między krokwiami i sciankę od łazienki w moim przypadku.

Ja nie mam pralni gdyż przeprojektowałem schody w inne miejsce co potem uczynili projektanci w projektach, które są na bazie manueli.

Ps. właśnie podpisałem umowę na założenie licznika i dostawę gazu.

Niezapomnijcie--- żeby się ubiegać o dostawę trzeba mieć między innymi nadany numer domu.

Czy mogę prosić o zdjęcia waszych kuchni, gdyż brak nam koncepcji na projekt naszej. Trzy okna trochę przyczyniają się do większego wysiłku na tak małej powierzchni ścian - jak tam to wszystko zmieścić.

Może wasze projekty posłużą nam za bazę. za fotki z gory dziękuję i pozrawiam.

Mogą być na [email protected]

Witam. Jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego.

Kuchnie zaprojektowaliśmy na etapie pierwszego stropu ( mamy podpiwniczony budynek). 2 okna w kuchni zmieniliśmy na jedno 150x120 jak kilku manuelowiczów ( dzięki za rady!). Okno 120x120 przesuneliśmy na odległość ok.180 cm .

Sciankę przy jadalni wydłuzyliśmy do 210 cm , przejście ma teraz 110, a kolejna ścianka (wolnostojąca) w konsekwencji też jest przesunieta.

Zlikwidowaliśmy spiżarnię ( w realu kuchnia jest mniejsza niz wydawało się w projekcie :lol: ).W sumie nasze zmiany nie są aż tak zauważalne z zewnątrz, natomiast w środku kuchnia jest ustawna, tak że mieści się wszystko :wink: .Na ścianie przy jadalni zmieści się nam lodówka side by side, piekarnik w zabudowie (po ostatnich zmianach), mikrofala i ekspres do kawy też w zabudowie.Zrobiła się wygodna ściana technologiczna - jak to nazywamy.Pod oknem oczywiście ciągnie się blat ze zlewozmywakiem i zmywarką. Płyta ceramiczna jest w miejscu - jak w projekcie.Nad płytą jest ciąg szafek 3x60 cm.W środkowej jest zabudowany okap.

Jak będę mieć zdjęcia- wkleimy.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Czy może ktoś z grupy podpowiedzieć jak oszczędniej ustawić piec gazowy.

Czy ustawić na wysoką temperaturę pieca i wtedy szybko nagrzewają sie pomieszczenia - czy moze niską temperatyrę i pomieszczenia nagrzewają się wolniej. Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam piec VITOPEN 100.

ps.

Zima tuż tuż.

No wlasnie, z jakiego materiału budowaliście te murki przy tarasie?

My zrezygnowaliśmy z tych murków/ łuczków. Dom mamy podpiwniczony, więc dosyć śmiesznie by to wyglądało.

W zamian powiększamy taras ( w sumie ok. 25 mkw) i robimy go z drewna egzotycznego ( docelowo).

Pozdrawiam.

Czy może ktoś z grupy podpowiedzieć jak oszczędniej ustawić piec gazowy.

Czy ustawić na wysoką temperaturę pieca i wtedy szybko nagrzewają sie pomieszczenia - czy moze niską temperatyrę i pomieszczenia nagrzewają się wolniej. Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam piec VITOPEN 100.

ps.

Zima tuż tuż.

Grzegorz - zmień adres do Twojego albumu, bo masz załączony link, którego nikt inny oprócz Ciebie nie może obejrzeć, a skrót masz taki:

http://foto.onet.pl/706322,twoje_albumy_miniatury.html

TadekL