Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

piekna kuchnia! Możesz napisac jak długa jest œciana przy jadalni - czyli od okna do końca lodówki ?

Też chcieliœmy sobie zrobić takš zabudowanš œcianke ale wydaje mi się że musimy trochę ja wydłużyć na etapie budowy... Budujemy na wiosne więc chciałabym dograc wszystkie szczegóły :lol:

Z góry wielkie dzięki!

Pozdrawiam,

M.

Witam

Szanowni posiadacze Manueli mam pytanie, mianowicie

czy ściane frontową garażu równaliście do wieńca w pozostałej

cześci domu czy tak jak to jest w projekcie macie ścianke tą

niższą o jakieś 20 cm,a jeśli równaliście to jak z kubaturą dachu

czy nie ulegnie pogorszeniu.Proszę o odpowiedz.

POZDR.

Witam

Mam pytanko a propos garażu i jego ocieplenia. Czy macie garaż ogrzewany, czy nie?

Jeśli nie ogrzewany, to czy ocieplaliście dodatkowo od środka ścianę wewnętrzną pomiędzy garażem a hallem (tę przy której idą schody na górę)? oraz ścianę pomiędzy garażem a kotłownią?

Może nawet jak się garażu nie ogrzewa, to wystarczy ocieplenie 12 styropianu od zewnątrz i ocieplane drzwi garażowe?

Bardzo mnie ciekawi, jak to rozwiązali ci, którzy już w Manuelce mieszkają...

U mnie w garażu jest kaloryfer, ale przykręciłem go na "połowę". W środku nic nie ocieplałem. W zeszłym roku robiłem doświadczenie (przy zakręconym kaloryferze) i wyszło mi, że przy temperaturze około -5*C na zewnątrz w garażu temperatura nie spadała poniżej 14*C. Przy tych mrozach z początku roku odkręciłem kaloryfer no i było 15-16*C. Dom jest ocieplony 12 cm styropianem a drzwi są też ocieplone.

• 3 weeks później...

Mając - bardzo ładna kuchnia na zdjęciach u góry.

Mam pytanko a propos wyjścia na taras - czy dobrze widzę, że zrezygnowaliście z wyjścia tą boczną ścianą i macie go w "jadalni"? (zamiast tej witrynki)

Dokładnie tak samo zrobiliśmy (wyjście mamy w rozmiarze 180x230) i teraz się zastanawiamy nad ergonomią takiego rozwiązania. Czy w lecie jak drzwi na taras są często otwierane, nie przeszkadza stół jadalniany w wychodzeniu?

Jeśli macie te drzwi w "jadalni", to jakie macie otwieranie? słupek ruchomy i otwierane normalnie, czy może drzwi przesuwane?

Czy w salonie macie to jedno okno 180x150, czy wybijaliście coś na ścianie, na której są też te trzy okienka "garażowe"? Bo też sami nie wiemy, czy teraz nie będzie za ciemno w salonie (salon mamy z wyjściem na wschód)...

Ciekaw jestem też, co na ten temat sądzą i jakie doświadczenia mają inni Manuelowicze/Emanuelowicze...

Ciepło pozdrawiam

Druidus - dokładnie, wyjście jest z "jadalni". Co do samej jadalni, to myśmy poszli jeszcze krok dalej, nie mamy spiżarni i tam jest nasza jadalnia więc problemu z "wychodzeniem" nie ma.

Drzwi na taras są z ruchomym słupkiem otwierane tradycyjnie.

W salonie są dwa okna 180x150 dokładnie tak jak mówisz mimo tarasu po południowej stronie.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Jak dla mnie okna połaciowe powinny być wszystkie takie same. Zróżnicowanie ich kształtu psuje wygląd elewacji, a już umieszczanei dwóch rozmiarów okien na jednej połaci dachu totalnie odradzam...

Z innej beczki - czy jest ktoś, kto zrezygnował z wejścia do salonu z tarasu na bocznej ścianie i zrobił je zamiast galeryjki? Bo zastanawiam się, czy jedno okno 150x180 i drzwi 180x230 (zamiast galeryjki) dostarczy do salonu odpowiednią ilość światła...

U nas też drzwi sa przeniesione na miejsce galeryjki, dorzuciliśmy dodatkowe okno na długiej ścianie. Światła jest pod dodatkiem ale też i dlatego, że taras wychodzi na południe. Jeżeli taras jest po wschodniej stronie to może być trochę ciemno a promienie słoneczne dotrą do salonu tylko rano...

Pozdrawiam,

valdiv

No niestety taras mamy po wschodniej stronie, za to południowe okno 120x120 w kuchni powinno trochę doświetlać przestrzeń jadalniano-salonową. Nie chcemy mieć okien na prawie każdej ścianie salonu, bo to potem nieustawne...

Na długiej ścianie też głupio okno robić, bo 8 metrów dalej jest domek sąsiada, a dokładnie jego wykusz z oknami z jego jadalni...

Ciekaw jestem, czy to nasze rozwiązanie ktoś ma i jak to się sprawdza. Zawsze jeszcze mamy czas na wybicie np. okna w miejscu, gdzie orygilnalnie miały być drzwi na taras... Choć wolałbym tego uniknąć, bo na tej ścianie jest wszystko przygotowane pod TV.