grzegorz10 27.10.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 http://foto.m.onet.pl/_m/6e99de73e9e087356392cdd2591b65fd,21,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monica 30.10.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam, piekna kuchnia! Możesz napisac jak długa jest ciana przy jadalni - czyli od okna do końca lodówki ? Też chcielimy sobie zrobić takš zabudowanš cianke ale wydaje mi się że musimy trochę ja wydłużyć na etapie budowy... Budujemy na wiosne więc chciałabym dograc wszystkie szczegóły Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mając 03.11.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Wymiary są identyczne jak w projekcie. U mnie różnica polega na zlikwidowaniu ścianki między kuchnią a hallem i zastąpienie jej słupem oraz zlikwidowaniu spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2006 10.11.2006 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 WitamSzanowni posiadacze Manueli mam pytanie, mianowicieczy ściane frontową garażu równaliście do wieńca w pozostałej cześci domu czy tak jak to jest w projekcie macie ścianke tą niższą o jakieś 20 cm,a jeśli równaliście to jak z kubaturą dachuczy nie ulegnie pogorszeniu.Proszę o odpowiedz.POZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2006 11.11.2006 02:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Właściciele manueli jak wyżej proszę o radę bo niewiemjak mamy budować zgodnie z projektem czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mając 13.11.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Pewnie, że zgodnie z projektem. Gdybyś chciał zmienić tak jak mówisz to po prostu musiałbyś "łamać" krokwie bo ta ścianka jest niższa o jakieś 80 cm a nie 20. Wydaje mi się, że dom by stracił na "urodzie" a Ty byś zyskał bardzo niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 14.11.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 WitamMam pytanko a propos garażu i jego ocieplenia. Czy macie garaż ogrzewany, czy nie?Jeśli nie ogrzewany, to czy ocieplaliście dodatkowo od środka ścianę wewnętrzną pomiędzy garażem a hallem (tę przy której idą schody na górę)? oraz ścianę pomiędzy garażem a kotłownią?Może nawet jak się garażu nie ogrzewa, to wystarczy ocieplenie 12 styropianu od zewnątrz i ocieplane drzwi garażowe?Bardzo mnie ciekawi, jak to rozwiązali ci, którzy już w Manuelce mieszkają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mając 15.11.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 U mnie w garażu jest kaloryfer, ale przykręciłem go na "połowę". W środku nic nie ocieplałem. W zeszłym roku robiłem doświadczenie (przy zakręconym kaloryferze) i wyszło mi, że przy temperaturze około -5*C na zewnątrz w garażu temperatura nie spadała poniżej 14*C. Przy tych mrozach z początku roku odkręciłem kaloryfer no i było 15-16*C. Dom jest ocieplony 12 cm styropianem a drzwi są też ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 15.11.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 hmm, to może przy takiej różnicy temperatur między garażem a domem warto by ocieplić tę wewnętrzną ścianę przynajmniej 5 cm styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mając 15.11.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 A czy to coś zmieni? Dom nie wychładza się przez garaż, tylko przez dach. Lepiej jest więc skupić się na dobrym ocieplenu poddasza. Piszą w różnych mądrych gazetach, że przez dach ucieka nawet 80% ciepła... tak więc tym garażem bym się za specjalnie nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 04.12.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mając - bardzo ładna kuchnia na zdjęciach u góry.Mam pytanko a propos wyjścia na taras - czy dobrze widzę, że zrezygnowaliście z wyjścia tą boczną ścianą i macie go w "jadalni"? (zamiast tej witrynki) Dokładnie tak samo zrobiliśmy (wyjście mamy w rozmiarze 180x230) i teraz się zastanawiamy nad ergonomią takiego rozwiązania. Czy w lecie jak drzwi na taras są często otwierane, nie przeszkadza stół jadalniany w wychodzeniu?Jeśli macie te drzwi w "jadalni", to jakie macie otwieranie? słupek ruchomy i otwierane normalnie, czy może drzwi przesuwane? Czy w salonie macie to jedno okno 180x150, czy wybijaliście coś na ścianie, na której są też te trzy okienka "garażowe"? Bo też sami nie wiemy, czy teraz nie będzie za ciemno w salonie (salon mamy z wyjściem na wschód)... Ciekaw jestem też, co na ten temat sądzą i jakie doświadczenia mają inni Manuelowicze/Emanuelowicze... Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 06.12.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Dzięki za uwagę. Już poprawiłem. Jeżeli jest jeszcze coś nie tak daj znać. Grzesiu, Zdjecia super Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mając 11.12.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Druidus - dokładnie, wyjście jest z "jadalni". Co do samej jadalni, to myśmy poszli jeszcze krok dalej, nie mamy spiżarni i tam jest nasza jadalnia więc problemu z "wychodzeniem" nie ma. Drzwi na taras są z ruchomym słupkiem otwierane tradycyjnie. W salonie są dwa okna 180x150 dokładnie tak jak mówisz mimo tarasu po południowej stronie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 14.12.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Ile w zwykłej Manueli wyszło Wam metrów kwadratowych wełny pod krokwy?Informacja potrzebna do zakupu materiału, dałbym głowę, że gdzieś widziałem to, ale od godziny szukam na forum i już teraz nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 01.02.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam Manuelowiczów.Mam pytanko związane z oknami dachowymi. Jakie wymiary macie tych okien? w projekcie są 78*160, Interesują mnie zwłaszcza wymiary okien dodatkowych tj. w pralni i małym pokoju od strony frontu.Dość ostro mnie to gryzie ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 01.02.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Ja mam 78x140 (wszystkie okna połaciowe). I to IMHO wystarczy. 160 są za długie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 02.02.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Dzięki druidus za odpowiedź. Właśnie 78*140 wydaje mi się najoptymalniejsze. Ciekawi mnie rozmiar okien w pralni i małym pokoju od wejścia jeśli ktoś zamontował. Zastanawiam się w tych dwuch miejscach na wymiarem 78*94 co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 02.02.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Jak dla mnie okna połaciowe powinny być wszystkie takie same. Zróżnicowanie ich kształtu psuje wygląd elewacji, a już umieszczanei dwóch rozmiarów okien na jednej połaci dachu totalnie odradzam... Z innej beczki - czy jest ktoś, kto zrezygnował z wejścia do salonu z tarasu na bocznej ścianie i zrobił je zamiast galeryjki? Bo zastanawiam się, czy jedno okno 150x180 i drzwi 180x230 (zamiast galeryjki) dostarczy do salonu odpowiednią ilość światła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdiv 02.02.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 U nas też drzwi sa przeniesione na miejsce galeryjki, dorzuciliśmy dodatkowe okno na długiej ścianie. Światła jest pod dodatkiem ale też i dlatego, że taras wychodzi na południe. Jeżeli taras jest po wschodniej stronie to może być trochę ciemno a promienie słoneczne dotrą do salonu tylko rano... Pozdrawiam,valdiv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 02.02.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 No niestety taras mamy po wschodniej stronie, za to południowe okno 120x120 w kuchni powinno trochę doświetlać przestrzeń jadalniano-salonową. Nie chcemy mieć okien na prawie każdej ścianie salonu, bo to potem nieustawne... Na długiej ścianie też głupio okno robić, bo 8 metrów dalej jest domek sąsiada, a dokładnie jego wykusz z oknami z jego jadalni... Ciekaw jestem, czy to nasze rozwiązanie ktoś ma i jak to się sprawdza. Zawsze jeszcze mamy czas na wybicie np. okna w miejscu, gdzie orygilnalnie miały być drzwi na taras... Choć wolałbym tego uniknąć, bo na tej ścianie jest wszystko przygotowane pod TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts