Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Skoro jesteśmy przy temacie podasza może pamiętacie

jle poszło wam metrów kwadratowych płyt kartonowo gipsowych

oraz wełny.

Pozdr.

Przyłączam się do tego pytania. W miarę możliwości napiszcie, czy chodzi o same skosy/sufity, czy także z ociepleniem i wykończeniem płytami "stryszku".

Żeby dać coś "od siebie" - mała rada w sprawie murków przy tarasie. My zrobiliśmy je z pustaków szalunkowych o wymiarze 20x50. Łatwo da się je przeciąć na pół, żeby na łuczku wyszło płynnie. Część zrobiłem z szalunkowych bloczków 22x22 (takich chyba pod ogrodzenie), ale teraz widzę, że nie trzeba ich było kupować, wystarczyły te "długie" - w palecie niektóre są specjalnie przygotowane pod "przecięcie na połowę (pewnie miały służyć jako narożne). Szerokość 20 IMHO wystarczająca - do tego dojdze tynk po obu stronach, to pewnie te 25 z projektu wyjdzie...

Dodatkowo, żeby rozkręcić dyskusję: na jakim poziomie robiliście "odcięcie" w zewnętrznej elewacji ściany głównej od cokoła? Bo na zdjęciach, które posiadam, niektóre manuelki mają to na poziomie końca fundamentów (ale wtedy niekiedy cokół może być za niski - u mnie wychodzi do ziemi 30-40 cm - zależy ile ziemi będę dorzucał), a inne mają tak jak w oryginalnej wizualizacji powyżej tego poziomu. Może to i lepiej wygląda - z tym że przedstawiciel handlowy firmy, która robi elewacje, mówi, że powinno się jednak odcinać cokół od ściany przy styku fundamentów ze ścianą murowaną, bo te elementy inaczej "pracują" itd. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Niedawno stałem się właścicielem Manueli w Gdańsku i tym samym dołączyłem do grupy Manuelowiczów. Domek jest w stanie deweloperskim. Niedługo przystępuję do wykańczania.

Mam pewien problem z zaprojektowaniem mebli kuchennych. Trzy okna dość mocno ograniczają przestrzeń na szafki wiszące. Byłoby fajnie zobaczyć jak inni Manuelowicze mają rozplanowane meble kuchenne. Mam gorącą prośbę o podesłanie zdjęć.

Druga sprawa to schody. Jak zauważyłem czytając forum nie tylko ja mam problem z tymi schodami. Poproszę o zdjęcia Waszych schodów.

Z góry dzięki za wszystkie przesłane zdjęcia.

Pozdrawiam

Stils

[email protected]

• 2 months później...

oglądałem twoje zdjęcia kubkov i muszę przyznać że bardzo ładny domek udało ci się zbudować. Przy okazji zauważyłem że na górze pomiędzy łazienką a pralnią masz ściankę działową zbudowaną z ceramiki na stropie teriva. Mam w planie też tą ścinkę zrobić z pustaków i się zastanawiam czy w tym miejscu dałeś podwójne belki w stropie czy po prostu na pojedyńczej belce zbudowałeś tę ściankę czy po prostu tam gdzie ci pasowało?

Tak przy okazji świetnie położone gipsokartony.

Witam wszystkich posiadaczy MANUELI. Mam oromną prośbę do właścicieli Manueli którzy zadaszyli taras po całej jego powierzchni o przesłanie zdjęć. Mam zamiar tak zrobić ale nie mam pojęcia jak to by wyglądało. Jeśli ktoś tak już zrobił to bardzo proszę o fotki. Z góry bardzo dziękuję. Zdjęcia można wysłać na adres : [email protected]

Podejrzewam, że tragicznie by takie coś wyglądało - aby zadaszyć cały taras to dach musiałby schodzić jeszcze niżej niż nad garażem - pewnie gdzieś do wysokości dwóch metrów nad poziom tarasu. Może lepiej rozważyć zastosowanie markizy albo zmianę projektu na Librę?

Pozdr.

/v.

Witam !

"gonka76" przesłałem do Ciebie na e-maila wiadomość ze zdjęciem, ponieważ nie mogłem go na forum jakoś zamieścić. Jest to jeszcze niedokończona budowa, tak myślę że za około trzy tygodnie będę miał już budyne zadaszony.

Pozdrawiam,

Wojtek

Ja pomyślałem o zadaszeniu tarasu równo z wystającym daszkiem, niestety dopiero jak zaczeli układać dachówkę, czyli było już po ptokach.

Ja mam wycinane krokwie i gdyby dać jakieś beliki pionowe /słupy/ i troche jescze zbajerować tę część więźby to mogło by wyglądać fajnie, ale w wersji z podbitką to trochę chyba za bardzo plastikowo.

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...