Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

A to niespodzianka. Dzis trafiłam na gigant wątek miłośników Manueli, a pomyśleć ,że przed prawie 2 laty taki wątek rozpoczęłam, ale wówczas grono zainteresowanych było znacznie węższe. Miałam kłopoty związane

głównie z działką- wjazd od południa!. Znacie ten projekt, więc pewnie domyslecie się że to kompletnie ten projekt wyklucza. Ja jednak uparłam się. Dokonałam takich zmian, że domek przypomina pierwowzór chyba tylko z zewnątrz. Buduję pod Bydgoszczą.Sporo zapłaciłam za te adaptacje i dalej drżę na mysl jaki będzie efekt końcowy. Teraz robię dach. Chetnie podziele się osobami , które mają ( lub moze miały) podobny problem usytuowania.

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętam, że my na początku chcieliśmy budować Manuelę, ale po obejrzeniu na żywca zrezygnowaliśmy. Projekt wyglądał pięknie, ale w rzeczywistości trzeba byłoby dużo poprawić. Dół po zmianie drzwi w kuchni dałoby się przeżyć, choć garaż ciut krótki, ale jak rozwiązaliście projekt poddasza, bo 3 pokoi to nikuta tam zrobić.

Pytam bo mam znajomych, którzy chętnie by ją budowali tylko przerażają ich takie małe pokoiki na górze (mają 2 dzieci)

Pata: gdzie pod Bydgosczą budujesz? Byłaś w Brzozie? Tam też stoi Manuelka.

Ez: pokoje za małe? Biorąc pod uwagę skosy to tak, ale jak podniesiesz ścianę na piętrze do 80-100 cm myślę że będzie ok. Mam w bloku 2 pokoje, w domku 4+salon, tak więc raczej się zmieścimy :-)

Serdecznie pozdrawiam

Adamski

Przy podniesieniu ścian to ma sens, bo w oryginale w tym najmniejszym pokoju na górze z cudem łóżko się zmieści, a przy dwójce dzieci i koniecznym pokoju na dole do pracy zaczyna się problem.

A juz nie mówię o pokoju gościnnym.

Wiem, że tu koło Wrocławia dużo ludzi rezygnowało z garażu na rzecz pokoju i budowali oddzielnie garaż

Adamski: buduję w Niemczu i chyba kiedyś, baaaaaardzo dawno temu odpowiadałam ci an priv.W Niemczu stoi ich sporo: 2 kompletnie wykończone, 1 zamieszkała. Kilka w budowie.

Ez:Ja podwyższyłam scianki kolankowe na wysokość 1/2 bloczka przez co powierzchnia użytkowa pokoi na górze znacznie się zmniejszyła.

Ten z balkonem ma ponad 22m i zapewniam , ze wcale mały nie jest.

Pozostałe jak dla mnie ok.

miałam na mysli,,zwiększyła''. A mój garaż jest jeszcze węższy niz w projekcie pierwotnym. Ale chyba cały urok tego domu polega też na tym , że nie jest za duży, bo projektów o pow > 160 m2 znajdziecie multum. ma małą kubaturę i przez to powinien być energooszczędny.

Witam

Jak dla mnie to wielkość pokoi w Manueli jest wystarczająca (uwzględniając podniesienie ścianki kolankowej). Mam jednak ciągle wątpliwości odnośnie schodów (poruszałem już ten wątek). Może macie jakieś przemyślenia na ten temat. :)

A ja zrezygnowałam z wiatrołapu i zrobiłam 2 półzabiegi, widziałam to tylko na planie, schody beda azurowe i dopiero po wykonaniu okaze sie jak to sie prezentuje. A swoja droga w czasie wakacyjnych podrozy widzialam fajna Manuele w Turku- prawie calkowicie wykonczona z ciekawa elewacja

• 2 months później...

Kochani. Widzę,że już wszyscy manuelki pobudowali, bo wątek dawno nie ruszony. Ja jestem z różnych przyczyn dopiero w powijakach, ale z moim ślubnym trwa burzliwa dyskusja na temat: jaki wybrać kolor dachówki tzn grafitowy - jak w projekcie, czy czerwony. jak to u Was z tą kwestią?

Pozdrawiam

Szanelka

Witam

Szanelko: u mnie wlasnie dekarze klada dachowke RuppCeramika Syriusz w kolorze czerwien miedziana. Wyglada ladnie i pasuje do naszej wizji kolorow domku. Kiedys zastanawialismy sie nad ciemna niebieska dachowka. Niestety koszt doplaty do takiego nietypowego koloru jest zbyt wysoki.

Pozdrawiam

Adamski

widziałam kilka Manuel z ciemnymi dachami- zdecydowanie odradzam,

sprawiają ze domjest sutny i przysadzisty. Ja wybrałam czerwień naturalną, do tego rynny w kolorze miedź i jestem zadowolona.

A elewacja jak w projekcie - piasek. Fajnie tez wyglądaja takie dodatkowe obramowania z pogrubieniem w-wy tynku wokół okien , w nieco innym odcieniu. Widziałam na Manueli w Turku. Super.

• 3 weeks później...

Witam

Watek troche padl. Wszyscy buduja, ale nikt nie chce pokazac jak wyglada jego domek :-)

Nasz wyglada tak - co prawda tylko 6zdjec, ale juz niedlugo bedzie wiecej.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=13353&q=Manuela&k=3

Jak na razie tylko widok zewnetrzny, w srodku wlasnie stawiamy scianki dzialowe.

Pozdrawiam

Adamski

Witam wszystkich!!!

Nasza manuelka stoi od września, oczywiście tylko stan surowy otwarty.

Nie było mnie na forum , ponieważ miałam chwilowy "budowo-wstręt" :evil: powoli wracam do siebie!!! czy wy też miewacie chwile załamania i wątpliwości?

Dość smucenia.

Adamski widziłam twoje zdjęcia są super :roll: , domek śliczniutki-czekam na nowe.

pozdrawiam olka

• 1 month później...

Witam wszystkich !!!

Cieszę się, że znalazłem to forum i to z prostej przyczyny, kupiłem projekt manueli lustrzane odbicie i chcę się budować w Łochowie k. Bydgoszczy, a jak widzę z okolic Bydgoszczy jest tu kilka osób, dzięki temu jest o wioele raźniej. :D

Ogladając projekt oraz wypowiedzi tu na forum zastanawiam się czy warto:

- wydłużyć garaz do przodu, dzieki czemu uzyskam garaż wraz ze "szpargałownią"

- zastosować ściankę kolankową na piętrze ( mam obawy czy to nie zeszpeci bryły)

- czy ściany zewnętrzne wykonać z betonu komórkowego 36 cm czy może z 24 cm + styropian

pozdrawiam wszystkich

Marek

Czesc

Mareckiw: tez mam projekt - odbicie lustrzane. Co do Twoich pytan dotyczacych ewentualnych poprawek:

-widzialem garaz poszerzony (a nie przedluzony do przodu). Wyglada to nieciekawie, bryla domu wyglada jak "kopnieta". Co do przedluzenia to nie wiem jak to sobie wyobrazasz, ale musisz pamietac ze dach nad garazem ma niezly spadek wlasnie ku przodowi garazu i musialbys podniesc pietro zeby miec wogole mozliwosc wyciagniecia chociazby metra garazu do przodu.

- sami podnosilismy scianke kolankowa o 1/2 pustaka i jest teraz w miare ok. Nie wyobrazam sobie sytuacji bez scianki kolankowej. Byloby wowczas naprawde nisko na pietrze. Poza tym zapewniam Cie ze bryla budynku z zewnatrz wylada niezle. Mozesz zreszta sam to stwierdzic jak wejdziesz do galerii na forum.

- robimy sciany w technologii gazobeton 24 + styropian 12. Czy lepsze od 36? Na pewno 36 byloby szybciej, ale musialbys miec pewna ekipe murarska, co by pozniej nie trzeba bylo jednak docieplac.

W okolicach Bydgoszczy jest rzeczywiscie kilka Manuelek. Sam widzialem jedna w Brzozie.

Pozdrawiam

Adamski