adamski 05.01.2004 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Jarkol: tez mam chwile zwatpienia. Wlasnie siedzimy z zonka nad wyborem okien i niestety nie wyglada to rozowo. Wymyslilem sobie okna z szybami antywlamaniowymi od strony tarasu i koszty mnie przerazaja. PozdrawionkaAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkol 25.01.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Pozdrowionka!!! Kryzysik budowlany minął (działeczka znowu pociąga), ale to nie szkodzi, by nie było kolejnych smuteczków. Budowa nasza zostaje wstrzymana na 1 roczek-dlaczego? - działalność którą prowadzimy, a która pozwala nam na nasze marzeni , wymaga modernizacji. Wymogi naszej wszechmocnej Uni EEEE. Poczekamy za rok będzie lepiej Dodam jeszcze, że ja mam przedłużony garaż o 1m , co spowodowało powiększenie kotłowni o ten właśnie 1m. Skutkiem tego mam mały okap nad drzwiami garażowymi( zlikwidowane, te ozdobne łuczki) , jest ok. Z lepszych nowinek- ok. 1.05.2004 spodziewamy się kolejnego lokatora Manuelki, więc górne sypialnie mamy zajęte!!! pa, olka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 26.01.2004 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 ok. 1.05.2004 spodziewamy się kolejnego lokatora Manuelki, więc górne sypialnie mamy zajęte!!! http://emots.gpbb.net/Zdziwko.gif http://emots.gpbb.net/Niemowle.gif http://emots.gpbb.net/Klaszcze.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 26.01.2004 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jarkol: serdeczne gratulacje !!! Moja córeczka (3-letnia) ma ostatnio "zaborcze" zachowania i wszystkie hasła typu "braciszek, siostrzyczka" szybko kwituje stwierdzeniem "nie, nie". To pewnie ten wiek Pewnie szybko jej się to zmieni, bo jeszcze z dwa miesiące temu bardzo chciała mieć rodzeństwo, ciągle mówiła że bedzie spała z dzidzią w łóżeczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkol 27.01.2004 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Dziękuję Wam za gratulacje !!! Nasz dekarz twierdził, że nowy dom staje sie szczęśliwy dopiero wtedy gdy go odwiedzi bocian (jeden z wielu jego przesądów) . Adamski - Mikołaj w lutym skończy 5 lat , cały czas był na nie( jego zabawki itp.), dopiero kiedy moja siostra urodziła, zapragnął dzidziusia. Obecnie ma obsesje, całuje mnie po brzuchu i nie może się doczekać. Czekam więc na kolejne nowinki Manuelkowe!!! pozdrawiam olka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkol 06.02.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Czy pierwsze oznaki wiosny wygoniły was na budowy, cóz to za cisza. co słychać -odezwijcie się, a może już mieszkacie i nie macie jeszcze stałego łącza ??!?!?! olka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LITUS 06.02.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Witam wszystkich miłośników Manueli!!!Nasz domek jest dopiero w fazie projektu. Zmian baaardzo dużo. Między innymi pokój w garażu, kuchnia w małym pokoju.... i tak dalej. Czy ktoś z Was ma może podobne pomysły?Niestety mamy problem ze znalezieniem ekipy budowlanej, marudzą, że dach jest bardzo trudny. Co o tym sądzicie?Jeżeli ktoś z Was nie ma nic przeciwko telefonicznej rozmowie, to bardzo proszę o maila.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 06.02.2004 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Cześć fani cioci Manueli Zima trwa, czas na szukanie i zamawianie materiałów na wykonczenie domku. Obysmy sie sami cenami nie wykonczyli Własnie wybieramy okienka i męczymy sprzedawców pytaniami. Litus: moja ekipa ciesielsko-dekarska sprawila sie super. Nie moge na nich narzekac, ale sami mowili ze dach nie nalezy do najlatwiejszych, pomimo tego ze byla to druga Manuela którą robili. Najlepiej znajdz inną ekipę do prac murarskich, a inną do dachu. Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 09.02.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Witam wszystkich Manuelowiczów ! ja też podobnie jak Wy zamierzam budować Manuelę. Szukam kontaktu z osobami, które budują w technologii tak jak w projekcie, czyli Ytong na ściany zewnętrzne i MAX w środku. Czy Waszym zdaniem można zrobić ściany nośne z Ytonga 24 cm klasy 600 ? czy raczej zastosować MAXa, jeśli tak to dlaczego ? Jeśli chodzi o ścianki działowe, to chyba nie ma większego znaczenia z czego będą. Zamierzam zacząć budowę za miesiąc, a moja wiedza o budowaniu jest niestety taka, że jedynie potrafię odróżnić beton komórkowy od pustaka ceramicznego więc ... sami wiecie, no a decyzja o tym z jakiego materiału bidować jest pewnie jedną z ważniejszych na tym etapie. Proszę o sugestie.POzdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 09.02.2004 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Ytong czy Max? Hmm, kwestia ceny, no i nie trzymałbym się tak kurczowo tego co jest w projekcie. Czy w kwestii dachu też będziesz brał dachówkę cementową? Czasem ewidentnie widać że architektowi łatwo i szybko się tworzy projekt, mój kierownik budowy okreslił to w ten sposób "papier wszystko zniesie".Jeżeli kwestia kosztów nie jest dla Ciebie priorytetem, a zależy Ci na szybkim postawieniu domu radzę zastanów się nad postawieniem domu z gotowych elementów - np. Praefa, jeżeli chodzi o ciepło to może pustaki z kermazytu z wypełnieniem kulkami styropianowymi - Leier z Malborka. To tylko dwóch producentów spośród wielu, ale pomyśl że to co w projekcie to nie wszystkie możliwości. Jeżeli Twój inspektor nadzoru uważa że trzeba trzymać się kurczowo projektu to wspólczuję, cięzko będzie później walczyć o swoje racje w trakcie budowy. Rzadko kiedy projekt typowy zgadza się w 100% z wizją inwestora.U nas Manuela na początku miała mało elementów które chcieliśmy zmienić. Teraz - po postawieniu stanu surowego - widzę że np. garaż mógłby być zdeczko dłuższy. Mój seat cordoba mieści się tak żeby wjechac i zamknąć bramę. Nie ma już miejsca na postawienie przed nim dwoch rowerów, no chyba że obok. Mariusz: proszę nie bierz moich uwag do siebie. W zeszłym roku byłem w Twojej sytuacji i moi kochani murarze naopowiadali mi wiele bzdur. Teraz wiem że pare rzeczy zrobiłbym inaczej, co do innych cieszę się że postawiłem na swoim. PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 09.02.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 na dach mam zamiar dać BRAAS cementowy. Co prawda ciężki, ale zakładam, że tak może być. Jeśli chodzi o garaż, to u mnie został zaadaptowany na pokój mieszkalny - zamiast bramy będzie okno. Garaż będę miał zupełnie z boku i trochę większy.Z tymi działowymi to wiesz, jedni mówią, że YTONG za słaby i trza murować z ceramiki, inni twierdzą, że co z tego, że ceramika wytrzymuje 15 MPa, a Ytong 5, jak zaprawa murarska na ceramikę jest grubsza i wytrzymuje 3MPa, zatem pewnie z YTONGA i tak ściana będzie mocniejsza. No wiesz co się zapytam jakiegoś budowlańca, to inna teoria na ten temat. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 09.02.2004 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Zapewniam Cie, że ani Ytong ani Max nie będzie za słaby. Ciekawe czy którykolwiek z tych budowlańców poprosił Cię o pokazanie projektu domu i spojrzał jak jest skonstruowana więźba dachowa i jak się rozkładają siły nacisku z dachu? Podstawa to dobre zakotwienie murłat (belek leżących na wieńcu), bo na nie wywierana jest największa siła. Po prostu przy zamawianiu drewna na więźbę trzymaj się zestawienia z projektu, nie zmieniaj przekrojów belek i będzie wszystko ok. Wszystko jest kwestią ceny! Przy murowaniu z ceramiki praca idzie wolniej, więc robocizna jest droższa, czyli fachowcy niekoniecznie muszą chcieć Ci wszystko prawidłowo wytłumaczyć Widziałem Manuele postawione z ceramiki i gazobetonu i raczej żadna z nich nie "rozjeżdżała się". Sam mam ściany z gazobetonu. Jeżeli masz dobrą, dokładną ekipę to moja propozycja byłaby następująca: -daruj sobie Ytonga, -buduj z porothermu 40P+W (albo nawet 44) jeżeli chcesz jednowarstwowo, lub 32P+W + docieplenie wełną -nadwyżkę pieniążków (pomiędzy ceną Ytonga i ceramiki) przeznacz na dachówkę ceramiczną. Sam także poczatkowo deklarowałem się że wezmę dachówkę Brassa. Pod względem dokładności wykonania ręczę Ci że ceramika bije na głowę cementówkę. Możesz się zresztą przekonać co do tego w galerii. Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco9 09.02.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Witam seredecznie wszystkich MANUELOmaniaków Ja dopiero rozpoczynam moją przygodę z Manuelą (miałem już zamawiać projekt) ale po przeczytaniu forum nasunęły mi się różne wnioski....i myslę, że trzeba by co nieco pozmieniać. Zrozumiałem, że dobrze by było obejrzeć to cudo na żywo.....i w związku z tym mam pytanko: czy ktoś z forumowiczów z okolic Gdańska (+-100 km) byłby tak miły i pozwolił obejrzeć Manuelkę live ? Adamski - jesteś z Tczewa, czyli budujesz w Tczewie - dobrze myślę ? Może miałbyś ochotę na krótką pogawędką na żywo.............? Nie chciałbym zawracać Ci głowy ale pewnie sam wiesz jak ważne są dobre rady zwłaszcza w początkowym etapie budowy. Podobno też w Gdańsku Kłapinie stoi Manuela, czy ktoś zna może dokładny adsres ? I jeszcze pytanko: Jak pod względem projektowym rozwiązaliście podwyższenie ścian na piętrze ? Zamówiliście "normalny" projekt i podwyższyliście ściany powiedzmy o pustak na zasadzie ustaleń z kierownikiem budowy, czy to trzeba zamówić projekt w Archipelagu uwzględniający taką zmianę ? Swoją drogą zazdroszczę, że już jesteście tak zaawansowani............ pozdrawiam wszystkich serdecznie Marco9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 09.02.2004 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Marco: goscie są mile widziani, tak więc daj znac mailem kiedy chcesz przyjechac do Tczewa. Co do adresu Manuelki w Kłapinie to wiem gdzie ona jest (przy obwodnicy), poza tym jest jeszcze jedna przy drodze z Tczewa do Kartuz. Jest więc co oglądać. A tak swoją drogą to Marco9 gdzie się budujesz?Co do podwyzszenia ściany kolankowej to załatwiłem to ze swoim kierownikiem budowy.PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszW. 08.03.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Witam wszystkich budowniczych swoich domków i nie tylko.Jestem nowy w tym temacie i od razu pytanie czy wręcz prośba.Wstępnie zainteresował nas projekt Manuela i chętnie zobaczyłbym już gotowy domek. Jestem z woj.podkarpackiego i pytanie: GDZIE W NASZYCH STRONACH STOI LUB BUDUJE SIĘ MANUELA? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.Pozdrawiam Mariusz - [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 08.03.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Wpisz "manuela" w wyszukiwarkę u góry strony. Dużo było o tym projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanelka 10.03.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Wysiadam psychicznie, staję się facetem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 11.03.2004 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Szanelka: Podeslij swoje zdjecie jak walczysz na placu budowy i pozwol ze osadzimy czy zostalo cos w Tobie z kobiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 18.03.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 cześć chcę wybrać projekt MANUELA, proszę o porady lub o opinie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 18.03.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Wpisz w przeglądarkę nazwę tego projektu, a znajdziesz dużo wątków, bo jest tu bardzo popularny i dużo sie o nim mówiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts