Ewunia 18.03.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Podnoszę, bo zjawili się nowi chętni na Manuelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 19.03.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 cześć dopiero teraz odkryłam to koło miłośników MANUELI i bardzo mnie to cieszy, właśnie jestem na etapie adaptacji tego projektu i jestem nim zauroczona. Oglądałam osobiście na żywo ten dom nawet od środka wiem gdzie się buduje, jestem z woj. pomorskiego a dom dokładnie buduje się w Rumi a mój powstanie w Chwaszczynie mam nadzieję że w tym roku zacznę budowę a kiedy skończę to nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 19.03.2004 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Czesc SzafriGdzie widzialas Manuelkę?PozdrowionkaAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 21.03.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Witam wszystkich Milosnikow Manueli.My rowniez jestesmy na etapie adaptacji projektu Manueli do naszego kawalka globu.Po waszych uwagach pewne rzeczy nabraly zupelnie innego wymiaru.Czy ktos buduje Manuele w okolicach Rybnika?????Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 22.03.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 czesc Manuelkę widziałam w Rumi przy ul. Lipowej jest już prawie wykończona dym z komina wylatuje, domek robi wrażenie. Adamski widziałam zdjęcia twojego domku w galerii jest śliczny, bardzo bym chciała być na takim etapie. pozdrawiam wszystkich budujących MANUELĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 22.03.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 cześć miłośnicy MANUELI mam do Was ogromną prośbę zaczynam w tym roku budowę tego wspaniałego projektu i mam pytanie do osób które już są w zaawansowanej budowie, ile kosztuje stan surowy zamknięty, w projekcie mam część domu podpiwniczoną, czy jest ktoś kto się orientuje w cenach bardzo mnie to interesuje proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 23.03.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Witam ponownie. Wygląda na to, że w okolicach Rybnika będziemy pierwszymi właścicielami Manueli.Mam pytanie. Jak rozwiązaliście problem wentylacji w kuchni ( ewentualne podłączenie okapu)? Z tego co mówił nam nasz adaptator - projektant, nie ma w projekcie kanału wentylacynego w kuchni.Pozdrawiam wszystkich Manuelowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 23.03.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Witam wszystkich moj domek napewno juz znacie zeby nasz Pan Adamski nie mowil ze nie chce pokazac mojego domku wszyskim, to prosze http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=8643&q=nasz%20domek%20i%20my&k=2 prosba do Pana Adamskiego prosze o przyslanie mi zdjec Manueli z Chrzastawy Wielkiej z gory dziekuje, pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICH23GD 24.03.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Witamile wydaliście na budowe waszych manuel? cały czas nie wiem czy nie jest zadroga. poadrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 24.03.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 gregor http://www.archipelag.com.pl/chrzastawa/index.html tu masz zdjęcia Manueli z Chrząstawy jak się wczytasz to co jakiś cas organizują tam drzewi otwarte można przyjechac i pochodzić po tym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 24.03.2004 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Dzieki woprz ale ja te zdjecia widzialem mi chodzi bardziej o prywatne jak ktos tam byl i sam zrobil to bardzo o nie prosze pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 25.03.2004 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Czesc Gregor: daj spokoj z tym "Panem" Ostatnio na budowie "specjaliści od piwka" kopiący rów pod kabel elektryczny dla sąsiada byli w szoku że jestem właścicielem tego domku. Widocznie naprawdę na młokosa wyglądam Co do zdjęć to podoba mi się Wasz taras. Niedługo będę miał podobny, niech tylko pogoda się uspokoi. Co do prywatnych zdjęć z Chrząstawy to kiedyś Dagra była tam i zrobiła kilka zdjęć. Niestety praktycznie pokrywają się z tym co Archipelag wrzuciła na swojej stronie. Akwarysta: tak jak napisałem Ci na priv w projekcie jest do podłączenia okapu przewidziany otwor w scianie i kratka na zewnatrz. Co do wentylacji w kuchni to mam w stropie zatopioną rurę PCV łączącą kuchnię z kominem wentylacyjnym. Szafri: co do kosztow - to stan surowy otwarty, sciany gazobeton 24 z Prefabetu Osława, strop i kominy z Leiera Malbork, dachowka ceramiczna Rupp Sirius, bez podpiwniczenia to jakies 120 tys. Czy ten domek w Rumi ma juz wykończoną elewację? Gdzie jest ul. Lipowa? Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neo23 26.03.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Mój koszt stanu surowego z ytonga 122tys.zł.W tym:koszt ytonga27090zł,koszt dachówki cementowej 16566zł.Robocizna tylko z dachem29tys.W tym rynny Marley2662zł.Budowa stanu surowego była w 2003roku.Jestem teraz pewna ze przeplaciliśmy mocno.Obecnie ocieplamy dach.Manuela ma okna i jest ogrodzona.,ogromnie nam się podoba.Cudownie ze kuchnia jest od ogrodu blisko na taras gdzie zamierzamy odpoczywać i latem przyjmować gosci.Pralnia jest przy łazience tam będzie kilka sznurków do suszenia to też mnie bardzo cieszy.Kuchnia ma spiżarnię to bardzo wazne .Kotłownia przy garażu tam też zamierzam zrobic szafę na ubranie (zamiast w przedpokoju )i buty.Schody na górę zrobię z drewna.Projektu nie poprawiałam bo nie widziałam takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 26.03.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Znalazłam taką iformację na jednym z formu o manueli: Sepka napisała:znajoma buduje manuele pod gdańskiem projekt jest bardzo fajny, ale: - dach wyszedł pierońsko drogo - w projekcie było kilkanaście poważnych błędów - w konstrukcji dachu były 2 elementy stalowe - które były nie do dostania i musiała je zamawiać indywidualnie w hucie stali ale wygląda cudownie jest zgrabny i funkcjonalny tylko że wyszedł 2x drożej niż zakładali prośba do tych co mają już dach czy rzeczywiście tak jest i jak to załatwiliście[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 26.03.2004 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 WitamParę opinii na temat Manueli znalazłem na stroniehttp://nowydom.onet.pl/257,46,6,764977,12565667,235245,0,forum.htmlhttp://www.news.monter.pl/index_sam.php?keywords=Manuela&wysz_gdzie=allhttp://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&threadm=b718af%24h81%241%40inews.gazeta.pl&rnum=1&prev=/groups%3Fq%3Dmanuela%2Bowrank%2Bgroup:pl.misc.budowanie%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26inlang%3Dpl%26group%3Dpl.misc.budowanie%26selm%3Db718af%2524h81%25241%2540inews.gazeta.pl%26rnum%3D1i artykuł na temat ogrzewania Manuelihttp://dom.gazeta.pl/dom/1,50801,804530.html To tyle z internetu. Poczytalem z uwagę i muszę przyznać że duzo uwag słusznych. Jest jedno "ale". Wiekszość tych uwag zmierza do Manueli jako domku dla majsterkowicza, osoby ktora potrzebuje duzego garazu, piwnicy, olbrzymiej pralni, czyli osoby ktora bedzie bardzo duzo czasu spedzala w domu. Ja pracuję od rana do późnego wieczora i niestety nie mam smykalki do grzebania przy autku, tak wiec np. garaz mi wystarczy taki jaki jest. Bedzie kiedys drugie autko to postawie wiate (z takim czterospadowym daszkiem jak ma dom) lub drugi garaz. Szafri: 1. Nasz dach kosztowal (bez ocieplenia) - material + robocizna = 50tys.zl.2. Błędy w projekcie? Jakie? Może cos blizej? Błędy moich wykonawców to i owszem odczulem na wlasnej skorze, ale jeszcze nikt nie mowil mi ze bylo cos nie tak w projekcie.3. W konstrukcji dachu były elementy stalowe? Ki diabeł? Moja ekipa robiła wcześniej Manuelę w Gdańsku Kłapinie, tak więc można powiedzieć że już ją znali jak przyjechali do mnie. Wszystkie łączenia konstrukcji robione na zaciosy i skręcane śrubami. Dodatkowo gdzieniegdzie gwoździe i kątowniki. Wszystko wygląda stabilnie i podczas ostatniej wichury żadna dachówka się nie poruszyła, a dodam że wiało tak mocno, że porwało mi dużą blaszaną beczkę i rzucało nią po działce. Tak więc w kwestii dachu radzę wziąć porządną, sprawdzoną ekipę.Co do kosztów to Archipelag załącza kosztorys - cena stanu otwartego według nich to jakieś 180tys. Kwestia kto ile zaklada ze chce wydac na budowe domu. My robimy tak ze liczymy przewidywane kwoty, przemnazamy przez 1,3 i to jest graniczna kwota tego ile w najgorszym scenariuszu bedzie kosztowal dom. PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 26.03.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Serdecznie pozdrawiam wszystkich, którzy pomimo tylu negatywnych uwag, nadal uważają, że Manuela to projekt domu ich marzeń.Uwagi krytyczne są słuszne, jednak każdy z nas inaczej wyobraża sobie jego wyśniony dom.Są ludzie, którzy uważają że niepotrzebana jest spiżarnia, kuchnia może mieć 5 mkw., a salon poniżej 50 mkw jest ciasny. Przy pierwszym ogladaniu projektów, najbardziej podobały sie nam domy o pow. użyt. ponad 250 m2 , z antersolami i 5 - cioma łazienkami. Na szczęście fascynacja trwała krótko. Ale skoro są takie projekty, to są ludzie, którzy budują takie domy.Wprawdzie nasza Manuelka jest dopiero na papierze, ale podoba nam się taka jaka jest ( no, może z paroma przeróbkami.........) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 27.03.2004 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 Halo ludzie od manueli no to juz wiemy sami mlodzi buduja mauele Adamski i ja to dwa przyklady a reszta ? mam bardzo wazne pytanie czy bedziecie robic wentylacje mechaniczna z rekuperatorem bo ponoc w dzisiejszych czasach trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 29.03.2004 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Czesc Jakoś dozyłem do poniedziałku W sobotę od 7:30 do 23:30 walczylismy z murowaniem płotu i wylaniem chudziaka w salonie. Jeszcze teraz czuję łupanie w pleckach No ale jak pomyslę ile roboty za nami to od razu mi lżej Akwarysta: Nasz wybór Manueli też nie był taki oczywisty. Zaczynalismy od projektów "Pod Orzechem II" z Archonu, "Mały dworek" i "Sopran". Najbardziej odpowiadał nam "Pod Orzechem II", ale baliśmy sie czy podołamy finansowo. To piekny dom, ale niesamowicie drogi. W ktoryms z katalogow trafilismy na Manuele. Poczatkowo odpadla ze wzgledu na strome schody. Pozniej trafilem na forum na opis przerobek ktore ktos zrobil w swojej Manueli - m.in. zamurowane drzwi do kotlowni i wejscie do niej z garazu. Jeszcze raz przejrzelismy projekt i stwierdzilismy "to je to!" Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 29.03.2004 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 "Gregor 456": nie robie wentylacji mechanicznej. A czemu trzeba takową zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 29.03.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 sa ludzie co mowia ze bez tego sobie nie wyobrazaja dzisiaj nowych domow ale to koszt okolo 8 tasiecy, to moze by cos innego wymyslec ale co ? PA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts