Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć! Chyba wszyscy zaczęli intensywnie pracować na budowach......... My zanleźliśmy Manuelę w Rybniku. Jest śliczna! Rzuca się w oczy z daleka. Jest zamieszkała, na zewnątrz pozostały prace wykończeniowe- elewacja, balustrady itp. Pozdrawiamy Was serdecznie.Niech Manuelki Wam zdrowo rosną....

Pellov a cos sie tak uparl na ta Manuele,nie kazdemumusi sie podobac to samo co tobie,jednym sie podoba drugim nie,ale zeby nazucac swoje poglady to juz lekka przesada.Ja akurat chce ja budowac bo mi sie podoba,i o to chyba chodzi ze ma podobac sie mi a nie okolicznym pastuchom.

Przepraszam za wyrażenie ale pierdzielisz głupoty, każdy zdaje sobie sprawę z niedoskonałości tego projektu, wielu naniosło poprawki. A jednak zwarta i atrakcyjna wizualnie bryła ma prawo sie podobać, nawet pozostawiając pewne fukcje wewnętrzne niedoskonałymi. Zresztą miałem okazję rozmawiać z autorem projektu i sam nie jest on do końca zadowolony, ale jak wiemy nie ma domu idalnego.

Z tego co wiem, powstały różne klony i domy manuelopodobne, nawet jej autor zrobił kilka moim zdaniem "lepszych" wersji, a jednak ta pierwsza Manuela ma coś w sobie i pomiomo, że sam wolę maksymalnaą prostotę i wybuduję sobie parterówkę, to jednak oglądając projekty np. ze strony:

www.dobredomy.pl (tam teraz publikuje autor Manueli) dochodze do przekonania, że ten styl nie tylko ma prawo się podobać, ale wniósł do architektury Polski więcej dobrego niż większość "profesorskich" projektów.

mrtn popieram cię w zupełności. Sama buduję domek manuelopodobny i jestem bardzo zadowolona :D Kiedy szukałam projektu gotowego był to jeden z niewielu projektów, który mi się spodobał.Masz rację nie ma domu idealnego, ale "Manuela" jest blisko :D Oby więcej takich projektów :D

pozdrawiam

no wlasnie niech Manuele nam zdrowo rosna, w mojej okolicy kolo Jaroslawia az cztery wyrosly :p :p :wink:

Moja Manuela to dom cudo, kto nie wiezy zapraszam na inspekcje, jasno i bardzo przyjemnie w domku,

a to czy tania w budowie to zalezy od tego czy buduje sie droga firma czy tanio pojedynczymi ekipami i troche samemu z pomoca zaprzyjaznionych

pozdrowionka :wink:

Adamski a co u Ciebie na budowie ?

Witam

U nas troche zmian - wstawione okienka, wymurowane schody z przodu domu, zrobiona czesc tarasu od strony ogrodu, instalacja elektr i wod-kan.

Mam teraz problemy z wyborem ekipy do zrobienia CO. Duza rozpietosc cenowa pomiedzy wykonawcami i cenami grzejnikow i pieca. No i niestety nadal nie wiem kiedy bede mial tynki - chyba raczej klasyczne maszynowe. Czy ktos sie decydowal na gipsowe?

Pozdrawiam

Adamski

Tak, jest warta zastanowienia, ale tylko zastanowienia....... !Moim zdaniem jest przekombinowana do maximum.

1.Spiżarnia 0,7 mkw - to chyba na deskę do prasowania

2. Łazienka rodziców - na dole ma wyjście do ogrodu !!!!!!! W jakim celu? Chyba, że planujesz basen ogrodowy......

3. z wiatrołapu wychodzisz prosto na słup

4. zapytaj się projektanta , co miał na myśli projektując tzw. "bawole oko" na garażem

5. dach jest bardzo skomplkowany, co niestey przekłada się na cenę

Przepraszam za te krytyczne uwagi. Ja wolę naszą Manuelkę..... i już :lol: ! Pozdrawiam serdecznie.

Co do Mileny II

to rzeczywiscie drzwi z łazienki do ogrodu są zupełnie niepotrzebne, "bawole oko" rowniez i wcale tam nie pasuje. Jeśli chodzi o słup to zauważyłam go dopiero po Twojej uwadze. :o

Mam jeszcze jedno pytanie: z której strony świata powinna być usytuowana kuchnia ?

Dziękuję , że rzuciliście okiem.

Kuchnia to miejsce gdzie się działa aktywnie więc raczej nie powinna być od południa, bo wtedy podlegałaby najwiekszemu nasłonecznieniu, a to w połączeniu z gotowaniem niekoniecznie jest wygodne. Pozostałe strony świata w zależności od upodobań. Czy chcesz żeby Cię rano budziło słonko np., czy wolisz obserwować zachód za oknem!?

Pozdrawiam

makabu