Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie Manuelowiczów .

Spędziliśmy razem z Wami dużo czasu , ale dziś nie mogę wytrzymać i muszę pochwalić się domkiem.Nasza Manuela wyrosła w okolicach Częstochowy i nie jest jedyna- osobiście widziałam już 6 :D :D

Jeśli mogę poradzić co do kosztów to trzeba jeszcze dodać jakieś 50.000,00 na kuchnie!

Następne zdjęcia może zdradzą tajemnice zmiany parteru.

zapraszam do albumu:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=21495&grupa=0&kat=2&a=ewuniak

Pozdrawiam Ewa

Witajcie!

Muszę przyznać , że nic specjalnego nie zrobiłam.Na górze podniosłam ściankę do 1m, ale trzeba pamiętać , że dojdzie ok.14cm do poziomu 0.

Ta zmiana nie wymagała przerabiania dachu jest taki jak w projekcie.

No, jedynie zostały troszeczkę dłuższe krokwie o ok.10cm oraz daszek nad tarasem -to był dobry pomysł. Jeśli chodzi o dół to dodałam 1-go maxa więcej, ale to dla tego , że dla mnie jest za niskie mieszkanie jak ma 2,5m wewnątrz (teraz mam 2,7)-nie mylcie ze wzrostem :lol: :lol:

Garaż- pomogła mi rada Jargola przedłużyłam o 1m dało to całkiem niezłą kotłownie , do której zrobiłam wejście z garażu. Z przejścia , które było w planie do kotłowni to wymyśliłam sobie (a trzeba pamiętać , że jest dłuższe o 1m) fajne pomieszczenie np. na garderobę.

Ze spiżarni zrezygnowałam jest mi nie potrzebna kuchnia jest bardziej ustawna jest teraz super .Zrobię nowe zdjęcia w środku ale trzeba posprzątać. Jest o czym pisać , w rodzinie powiedzieli ,że ludzie którzy budują stają się monotematyczni. Jeśli mogę jeszcze coś opowiedzieć to z miłą chęcią.

Zapomniałam jeszcze o zdjęciach pozostałych Manuelek, przykro mi ale nie mogę tego zrobić bo ktoś może się na to nie zgodzić .Ale zapraszam do Cz-wy i mogę wtedy pokazać domki.

pozdrawiam Ewa

Piekne wnetrza, :p kazdy sobie ustawia w domu jak mu pasuje i potrzebuje,

my nie robilismy duzo zmian poza tym ze: wejscie z kotlowni do przedpokoju zamurowane bo: schody przedluze i na koncu zakrece zeby nie byly takie strome.

Do kotlowni wchodze przez garaz, w pralni dalem okno dachowe, to tyle.

moje zdjecia juz na pewno widzialas to "domek Ali i Grzegorza" z galerii zdjec domow forumowiczow

pozdrowionka

Cześć Manuelowicze!

Znaleźliśmy w Rybniku (już) 3 Manuelki. Osobiście zwiedziliśmy jedną, która jest w trakcie wykańczania. Właściciel podpiwniczył ją i wprowadził wiele istotnych zmian, które nam sie spodobały : powiększył wiatrołap kosztem garażu (wyrównał uskok) i dzięki temu wejście do garażu jest ukryte ( znajduje się na tej samej ścianie co wejście z wiatrołapu do hallu).Dzięki temu zmieści sie w wiatrołapie spora szafa.Inna zmianą jest likwidacja kotłowni i schowka nr 8. Dzięki temu mozna przedłużyc schody ( i zrobic np. jednobiegowe ze spocznikiem lub zabiegowe).Przez likwidacje pomieszczeń 8 i 9 optycznie powiększa się salon.Wyglada to bardzo ciekawie....... Ale na to mogą sobie pozwolic ci, którzy mają piwnice, bowiem odpada problem pomieszczenia zastepczego na kotłownie.My planowaliśmy zrobic w pomieszczeniu nr 9 garderobe, ale jednak , po wielu burzliwych dyskusjach, uznaliśmy to pomieszczenie za małe na garderobę. Ale za to, dzięki tej modyfikacji jest miejsce na ulepszenie naszych schodów.Pozdrawiam.

Cześć Manuelowicze!

Znaleźliśmy w Rybniku (już) 3 Manuelki. Osobiście zwiedziliśmy jedną, która jest w trakcie wykańczania. Właściciel podpiwniczył ją i wprowadził wiele istotnych zmian, które nam sie spodobały : powiększył wiatrołap kosztem garażu (wyrównał uskok) i dzięki temu wejście do garażu jest ukryte ( znajduje się na tej samej ścianie co wejście z wiatrołapu do hallu).Dzięki temu zmieści sie w wiatrołapie spora szafa.Inna zmianą jest likwidacja kotłowni i schowka nr 8. Dzięki temu mozna przedłużyc schody ( i zrobic np. jednobiegowe ze spocznikiem lub zabiegowe).Przez likwidacje pomieszczeń 8 i 9 optycznie powiększa się salon.Wyglada to bardzo ciekawie....... Ale na to mogą sobie pozwolic ci, którzy mają piwnice, bowiem odpada problem pomieszczenia zastepczego na kotłownie.My planowaliśmy zrobic w pomieszczeniu nr 9 garderobe, ale jednak , po wielu burzliwych dyskusjach, uznaliśmy to pomieszczenie za małe na garderobę. Ale za to, dzięki tej modyfikacji jest miejsce na ulepszenie naszych schodów.Pozdrawiam.

Gregor 456!

Niestey nie zrobiliśmy zdjęć- trochę bez sensu chodzic po cudzym domku i pstrykac fotki, chociaz nas korciło mocno.W jednej Manuelce jeszcze nie byliśmy, ale polujemy na właścicieli :D :D :D

Muszę się przyznać, że w moich poprzednich postach nie widziałam sensu kupowania rekuperatora. Obecnie, jesteśmy zdecydowani. U nas będzie on na 100%. To chyba Ty pytałeś się wcześniej o rekuperatory. A Ty zdecydowałeś się? My przypomnieliśmy sobie ( a w zasadzie uzmysłowiliśmy), że mieszkaliśmy w domach z rekuperatorami w USA i było doskonale. Bez wilgoci i "stojącego powietrza".Pozdrawiam!

Cieszę się bardzo, że natrafiłam na ten wątek, znalazłam już tu kupę cennych rad, które na pewno wykorzystam w najbliższym czasie. Też buduję Manuelę (w woj. śląskim). Na razie wszystko toczy się szybko...oby tak dalej. W listopadzie 2003 kupiliśmy działkę, w styczniu 2004 zdecydowaliśmy się na projekt (oczywiście Manuela), potem gonitwa "biurokratyczna" (pozwolenie, przyłącza - działka była nieuzbrojona), w maju ruszyła budowa, teraz zakończyliśmy "stan zerowy", więc najwyższa pora podjąć wszelkie decyzje odnośnie zmian w projekcie - najwięcej moich wątpliwości budzą schody... Do forumowiczów z zaawansowanymi Manuelami - jak rozwiązaliście ten problem?

Dzięki za szybką odpowiedź :D

Ja zastanawiałam się nad zrobieniem wejścia do kotłowni z garażu, a wnękę, którą wchodziło się do kotłowni chciałam zabudować głęboką szafą.

Tylko wtedy problem ze schodami pozostaje nie rozwiązany - tym bardziej, że najbardziej pasowałoby mi odwrócenie ich biegu - bo aż by się prosiło, żeby na górze wyjście ze schodów było przy wejściach do pokojów, wtedy można by się było pokusić o powiększenie pokoju nr 2, czy przy zachowaniu takiego układu jaki był w projekcie, odległość między wyjściem ze schodów a balkonem nie jest zbyt mała? :roll:

Mam jeszcze jedną wątpliwość - planowałam wyrzucenie okna ze spiżarni - bo tak naprawdę to w tym pomieszczeniu okno nie jest konieczne, może tylko zabierać miejsce, gdzie można byłoby powiesić szafki - tylko boję się że to zachwieje symetrię okien z zewnątrz - czy ktoś wyrzucał to okno i z jakim efektem? :(