Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dysperbit i co dalej?

Recommended Posts

Witam,

zamierzam pomalować cokół dysperbitem, aby na rok może dwa zapewnić dobrą izolację przeciwko wilgoci.

Mam w związku z tym pytnie, czy na dysperbit można później nałożyć jakąś warstwę? Czy nie będzie odpadać? Czy klej do płytek dobrze się zwiąże?

Liczę na wasze odpowiedzi...

Witam,

zamierzam pomalować cokół dysperbitem, aby na rok może dwa zapewnić dobrą izolację przeciwko wilgoci.

Mam w związku z tym pytnie, czy na dysperbit można później nałożyć jakąś warstwę? Czy nie będzie odpadać? Czy klej do płytek dobrze się zwiąże?

Liczę na wasze odpowiedzi...

Czy to jest cokół nad czy pod ziemią? Co chcesz przykleić tym klejem?

przecież na fundament (w tym na cokół) daje się styropian. Ja przyklejałem styropian do ściany fund Izolbetem S, na to folia kubełkowa. powyżej folii styropian - na który można wszystko - tynk, płytki

Tak, na fundamencie mam już styropian, na tym klej z siatką i to wszystko zamierzam jeszcze pomalować dysperbitem.

Ponawiam pytanie: czy do dysperbitu przykleję coś jeszcze? czy z niego wszystko będzie odpadać?

przecież na fundament (w tym na cokół) daje się styropian. Ja przyklejałem styropian do ściany fund Izolbetem S, na to folia kubełkowa. powyżej folii styropian - na który można wszystko - tynk, płytki

Tak, na fundamencie mam już styropian, na tym klej z siatką i to wszystko zamierzam jeszcze pomalować dysperbitem.

Ponawiam pytanie: czy do dysperbitu przykleję coś jeszcze? czy z niego wszystko będzie odpadać?

Ponad gruntem nie ma sensu malować dysperbitem, więcej z tego szkody niż pożytku. Jeśli masz klej i siatkę - to wystarczające zabezpieczenie.

Dzięki,

tak też przypuszczałem,

zatem powiedzcie mi czy na okres 2-3 lat wystarczy zabezpieczyć w moim przypadku cokół preparatem typu Atlas Cerplast, czy nic się z tym nie stanie?

Zaznaczam, że nie mam jeszcze rynien, dlatego grunt wokół cokołu jest bardzo mokry, występuje również dużo odbijającej się od ziemi wody podczas deszczu - stąd moje obawy.

W strefie do ca. 30 cm nad poziomem zero (ale nie więcej), daj styrodur. Nie pociągnie wody i będzie ok. Nad nim normalne FS 20 cm.

jak chcesz jakąś warstwę zostawić bez dodatkowej ochrony, zrób hydrofobowanie - wodnym silikonem, wyjdzie ze 2 pln/m2 i nasiąkliwość parę razy spadnie. Można czekac z resztą.