Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK Prefabet Bielsko Biala lub Ytong

Recommended Posts

Witam, Mam dylemat co wybrac, chce budowac z BK jednowartswowego odmiany 350, poczatkowo w gre wchodzil tylko Ytong, ale pozniej doczytalem ze Prefabet tez jest niezly. Niektorzy na forum pisali, ze jest on szary z powodu stosowania popiołów lotnych (tylko czy jest to zaleta czy wada ?). Prefabet podobno gorszy, tylko dlaczego? Cenowo duzo bardziej korzystny !. Czy ktos mial moze z nim jakies doswiadczenia? Czy bardziej sie kruszy? namaka? Moze jakies inne uwagi. Za wszelki info i porady wielkie dzieki.

Z tą jakością BK z Bielska B to chyba znaczna przesada. Bloczki te z nadają się do murowania ale wyłącznie na zaprawę ciepłochronną. Jest to skutek ich małej precyzji wykonania. Może teraz jest lepiej ale 3 lata temu właśnie takie kupiłem (odmiana 400). Widziałem je na targach pół roku temu ale nie zauważyłem znaczącej poprawy. Materiał jest kruchy i trzeba uważać czym się go obciąża. Budowanie z odmiany 300 to już igranie z ogniem.

Witam, czy ktos jeszcze mial moze tak negatywne doswiadczenie z ich bloczkami, czy rzeczywiscie nie da sie budowac z uzyciem tylko kleju, tak jak Ytong'a ?? Jak ogladalem je ostatnio na targach to wygladaly calkiem przyzwoicie, moze nie tak rowne jak Ytong, ale przedstawiciel Prefabet BB zapewnial mnie ze sie nie krusza, i ze buduje je sie z uzyciem kleju a nie zaprawy.

a dlaczego upieracie sie na murowanie przy użyciu kleju?? przeciez zaprawa ciepłochronna jest równiez Ok a nawet lepiej przenosi napreżenia - widziałem mury wykonane przy pomocy kleju, otynkowane i popękane w miejscu spoiny klejowej - ale to na co sie decydujesz to kwestia większej liczby za czy przeciw - dodatkowo przy Prefabecie musisz wykonac spoiny pionowe (Ytong tego nie wymaga) ale ja czuje sie pewniej ja spoina jest wypełniona zaprawa ciepła niz powietrzem

z tego co sie orientuje to koszt jest zbliżony - zapytaj przedstawiciela handlowego Prefabetu on Ci dokładnie wyliczy koszty - ja tak zrobiłem 4 lata temu i zdecydowałem sie na ciepła zaprawe - i jak na razie jestem zadowolony - chociaz jeszcze nie mieszkam - ale nie trzeba było tak strasznie pilnowac murarzy bo im zdecydowanie łatwiej jest wykonac sciane na ciepłej zaprawie - a szczerze mówiąc bloczki z Bielska zdecydowanie bardziej nadaja sie do użycia ciepłej zaprawy niz do kleju (nie jest to idealna dokładność ale tez nie jest źle)

daruj sobie budowę z odmiany 350 !!!

zbuduj z 400-setki na zaprawę ciepłochronną ale nie tą oryginalną tylko czeską chyba nazywa sie "malta", będziesz zadowolony.

to w zupełności wystarczy.

Nie bedę teraz pisał wywodu 10 pkt. za i 10 pkt. przeciw.

Poczytaj archiwum forum.

Wydaje mi się, że rozumiem Twój tok myślenia, też to przerabiałem.

Jak spokojnie przeanalizujesz i pozostaniesz przy ścianie jw.

to zbudujesz z szarego BK 400 na zaprawie ciepłochronnej.

Trzymaj sie ciepło, ale z BK400. :wink:

• 3 months później...

Ja mam wybudowanego Kraba z betonu komorkowego z Prefabetu Bielsko-Biała odmiana 400 zew.grubość muru 36,5cm a wewn.24 i 12 cm odmiana 600.

Faktem jest iz byl duzy problem z zaprawą ( ciepła fenix )- bardzo szybko schła i majster miał problem ale w końcu się"przyzwyczaił" i chatke wybudował. W tej chwili jestem na razie zadowolony - co do kruszenia się to jest to i wada i zaleta - jest bardzo łatwy w "rzeźbieniu" :), a przy stawianiu trzeba po prostu troche uwazac i tyle.

Ja też murowałem na feniksie (ciepła fuga). Bardzo ciężko się układa z powodu natychmiastowego schnięcia zaprawy. Praktycznie po postawieniu bloczka jest na to kilkanaście sekund po czym lekkie puknięcie i już odspojone! Na dodatek konsystencja zaprawy po jej zarobieniu jwg specyfikacji est praktycznie sucha. Ciekawy jestem opini innych którzy tej zaprawy używali czy stosowali się do instrukcji producenta. A bloczki jak już wyżej pisałem są bardzo kruche. Dziś po kilku latach od postawienia domu wiem jedno że drugi raz tego materiału bym nie użył, chyba że na garaż wolnostojący.

Mam ten sam dylemat , na wiosnę zaczynam budowę.

Bloczki z Bielska nie są wcale takie tanie , mnie udało się zbić cenę na bloczki 36 cm po 8,7 zł szt.

Natomiast białe bloczki PW z Kolbuszowej proponowano mi po 10 zł , zastanawiam się co wybrać

Ja kupiłem z Solbet-Kolbuszow (bo tak sie to teraz zwie). 36 cm odm 400 p+w za podajze 9.4 /szt.