wojcik9 01.11.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Tak jak w temacie, mam do wyboru albo storne polnocna albo poludniową, dodam że są tam tylko okna dachowe. Jak uważacie która strona jest lepsza i dlaczego?? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.11.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 jak dla rodzicó to kwestia gustu choć od południowek może ciążyć gorąc pod wieczór więc trochę niezbyt komfortowe warunki do zasypiania natomiast broń Boże dzieciom sypialnie od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 01.11.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Ja również sypialnie dla dorosłych usytuował bym po stronie północnej. Od południa (szczególnie w lato) za bardzo może się nagrzewać i w parne dni będzie problem z zaśnięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 01.11.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ... broń Boże dzieciom sypialnie od północy. Proszę, uzasadnij tą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.11.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ja bym robił od południa - dla dzieci na 100%, dla rodziców na 80%. Jesli nie lubicie swiatła slonecznego, co budzi rano (w waszym przypadku troche poźne rano ), to zróbcie od północy. sypialnie rodziców zwykle robi się od wschodu - rano słońce wejdzie i obudzi, a wieczorem pomieszczenie juz nie jest nagrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.11.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ... broń Boże dzieciom sypialnie od północy. Proszę, uzasadnij tą odpowiedź. pokoje dzieci będą smutne bez światła słonecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.11.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ... broń Boże dzieciom sypialnie od północy. Proszę, uzasadnij tą odpowiedź. Dlatego ,że kiedyś mieszkałęm w takim pokoju - budze się ciemno i zimno - zły wpływ na psychikę nie chce się wstawać,zresztą cały dzień praktycznie zimno a pod wieczór pokój nagrzany i nieciekawie się zasypia. Dzieci z reguły sporo więcej spędzają czasu w swoim pokoju i wpływ północnej strony (ciemniejszej i zimniejszej ) może być znaczący - dla mnie był - pokój okropny. {dokłądniej to był płn-wschodni pokój z naciskiem na północ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 01.11.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Też ostatnio robiłem zmianę w swoim projekcie i architekt zaproponował: sypialnia od północy - raczej chłodno, mało słońca, wiecznie "ciemny pokój", ale i nastrojowo, intymnie salon, dla dzieci (nauka) od południa - słonecznie, ciepło, wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 01.11.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ...sypialnie rodziców zwykle robi się od wschodu - rano słońce wejdzie i obudzi No nie.... - nie chciałbym być w skórze tego słońca które rano do mnie wchodzi i jeszcze bezszczelnie mnie budzi .... Sypialnie mam od zachodu aby podziwiać zachody słońca i rozmyślać o przemijającym dniu ... Kontemplacje zajmują mi dużo czasu więc rano budzące słońce nie jest mile widziane ... Pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 01.11.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Ciekawe te wasze przemyśłenia. My mamy okna w sypialni od pół-wsch i od poł-wsch, jeszcze tam nie mieszkamy, ale wydaje się być dobrze. A z obu okien widać bramę z furtką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 01.11.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Mam od pn-zach [okno od zach], w zimie troche biernie się dogrzeje, poza tym widać kawałek zachodu słońca. Generalnie wolałbym od pn-wsch [okno od wsch] - bo brak nagrzewania w lecie, ale do reszty koncepcji domu mi to nie pasowało pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.11.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 No nie.... - nie chciałbym być w skórze tego słońca które rano do mnie wchodzi i jeszcze bezszczelnie mnie budzi .... Sypialnie mam od zachodu aby podziwiać zachody słońca i rozmyślać o przemijającym dniu ... Kontemplacje zajmują mi dużo czasu więc rano budzące słońce nie jest mile widziane ... Pozdrawiam, Maciek Jot więc napisałem ze zwykle... a nie zawsze jestes w tej mniejszosci, która nie musi rano wstawać, albo woli budzenie samym budzikiem tudziez innymi metodami... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.11.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ...sypialnie rodziców zwykle robi się od wschodu - rano słońce wejdzie i obudzi No nie.... - nie chciałbym być w skórze tego słońca które rano do mnie wchodzi i jeszcze bezszczelnie mnie budzi .... Sypialnie mam od zachodu aby podziwiać zachody słońca i rozmyślać o przemijającym dniu ... Kontemplacje zajmują mi dużo czasu więc rano budzące słońce nie jest mile widziane ... Pozdrawiam, Maciek Jot Ja wstaje pomiędzy 5:30 a 6:00 więc słońce jest bardzo mile widziane - stanowczo poprawia nastrój z rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 02.11.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 słońce jest bardzo mile widziane - stanowczo poprawia nastrój z rana O szczęśliwi ludzie - z rana nic nie jest w stanie mi poprawić nastroju - chyba ze jest to sobota lub niedziela - wtedy nawet deszcz i zawierucha nie psują mi humoru ... /ale ja dziwny jestem / Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONSZ GRUBEJ_BERTY 02.11.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Zalezy - dla dzieciakow pokoje zdecydowanie od poludnia/zachodu, zeby mial jasno i cieplo caly rok, gdy ma sie uczyc.Dla rodzicow tylko od polnocy. Przeciez ja tam spedzam 6-8h w nocy, co mnie obchodza strony swiata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 02.11.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Najlepsza jest wschodnia. Nie ma jak oświetlenie wschodzącym słońcem w październiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civil 04.11.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam!Wydaje mi się, że do sypialni powinno "zaglądać" słońce, a więc z tych dwóch opcji (północ-południe) wybrałbym południe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 04.11.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 W moim projekcie w sypialni rodziców są okna od zachodu i północy, w jednej sypialni dzieci wschód-południe, a w drugiej południe-zachód.W każdym pokoju są okna z dwóch stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.11.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Osobiście zrobiłbym od północy, wschodu lub kierunku pośredniego. Wstaję rano więc latem słońce by mnie budziło. Jest to strona gdzie szybko robi się ciemniej czyli pomieszczenie mniej praktyczne do przebywania w dzień. W letnie wieczory będzie dużo chłodniejsze i przez to będzie przyjemniej zasypiać niż na stronie przeciwnej. I nie chodzi tu o izolację połąci tylko o to, że talem lubię spać przy otwartym oknie, a po stronie południowej lub południowozachodniej żar z dachu wpadał by mi do środka. Inna sprawa na plus północy lub pónocnego wschodu to drzemka popołudniowa - jeśli ktoś lubi to latem po stronie północnej będzie chłodniej i nie trzeba będzie zakłądać w oknach rolet lub markiz. Jeśli masz inne gusta to pozostaje strona przeciwna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 08.11.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Sypialnia rodziców - północ - pokój do użytku nocnego, nie potrzeba dużo światła, rano słońce nie budzi, wieczorem nie nagrzewa (w lecie chłodny). Pokój dziecka (bo dla dziecka to nie jest tylko sypialnia ale także bawialnia/pokój do nauki) - od południa - ciepło, słonecznie, jasno. Nie od wschodu - żeby nie budzić za wcześnie (bo jak małe dziecko wstanie to rodzice nie pośpią) i nie od zachodu - żeby nie grzało wieczorem i nie świeciło przeszkadzając w zasypianiu. Cały czas mowa o oknach w ścianie szczytowej (dach dwuspadowy). Przy połaciowych jest gorzej, więc ich nie mam. To wg mnie optimum. Tak mamy od pół roku i jesteśmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts