Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z której strony sypialnia.

Recommended Posts

ja bym robił od południa - dla dzieci na 100%, dla rodziców na 80%.

Jesli nie lubicie swiatła slonecznego, co budzi rano (w waszym przypadku troche poźne rano :) ), to zróbcie od północy.

sypialnie rodziców zwykle robi się od wschodu - rano słońce wejdzie i obudzi, a wieczorem pomieszczenie juz nie jest nagrzane

... broń Boże dzieciom sypialnie od północy.

Proszę, uzasadnij tą odpowiedź. :)

Dlatego ,że kiedyś mieszkałęm w takim pokoju - budze się ciemno i zimno - zły wpływ na psychikę nie chce się wstawać,zresztą cały dzień praktycznie zimno a pod wieczór pokój nagrzany i nieciekawie się zasypia. Dzieci z reguły sporo więcej spędzają czasu w swoim pokoju i wpływ północnej strony (ciemniejszej i zimniejszej ) może być znaczący - dla mnie był - pokój okropny.

{dokłądniej to był płn-wschodni pokój z naciskiem na północ)

...sypialnie rodziców zwykle robi się od wschodu - rano słońce wejdzie i obudzi

No nie.... - nie chciałbym być w skórze tego słońca które rano do mnie wchodzi i jeszcze bezszczelnie mnie budzi :wink: ....

Sypialnie mam od zachodu aby podziwiać zachody słońca i rozmyślać o przemijającym dniu :D ... Kontemplacje zajmują mi dużo czasu więc rano budzące słońce nie jest mile widziane :) ...

Pozdrawiam,

Maciek Jot

No nie.... - nie chciałbym być w skórze tego słońca które rano do mnie wchodzi i jeszcze bezszczelnie mnie budzi :wink: ....

Sypialnie mam od zachodu aby podziwiać zachody słońca i rozmyślać o przemijającym dniu :D ... Kontemplacje zajmują mi dużo czasu więc rano budzące słońce nie jest mile widziane :) ...

Pozdrawiam,

Maciek Jot

więc napisałem ze zwykle... a nie zawsze :D

jestes w tej mniejszosci, która nie musi rano wstawać, albo woli budzenie samym budzikiem :D tudziez innymi metodami...

pozdrawiam

...sypialnie rodziców zwykle robi się od wschodu - rano słońce wejdzie i obudzi

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Ja wstaje pomiędzy 5:30 a 6:00 więc słońce jest bardzo mile widziane - stanowczo poprawia nastrój z rana :D

Osobiście zrobiłbym od północy, wschodu lub kierunku pośredniego. Wstaję rano więc latem słońce by mnie budziło. Jest to strona gdzie szybko robi się ciemniej czyli pomieszczenie mniej praktyczne do przebywania w dzień. W letnie wieczory będzie dużo chłodniejsze i przez to będzie przyjemniej zasypiać niż na stronie przeciwnej. I nie chodzi tu o izolację połąci tylko o to, że talem lubię spać przy otwartym oknie, a po stronie południowej lub południowozachodniej żar z dachu wpadał by mi do środka. Inna sprawa na plus północy lub pónocnego wschodu to drzemka popołudniowa - jeśli ktoś lubi to latem po stronie północnej będzie chłodniej i nie trzeba będzie zakłądać w oknach rolet lub markiz. Jeśli masz inne gusta to pozostaje strona przeciwna... :wink:

Sypialnia rodziców - północ - pokój do użytku nocnego, nie potrzeba dużo światła, rano słońce nie budzi, wieczorem nie nagrzewa (w lecie chłodny).

Pokój dziecka (bo dla dziecka to nie jest tylko sypialnia ale także bawialnia/pokój do nauki) - od południa - ciepło, słonecznie, jasno.

Nie od wschodu - żeby nie budzić za wcześnie (bo jak małe dziecko wstanie to rodzice nie pośpią) i nie od zachodu - żeby nie grzało wieczorem i nie świeciło przeszkadzając w zasypianiu.

Cały czas mowa o oknach w ścianie szczytowej (dach dwuspadowy). Przy połaciowych jest gorzej, więc ich nie mam.

To wg mnie optimum. Tak mamy od pół roku i jesteśmy zadowoleni.