Patos 01.11.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Czy ktoś wie, czy nierdzewka ma w sobie siarczan niklawy? Kupiony mam już zbiornik do hydroforu z nierdzewki, a ostatnio wykryli że w rodzinie jest ktoś uczulony na ten związek i nie wiem co robić, Alternatywą jest zbiornik ocynkowany, ale czy on też czasem nie ma tego związku w ocynku? Jakiś metalurg, czy Ktuś obeznany w tej materii by się przydał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.11.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 To co wiem, to zbiorniki wykonuje się ze stali konstrukcyjnej bez dodatku niklu. Trawi się przed cynkowaniem w kwasie solnym i potem następuje kąpiel w rozgrzanym cynku. W stali konstrukcyjnej o której piszę są wtrącenia siarki. Siarczan niklawy jak sama nazwa wskazuje w składzie chemicznym ma nikiel. Czyli jestem na 99,9% pewien, że w hydroforze z blachy ocynkowanej go nie ma.Podejrzewam, że nierdzewna stal raczej nie ma w sobie tego związku który jest rozpuszczalny w wodzie. Z nierdzewki robimy przecież narzędzia chirurgiczne.Jednak stali nierdzewnych jest cała masa gatunków i trzeba byłoby znać gatunek stali z której zrobiony jest hydrofor, gatunek elektrody którą był spawany, aby określić skład chemiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 01.11.2005 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 UFFFFF!!!! Dzięki za szybką odpowiedź. Nie od parady ELITA FORUM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.11.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Strasznie nie podoba mi się to określenie:elita, jednak nie chciałem zmieniać drugi raz nicka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodzik 01.11.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Strasznie nie podoba mi się to określenie:elita, jednak nie chciałem zmieniać drugi raz nicka . A ja się zastanawiałem dlaczego tym razem przekroczyłeś magiczne 999. A to czyste lenistwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.11.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Normalną sprawą jest, że jeżeli uczestniczy się w życiu forum, to chce się być rozpoznawalnym.Nie chce mi się od nowa tłumaczyć i udowadniać, że ja(pod nowym nickiem) to ja.Powinna być możliwość wyboru co się ma wpisane pod nickiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodzik 01.11.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ...Powinna być możliwość wyboru co się ma wpisane pod nickiem. Ale przecież jest taka możliwość. Majka nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.11.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Właśnie! Muszę Ją wypytać jak to zrobiła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 01.11.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Siarczanu to tam nie ma naprwno. W metalu to jeśli - sam nikiel. Uczulenie jest na jony niklu , nie na siarczan (on te jony ma). Przy zwykłej stali cynkowanej niklu nie powinno być, moze w kwasówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts