Wciornastek 20.04.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ale numer, jedyną szkółke u nas ma mój sąsiad;) Może nie jedyną, ale należy do Związku Szkółkarzy, więc możesz się spodziewać że materiał nasadzeniowy będzie dobry i z oceną zdrowotnoście etc. no i nie ma starych odmian jabłoni.szukam dalej Przykra sprawa, ale może coś Tobie zasugeruję. Jeśli to Twoj sąsiad, a może i znajomy to poproś go by zrobił dla ciebie parę drzewek takiej odmiany jak chcesz. Zrazy pewnie znajdziesz w okolicy, lub nawet masz upatrzone takie drzewa. Fajną sprawą jest też mieć kilka odmian (2-3) na jednym drzewie. Szczególnie dobre gdy chcesz li tylko konsumować a nie robić przetwory. Może to jakiś pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTA1 21.04.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Cześć! Mieszkam w mazowieckim, a niedalego mnie jest "zagłębie sadów" (Grójec, Warka). W zeszłym roku bez problemów kupiłam kosztelę zieloną, tradycyjną, u jednego z właścicieli sadów (było ogłoszenie przy drodze o sprzedaży sadzonek. Ci, co maja duże sady są też często producentami sadzonek. Kupowałam jesienią. Pan powiedział, że większośc sadzonek wysyła do Niemiec. Pomógł dobrać też inne drzewka. Pocieszył mnie też, że ludzie od 2 - 3 lat coraz częściej szukają starych odmian i dlatego on też zaczyna je produkować. Może więc wkrótce znów kupić będzie można szarą renetę na szarlotkę i porządne wiśnie szklanki? U mnie na targu jest jesienią tylko jeden pan, który sprzedaje kosztele zielone, ale mówi że to po prostu pozostałość po stary sadzie. Dlatego cieszy mnie ten post i mam nadzieję, że te stare odmiany wrócą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.07.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 ale numer, jedyną szkółke u nas ma mój sąsiad;) Może nie jedyną, ale należy do Związku Szkółkarzy, więc możesz się spodziewać że materiał nasadzeniowy będzie dobry i z oceną zdrowotnoście etc. no i nie ma starych odmian jabłoni.szukam dalej Przykra sprawa, ale może coś Tobie zasugeruję. Jeśli to Twoj sąsiad, a może i znajomy to poproś go by zrobił dla ciebie parę drzewek takiej odmiany jak chcesz. Zrazy pewnie znajdziesz w okolicy, lub nawet masz upatrzone takie drzewa. Fajną sprawą jest też mieć kilka odmian (2-3) na jednym drzewie. Szczególnie dobre gdy chcesz li tylko konsumować a nie robić przetwory. Może to jakiś pomysł wlansi enie mam takiej upatrzonej odmiany. chcialabym od kogos kupic antonowke, kosztele i renete.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 06.07.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Witam VOLTA1 może jakiś namiar na tego Pana... Ja w tej chwili poszukuję czereśni Riven wczesna. Moja babcia mówiła o niej ekologiczna bo robale nie miały czasu na zagnieżdżenie się a przez to nie był konieczny oprysk. Nazwa tylko była inna - czereśnia majówka. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTA1 14.07.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Niestety nie - kupował mój mąż, ale on po prostu pojechał w okolice Warki i tam kupił. W okolicach tych sadów jest bardzo dużo takich sadowników, którzy sprzedają i sadzonki, często są szyldy przy drodze lub na płotach - warto skorzystać. Moje drzewka są małe, ale ładnie rosną - mam nadzieję, że się to utrzyma i dochowam się pięknych drzewek owocowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cro 20.08.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Witam! Jestem nowa na forum. Cieszę się, że mogę pomóc w kwestii zakupu starych odmian drzew owocowych w okolicach Krakowa. Bardzo polecam wszystkim szkółkę w Zelkowie. Adres www: http://www.zelkow.ogrodnictwo.net. Najlepiej zadzwonić lub wysłać maila z pytaniem o gatunek. Na pewno mają Antonówki /też A. Półtorafuntowe/, Kosztele, Grafsztynka, Malinówkę... Wiem, bo kupowałam i rosną super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 04.10.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Podciagam Moze sie sprzydac tej jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cro 04.10.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witam ponownie. Podaję nowy adres szkółki w Zelkowie http://www.ogrodnictwo.net/zelkow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 11.10.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam Ponawiam pytanie - czy ktoś z Was wie gdzie na terenie Wawy kupić czereśnie Rivan wczesna? Jeżeli nie to zostaje mi allegro, dzięki hanka 55 za info. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 11.10.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Na 99% jest tutaj. Centrum ogrodniczeul. Aleja Krakowska 197/199 (0.22) 846 02 19 http://pnos.w.interia.pl/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 12.10.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Hejka Dzięki kef na pewno udam sie w to miejsce pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 12.10.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Bardzo proszę Szwagier w lipcu kupił tam tę odmianę i póki co rosnie ładnie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 12.10.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 A ja z innej beczki... może ktoś wie jakie to odmiany ? Drzewka sadzone chyba jeszcze za Niemca... obecnie mają ok 6-8 metrów wysokości a od ok 15 lat nie były wogóle pielegnowane... te jasnozielone owoce (2 ostatnie zdjęcia) są soczyste, słodkie i lekko twarde, zaś te zaczerwienione (pierwsze zdjęcie) dodatkowo są winne... generalnie bardzo smaczne... właśnie je kąsam ... może ktoś rozpozna ? http://dopuser.republika.pl/Jablka1.jpg http://dopuser.republika.pl/Jablka2.jpg http://dopuser.republika.pl/Jablka3.jpg I owocują do tej pory... na drzewach ciągle są owoce... a tych najmniejszych wprost zatrzęsienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 14.10.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 A czy te jabłuszka to rosną tak, że przypomina to kiść winogorn??? I są lekko kwaskowe???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 14.10.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 A czy te jabłuszka to rosną tak, że przypomina to kiść winogorn??? I są lekko kwaskowe???? Tak, tak jak by kiść winogron... a kwaskowe delikatnie... chodzi oczywiście o te na 3. fotce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 14.10.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 To mamy to samo, moje okazy mam pokazać ogrodnikowi to jak będę wiedzieć dam znać kompocik wychodzi nie zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.10.2006 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Stare odmiany jabłoni produkuje szkółka: http://grzywaszkolka.pl.testy.strefa.pl/stareodmiany.html Zapytaj, czy nadal prowadzą sprzedaż wysyłkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 15.10.2006 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 To mamy to samo, moje okazy mam pokazać ogrodnikowi to jak będę wiedzieć dam znać kompocik wychodzi nie zły Fakt, bardzo dobry... ale ja preferuję świeże ... zastanawiam sie tylko czy oby rozmiar tych jabłuszek nie wynika przypadkiem z faktu ich zdziczenia... może gdyby o nie dbać byłyby wtedy większe... a właśnie jabłka z fotki nr2 smakują niemalże identycznie a są okazalsze... no ale nie rosną w kiściach... uzbrajam się więc w cierpliwość w oczekiwaniu na info co to za cudeńka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 15.10.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Zdziczałe to są napewno, a mój luby mówi, że teraz będziemy ścinać gałązki co by szlachetnosci nabrały.jak wyzdrowieję lecę do znajomego po diagnozę co do ich nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Mam taką drobną uwagę. Większość starych odmian uparcie owocuje co drugi rok, ale za to jak głupie. No i drzewo nie ma siły wykarmić, stąd drobny owoc. Dlatego warto by przypomnieć o takim zabiegu, jak przerzedzanie zawiązków, stosowanym i owszem niegdyś. Owoców będzie mniej, ale dorodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts