Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym aby ktoś bardziej doświadczony ocenił ten projekt. Niedawno kupiłam działkę i rozpoczęłam poszukiwania projektu. Zatrzymałam się na tym domu. Co o nim sądzicie?

http://www.dom-jednorodzinny.pl/index.php?Product=68&Page=8&Realisations=&Wnetrza=&Search=&Min=&Max=&Width=&Floor0=&Floor2=&Floor3=&Garage=&Entrance=

Moim zdaniem jedna lazienka na gorze to za malo. Przede wszystkim ta wielka sypialnia powinna miec swoja lazienke. Przypuszczam, ze bedzie to sypialnia rodzicow. Reszta ok. Dach troche polamany, ale niewydziwiony, normalny, bryla budynku podoba mi sie. Powiem wiecej, bardzo ladny domek. Buduj!!

http://www.dom-jednorodzinny.pl/files/products/68_parter.jpg http://www.dom-jednorodzinny.pl/files/products/68_poddasze.jpg

- balkon nad głównym wejściem uważam za zbędny, chyba że dom usytuowany jest jakoś inaczej w stosunku do ulicy, lub bardzo w głębi działki

- nie podoba mi sie wejście przez wąski korytarzyk - brak miejsca na powieszenie płaszczów i postawienie obuwia

- kuchenka maleńka, metrażowo blokowa raczej, co przy braku spiżarni może być niewygodne

- rozumiem, że narzędzia wszelakie będą w garażu, bo pomieszczeń gospodarczych, to tu na lekarstwo

- pokoje 2 i 3 na poddaszu mogą być zbyt ciemne oświetlane jedynie wąskimi drzwiami balkonowymi

to tak na pierwszy rzut okiem

Dziękuję za ocenę.

1.Jeżeli chodzi o kuchnię to myślę, że razem z jadalnią można stworzyć większą przestrzeń, w innych projektach gdzie kuchnia jest duża jadalnia jest właśnie w niej

2. Balkon z przodu może mieć swoje zalety jak np. pada na dworze to jest daszek przed wejściem.

3. Faktycznie mało jest pomieszczeń gospodarczych i garaż musiał by być trochę wykorzystany do trzymania narzędzi.

4. Jeżeli chodzi o oświetlenie na górze to tak sobie myślę, że w bloku w takim pokoju jest jedno okno. Może faktycznie za mało.

5. Wiatrołap nie jest duży, to fakt.

Myślę nadal.

Może ja jestem dziwny, ale zadam pytanie, po co 3. cięzki komin w kuchni?

Bo jak na mnie to zwykłą wentylacja i nie trzeba dawać ciężkiego komina za około 10 kPLN, żeby doczepić wyciąg z kuchni i wentyl z łazienki na górze. No ale może się myle.

Domen dosyć szeroki jest i wydawało się, że ktoś pomyślał po parterze. Ale po pietrze poszło wszystko w gwizdek.

Na parterze w garażu nie ma okna więc potencjalnie możnaby domek przysunąć do granicy o metr, gdyby...

...gdyby nie okno na górze.

Musisz mieć b. szeroką działkę i nie chcieć sobie oddalić płotu sąsiada z jadalni o metr jezeli pozostawisz to okno w ścianie u góry w 4.

Co do garderoby 6. to bym w niej urządził kącik dla żony (lustro, umywaleczka nałozona na stoliczek, itp.). Szkoda by takie ładne, doświetlone pomieszczeni było tylko i wyłacznie dużą szafą.

Temat garaży przerabialiśmy już wiele razy- muszą być dwa garaże.

Dom ten ma powierzchnię zabudowy 139 m2 a więc nie jest tak źle.

Działkę mam szeroką więc dom się zmieści.

Koszty mnie trochę martwią ale mimo tego dach jest tylko trochę skomplikowany ( jest dwuspadowy).

Powierzchnia użytkowa wynosi 159,9 m2 ale jak patrzę na podobne domy z dachami kopertowymi to tam niby użytkowa jest mniejsza a całkowita większa. Myślę, że tam dużo skosów.

Nie jest najgorzej, z dachem też co prawda połaci jest 7 z tego co pamiętam, ale to i tak niedużu co niektórzy potrafią wyczarować i 15 na zblizonej powierzchni.

Dołozyłbym jeszcze dwa połaciowe nad garażem od strony wjazdu, a zamurował jednak to okno na sąsiada. Wolnej przestrzeni z okna jadalni nigdy nie zawiele.

No i trzeba będzie dołożyć ocieplenia na podłodze nad garażem, co by i zimą można było tam pracować. :wink:

Mam wjazd na działkę od zachodu :-?

To tak jak ja. :wink:

Trochę może być ciemno w pokojach dziecięcych, bo będą od wschodu. Salon też zazwyczaj robi się od południa, a Ty będziesz miała od wschodu. Oczywiście wszystko zależy jaką masz działkę i czy będziesz mogła mieć ogród z tyłu domu.

Chciałabym aby ktoś bardziej doświadczony ocenił ten projekt. Niedawno kupiłam działkę i rozpoczęłam poszukiwania projektu. Zatrzymałam się na tym domu. Co o nim sądzicie?

http://www.dom-jednorodzinny.pl/index.php?Product=68&Page=8&Realisations=&Wnetrza=&Search=&Min=&Max=&Width=&Floor0=&Floor2=&Floor3=&Garage=&Entrance=

super, bardzo fajny projekt, ma rece i nogi, super

nic bym nie zmieniala jest bardzo ok

aha no moze ja jak to ja nie robilabym scianki z drzwiami pomiedzy przedsionkiem a holikiem /korytarzykiem - jak zwal tak zwal.

pozdrowionka