styga 01.11.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 mam pytanko jaka jest minimalna grubość warstwy nośnej z betonu komórkowego zależy mi na jak najcieńszej bo podnosze garaż o 2 kondygnacje ze stropem drwenianym i dachem na dżwigarach deskowych a mam do dyspozycji tylko 4 m szerokości. Będie to funkcja mieszkalna.Projektant starej daty uważa że minimum to 24 cm a ja wyczytałem że minimum to 17,5.Jaka jest prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 02.11.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Witam .Wydaje mi sie że ściana z BK min 24 cm a z silikatów 18 cm.Rozumiem że chcesz jak najmniej ale czy nie lepiej spać spokojnie,i dać taki bloczek jaki powinien byc.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cool_ewula 04.11.2005 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 na sciane nosna - zakladam ze wewnatrz budynku-beton komorkowy sredniej wytrzymalosci/gestosci (np.Ytong 600) 24cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Projektant dobrze uwaza , 24 to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 05.11.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 mam pytanko jaka jest minimalna grubość warstwy nośnej z betonu komórkowego zależy mi na jak najcieńszej bo podnosze garaż o 2 kondygnacje ze stropem drwenianym i dachem na dżwigarach deskowych a mam do dyspozycji tylko 4 m szerokości. Będie to funkcja mieszkalna.Projektant starej daty uważa że minimum to 24 cm a ja wyczytałem że minimum to 17,5.Jaka jest prawda? To zależy od tego jakie są obciążenia. Równie dobrze mógłbyś się zapytać jak cienki sznurek utrzyma huśtawkę. To zależy od tego, kto się na niej będzie bujał... Pamiętaj, to projektant się na tym zna, nie Ty (i w teorii odpowiada za to głową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 21.11.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Whisper ma rację. Tu akurat nie ma mowy o jakichś dziwnych dywagacjach na forum - tu w grę wchodzić może tylko rzetelna wiedza konstrukcyjna. Niestyty w takiej tematyce Twoje widzimisię powinno zejść na dalszy plan -chcesz żeby (odpukać!) ściany zwaliły Ci się na głowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts