Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ytong czy suporex?

Recommended Posts

Jedno i drugie to beton komórkowy.

Suporeks to nazwa betonu komórkowego produkowanego jeszcze w czasach PRL-u.

Ytong to nazwa systemu budowy z bloczków betonu komórkowego.

W suporeksie były domieszki popiołów lotnych (szare), Ytong ich nie zawiera (białe).

Bloczki Ytong są przygotowane do murowania na cienką spoinę (klej), zwykły suporeks trzeba murować na zwykłą zaprawę cem-wap.

Z Ytyonga możesz wymurować ściany jednowarstwowe, z suporeksu dwu lub trzywarstwowe.

Beton komórkowy a suporeks to ta sama bajka. Róznica w betonie komórkowym polega czy ma być na zaprawę czy na klej. Ten na klej ma bardziej dokładne wymiary.

Beton komórkowy ma jeszcze jeden parametr tzw. gęstość

400 na klej

600 na zaprawę

Jeżeli chodzi o producentów to polecam Solbet jest tańszy od Y...ga, a parametry porównywalne.

Co się tyczy ściany 1 warstwowej 36 cm z BK to ja jestem zwolennikiem ściany 3 warstwowej (i tak wybudowałem).

Pozdrawiam

Tomek123

W praktyce - Ytong jest paskarsko drogi, ale to jakościowy produkt głównie przeznaczony do klejenia na wąską spoinę. Dobry i tańszy robi Faelbet Warszawa.

Jeśli zamierzasz murować można wziąć dowolnego innego producenta, ale nie zrobi się wówczas ściany 1W. Do murowania i ścian wielowarstwowych szkoda przepłacać za Ytonga.

To tak z polskiego na nasze. Dużo innych informacji znajdziesz w archiwum forum

w projekcie mam scianke dwuwarstwową 25 cm czy mozna zrobic scianki z BK na klej o tej szerkości czy tylko jednowarstwowe kleimy. czy przy zmianie grubości scian architekt musi wszystko od nowa przeliczac??

Witam !!!

Nie rozumię dlaczego koniecznie chcesz zmienić ścianę 2W na 1W ??? naprawdę wierzysz w te cyferki że sciana 1W spełnia wszystkie wymogi ble ble ble ??? Buduj tak jak masz w projekcie 25 cm + np 12 cm styro i będziesz miał naprawdę ciepłe ściany . Zobacz też ile osób buduje sciany wielowarstwowe a ile 1W . szukałem trochę na forum naprawdę zadowolonych ze ścian 1W z BK ,ale ich nie ma -spróbuj sam zresztą poszukać . najczęściej ci którzy w to uwierzyli potem i tak daja 5 cm styropianu i taka ściana wychodzi baaaaaaaaardzo drogo .

pozdro D.RZ

Gość M@riusz_Radom

A budowa ktoś z Was ścianę 3W z suporexa ??

Bo takie coś mi się ostatnio kołacze po głowie. Generalnie koszta porównywalne do ściany 2W bo różnicę w materiale kompensują mniejsze koszta docieplenia ściany3W - mniej pracochłonne się to wydaje.

Stary sprawdzony sposób budowania. Mój dobry kolega postawił domek z BK Puławy w technologii 3W z 8 cm styropianu w środku. Po 3 sezonach można stwierdzić, że budynek ma dobroą stabilność cieplną. Koszty są pewnie niższe niż dom 2W. Ponad to nie ma ryzyka uszkodzenia warstwy ocieplenia.

Gość M@riusz_Radom

A Toś mnie kolego pocieszył bo sytuacja mi sie powoli klaruje i wiem co i z czego będę budował ;P Z tym, że styropianu pewnie pójdzie 2x5cm na mijankę.

Jeszcze tylko muszę wytłumaczyć mojemu staruszkowi, że od środka idzie szersza cegła a na zewnątrz mniejsza, ale to już inna bajka ;)

Darek Rz, coś słabo szukałeś. Ja mam ściany 1W z Ytong'a , jestem zadowolony i nie zamierzam ich docieplać. Jest na forum więcej takich osób.

witam !!!

No to miło że jesteś zadowolony ,jak pytałem kilkakrotnie na forum (pół roku temu ) to jakoś nikt się nie odezwał .

pozdrawiam D.RZ

Przy scianie 1W musisz wziąc pod uwage jeszcze inne elementy, które moga tworzyć mostki termiczne. Trzeba zastosować specjalne naproża a nie L 19 lub wylewane, zwrócić uwagę na połączenia scian z fundamentami, tarasami, balkonami itp. stosować zaprawę ciepłochronną. Te elementy powiększaja koszty i komplkują prace.

Pod tym odnośnikiem http://republika.pl/mieszkaj_lepiej/przegrody_zewnetrzne.htm

są bardzo ciekawe artykuły na temat przegród zewnętrznych. Warto poczytać.

Tak na marginesie to zdecydowałem się na ścianę dwuwartwową. Chodzi mi o uzyskanie jak najlepszego (najmniejszego) współczynnika przenikania, ponieważ będę dom ogrzewał prądem. Niestety przy wykonywaniu ścian jednowarstwowych trzeba mocno przestrzegać reżimu technologicznego, a i tak jesteśmy uzależnieni od jakości danej partii bloczków. W zapewnienia producentów co do jakości zawsze należy podchodzić sceptycznie. Przecież to tylko marketing.

Na budowie jest tak dużo elementów stresogennych i wymagających pilnowania, że nie wyobrażam sobie aby pilnować jeszcze czy ekipa nie robi mostków (termicznych zwłaszcza :wink: ).

Też myślałem nad ścianą 1W, ale cieszę się, że tak nie zrobiłem.

Będzie 2W, ale trochę żałuję, że nie 3W. Koszt robocizny zbliżony, a trwałość nieporównywalna.

szukałem trochę na forum naprawdę zadowolonych ze ścian 1W z BK ,ale ich nie ma -spróbuj sam zresztą poszukać. najczęściej ci którzy w to uwierzyli potem i tak daja 5 cm styropianu

A ilu spotkałeś tych, co ocieplali Ytong?

My mamy dom z Ytonga, ale dopiero pierwszy raz "wchodzimy" w zimę, więc jeszcze trudno mi się wypowiadać na temat ciepełka w domu. Ale latem, kiedy na zewnątrz żar lał się z nieba 8) , w domku miły chłodek panował :D :D .

Aha, przez 3 lata mieszkaliśmy w niedużym bloku wybudowanym z BK (nie Ytong) - ściana jednowarstwowa o grubości 36 cm. I byli tacy, co od razu chcieli ocieplać.... ale po kilku zimach nie było narzekań, że komuś zimno, nawet wśród tych, co mieli 3 ściany zewnętrzne (mieszkania "szczytowe").

Pozdrawiam, Maria

A budowa ktoś z Was ścianę 3W z suporexa ??

budowałem - (w moim przypadku suporex - nazywał sie bloczek unipol)

potwierdzam opinie tczarek'a - ze jest to stary sprawdzony sposób budowania, a ściana bardzo dobrze akumuluje ciepło i zapewnia duża stabilność

i opinie tomka123 o trwałości i ekonomiczności tego rozwiązania ...

pzdr

szukałem trochę na forum naprawdę zadowolonych ze ścian 1W z BK ,ale ich nie ma -spróbuj sam zresztą poszukać. najczęściej ci którzy w to uwierzyli potem i tak daja 5 cm styropianu

A ilu spotkałeś tych, co ocieplali Ytong?

My mamy dom z Ytonga, ale dopiero pierwszy raz "wchodzimy" w zimę, więc jeszcze trudno mi się wypowiadać na temat ciepełka w domu. Ale latem, kiedy na zewnątrz żar lał się z nieba 8) , w domku miły chłodek panował :D :D .

Aha, przez 3 lata mieszkaliśmy w niedużym bloku wybudowanym z BK (nie Ytong) - ściana jednowarstwowa o grubości 36 cm. I byli tacy, co od razu chcieli ocieplać.... ale po kilku zimach nie było narzekań, że komuś zimno, nawet wśród tych, co mieli 3 ściany zewnętrzne (mieszkania "szczytowe").

Pozdrawiam, Maria

Witam !!!

No to jeśli jeszcze nie mieszkasz to nic na temat tego czy będzie ci ciepło nie możesz powiedzieć ,więc o co ci chodzi . Poza tym nie czytasz dokładnie tego co napisałem -nie pisałem o Ytongu tylko o Polskim BK . Znam dwie osoby które ociepliły sobie BK36,5 bo było im zimno i tyle . To że w lecie miałas w domu przyjemny chłodek nijak się ma do tego co będzie w zimie .Oczywiście zycze ci jak najwięcej ciepła .

pozdro D,RZ