Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienia w Vitotrol 100

bali

Recommended Posts

Witam!

Mam świeżo zrobioną instalacje co i cw. Kocioł jednofunkcyjny Vitodens 200 ze zbiornikiem na ciepłą wodę Vitocell 100 o pojemności 120l. i regulatorem Vitotronic 100 HC1 i do tego regulator pokojowy Vitotrol 100. Jest to instalacja w domu jednorodzinnym o powierzchni użytkowej ok. 140 m2.

I mam teraz takie o to pytania:

1. Czy w takim układzie jest automatycznie zaprogramowane antybakteryjne podgrzewanie ciepłej wody użytkowej? "Fachowcy" twierdzili ze powinno fabrycznie być zaprogramowane, że w nocy z soboty na niedziele o którejś tam godzinie, podgrzewa wode do 80 st.C. Ale wg mnie tego nie robi i nie ma związanych z tym żadnych ustawień. Więc zastanawiam sie czy w tym modelu wogóle istnieje taka opcja?

2. Co oznaczają takie oto funkcje w regulatorze pokojowym:

PD-GERULACJA w której jest:

AMPLITUDA (w zakresie od 0.2 do 5.0 st.C.),

STAŁA CZASOWA (w zakresie od 5 do 30) oraz

REG-OFFSET (w zakresie od 0.0 do 0.2 st.C.), kolejną opcją jest

HISTEREZA (w zakresie od 0.2 do 1.0 st.C.) oraz

KOMPENSACJA (w zakresie od -3.0 do 3.0 st.C.)

Bardzo bym prosił o wyjaśnienie znaczenia tych funkcji oraz ewentualne podanie jakiś optymalnych wartości tych parametrów. Gdyż w instrukcjach nic o tym nawet nie wspominają, a "fachowcy" nie mieli zielonego pojęcia:/

Z góry dziękuje i jeżeli ktoś ma jakieś pytania odnośnie funkcjonowania takiego zestawu to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam!

• 5 years później...