Gość 23.01.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Działka na której postawiłem dom ma podłoże gliniaste. Jak wiadomo glina nie przepuszcza wody, więc po zdjęciu warstwy humusu każdy deszcz jest czymś bardzo niepożądanym. W chwili obecnej dom stoi w stanie surowym a ja zastanawiam się w jaki sposób mam poradzić sobie z problemem. Wymyśliłem kilka sposobów:1- na warstwę gliny nasypać kilkunastocentymetrową warstwę żyznej ziemi i zobaczyć co z tego wyniknie; 2- zebrać kilkudziesiąt cm. gliny z pozostałej części podwórka a następnie pokryć powstały dół piaskiem w który miałaby wsiękać woda , a wierzch pokryć glebą użytkową; 3- drenaż podwórka z wyprowadzeniem rur do wkopego wcześniej zbiornika z którego w razie potrzeby trzeba wypompować wodę ( koszt beczkowozu ok. 50 zł ).Więcej pomysłów na razie nie mam, ale liczę na Waszą inwencję !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.01.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 W Twoim pryzpadku niezbędny jest drenaż wokół budynku. Musisz to robić z głową, bo jak budynek stoi, to może nierównomiernie osiadać. Niech mu ktoś poradzi jak bezpiecznie zrobić.Odprowadzenie wody robi się do kanalizy deszczowej, albo do studni chłonnej o ile pod gliną jest piasek - przebija się warstwę gliny (może być parę metrów) i potem już sobie wsiąknie.Pomysł ze zbiornikiem jest OK. Nie rób drenażu całego terenu bo będziesz miał za sucho. Jak będzie trzeba to sobie dorobisz potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Czy jest w pobliżu jakiś rów,zbiornik,kanalizacja burzowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 niestety nie ma rowu , ani nic co mogło by rozwiązać mój problem. Myślałem także o wcince rury drenażowej do instalacji kanalizacyjnej pomiędzy domem a studzienką. Tylko nie wiem czy tak można z punktu widzenia zakładu oczyszczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Odnośnie sposobu pierwszego-po podniesieniu terenu będziesz miał suszej, ale woda pójdzie do sąsiadówad 2 zrobisz nieckę o nieprzepuzsczalnym dnie ito nic nie zmieniad 3 jeżeli to nie jest kanalizacja ogólnospławna - nie można /pewnie jednak wiele osób podłącza drenaż opaskowy/.Zestudnią chłonną można spróbować, ale zwykle pod pokładami gliny zalegają piaski wodonośne /będzie woda do ogródka/Drenażu opaskowego nie można zagłębić poniżej fundamentu.Sugestia że po zrobieniu drenażu będzie "za sucho" - nieprawdziwa.Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych B. 23.01.2002 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 FIRST: WOKÓŁ DOMU NIE kładź na glinę żyznej gleby (szczególnie cienkiej warstwy) bo będziesz miał błocko jak cholera przy pierwszym deszczu. TAM GDZIE BĘDZIESZ MIAŁ OGRÓD-krzaczki jakieś TO CO INNEGO!!! - zalecałbym torf w takim miejscu i na to później korę wokół krzaczków.SECOND: Jeśli planujesz ogród to pomyśl o małym zbiorniku wodnym (1,5-2m głębokości - skarpy 1:1,5) do którego mógłbyś odprowadzić wodę z drenażu (OBOWIĄZKOWY WOKÓŁ BUDYNKU - ZALECAŁBYM OBSYPKĘ ŻWIROWĄ WĘŻA DRENARSKIEGO)i po trzecie: ZA ODPROWADZENIE DESZCZÓWKI DO SANITARKI i ODWROTNIE - MOŻNA ZABULIĆ!!! POBLISKA PRZEPOMPOWNIA MOGŁABY SIĘ ZAŁĄCZAĆ AWARYJNIE PRZY KAŻDYM DESZCZU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych B. 23.01.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 AHA JESZCZE JEDNO ZNAM FIRMĘ KTÓRA ROBI TAKIE RZECZY jak zagospodarowanie terenów wokół budynku z uwzględnieniem gospodarki wodnej terenu!!! Jeśli byłbyś zainteresowany to mogę przesłać Ci namiary! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 24.01.2002 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Mam podobną działkę, drenaż wokół budynku myślę, że obowiązkowo (albo zwykła rura drenażowa w obsypce z grubego żwiru, albo specjalna z płaszczem bez obsypki ale i tak trzeba odsypać bo glina nie przepuści wody) co do działki to jeszcze nie wiem ale myślę o zrobieniu drenażu z cienkich rurek w otulinie i zasypaniu ziemią. Co do odprowadzenia ta ja mam burzuwkę i tam odprowadzam. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 24.01.2002 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 powinno być kanalizację burzową Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekb20 28.01.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A jeśli jestem pewien, że wody gruntowe są bardzo głeboko (poziom w studniach sąsiadów) i to właśnie warstwy gliny przytrzymują wode na działce to może wystarczy je poprzewiercać świdrem co kilka metrów? co ile jeśli w ogóle to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 28.01.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A jeśli jestem pewien, że wody gruntowe są bardzo głeboko (poziom w studniach sąsiadów) i to właśnie warstwy gliny przytrzymują wode na działce to może wystarczy je poprzewiercać świdrem co kilka metrów? co ile jeśli w ogóle to ma sens? uwielbiam takie rady:lol2: ... i ty myslisz że przez 12 lat sobie ludzie nie poradzili? moim zdaniem tamaty nieaktywne ponad 5 lat powinny być kasowane automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekb20 30.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ty moderator!Może zamiast wyśmiać pomógł byś? Chyba od tego jesteś? To nie była rada tylko pytanie.Zgadzam się, że powinny być kasowane, ale uważasz, że problem nie jest aktualny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sursum 30.01.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 uwielbiam takie rady:lol2: ... i ty myslisz że przez 12 lat sobie ludzie nie poradzili? moim zdaniem tamaty nieaktywne ponad 5 lat powinny być kasowane automatycznie. Ale wymyśliłeś, to murator ma tu treść i zawartość praktycznie za darmo i ma to sobie kasować? Przecież oni na tym zarabiają, nie liczy się jakość, lecz kliknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts