Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na działce

Gość

Recommended Posts

Działka na której postawiłem dom ma podłoże gliniaste. Jak wiadomo glina nie przepuszcza wody, więc po zdjęciu warstwy humusu każdy deszcz jest czymś bardzo niepożądanym. W chwili obecnej dom stoi w stanie surowym a ja zastanawiam się w jaki sposób mam poradzić sobie z problemem. Wymyśliłem kilka sposobów:1- na warstwę gliny nasypać kilkunastocentymetrową warstwę żyznej ziemi i zobaczyć co z tego wyniknie; 2- zebrać kilkudziesiąt cm. gliny z pozostałej części podwórka a następnie pokryć powstały dół piaskiem w który miałaby wsiękać woda , a wierzch pokryć glebą użytkową; 3- drenaż podwórka z wyprowadzeniem rur do wkopego wcześniej zbiornika z którego w razie potrzeby trzeba wypompować wodę ( koszt beczkowozu ok. 50 zł ).

Więcej pomysłów na razie nie mam, ale liczę na Waszą inwencję !!

W Twoim pryzpadku niezbędny jest drenaż wokół budynku. Musisz to robić z głową, bo jak budynek stoi, to może nierównomiernie osiadać. Niech mu ktoś poradzi jak bezpiecznie zrobić.

Odprowadzenie wody robi się do kanalizy deszczowej, albo do studni chłonnej o ile pod gliną jest piasek - przebija się warstwę gliny (może być parę metrów) i potem już sobie wsiąknie.

Pomysł ze zbiornikiem jest OK.

Nie rób drenażu całego terenu bo będziesz miał za sucho. Jak będzie trzeba to sobie dorobisz potem.

niestety nie ma rowu , ani nic co mogło by rozwiązać mój problem. Myślałem także o wcince rury drenażowej do instalacji kanalizacyjnej pomiędzy domem a studzienką. Tylko nie wiem czy tak można z punktu widzenia zakładu oczyszczania

Odnośnie sposobu pierwszego-po podniesieniu terenu będziesz miał suszej, ale woda pójdzie do sąsiadów

ad 2 zrobisz nieckę o nieprzepuzsczalnym dnie ito nic nie zmieni

ad 3 jeżeli to nie jest kanalizacja ogólnospławna - nie można /pewnie jednak wiele osób podłącza drenaż opaskowy/.

Zestudnią chłonną można spróbować, ale zwykle pod pokładami gliny zalegają piaski wodonośne /będzie woda do ogródka/

Drenażu opaskowego nie można zagłębić poniżej fundamentu.

Sugestia że po zrobieniu drenażu będzie "za sucho" - nieprawdziwa.

Życzę powodzenia.

FIRST: WOKÓŁ DOMU NIE kładź na glinę żyznej gleby (szczególnie cienkiej warstwy) bo będziesz miał błocko jak cholera przy pierwszym deszczu. TAM GDZIE BĘDZIESZ MIAŁ OGRÓD-krzaczki jakieś TO CO INNEGO!!! - zalecałbym torf w takim miejscu i na to później korę wokół krzaczków.

SECOND: Jeśli planujesz ogród to pomyśl o małym zbiorniku wodnym (1,5-2m głębokości - skarpy 1:1,5) do którego mógłbyś odprowadzić wodę z drenażu (OBOWIĄZKOWY WOKÓŁ BUDYNKU - ZALECAŁBYM OBSYPKĘ ŻWIROWĄ WĘŻA DRENARSKIEGO)

i po trzecie: ZA ODPROWADZENIE DESZCZÓWKI DO SANITARKI i ODWROTNIE - MOŻNA ZABULIĆ!!! POBLISKA PRZEPOMPOWNIA MOGŁABY SIĘ ZAŁĄCZAĆ AWARYJNIE PRZY KAŻDYM DESZCZU.

Mam podobną działkę, drenaż wokół budynku myślę, że obowiązkowo (albo zwykła rura drenażowa w obsypce z grubego żwiru, albo specjalna z płaszczem bez obsypki ale i tak trzeba odsypać bo glina nie przepuści wody) co do działki to jeszcze nie wiem ale myślę o zrobieniu drenażu z cienkich rurek w otulinie i zasypaniu ziemią. Co do odprowadzenia ta ja mam burzuwkę i tam odprowadzam.

Pozdrawiam Mariusz

• 12 years później...
A jeśli jestem pewien, że wody gruntowe są bardzo głeboko (poziom w studniach sąsiadów) i to właśnie warstwy gliny przytrzymują wode na działce to może wystarczy je poprzewiercać świdrem co kilka metrów? co ile jeśli w ogóle to ma sens?

:confused:

uwielbiam takie rady:lol2:

... i ty myslisz że przez 12 lat sobie ludzie nie poradzili?

moim zdaniem tamaty nieaktywne ponad 5 lat powinny być kasowane automatycznie.

uwielbiam takie rady:lol2:

... i ty myslisz że przez 12 lat sobie ludzie nie poradzili?

moim zdaniem tamaty nieaktywne ponad 5 lat powinny być kasowane automatycznie.

Ale wymyśliłeś, to murator ma tu treść i zawartość praktycznie za darmo i ma to sobie kasować? Przecież oni na tym zarabiają, nie liczy się jakość, lecz kliknięcia :)