Marti78 02.11.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Mam pytanie?Czy trzeba przy zakupie dzialki Budowlano-rolnej formulowac pismo do < i tutaj nie jestem pewien> Agencji Rolnictwa i Restrukturyzacji o checi nabycia tegoz gruntu, bo slyszalem, ze Agencja ma PRAWO PIERWOKUPU, a to niestety trwa do okresu 30 dni. Prosze o pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 02.11.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Agencja Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa - niestety ma prawo pierwokupu gruntów rolnych lub gruntów w skład, których wchodzą grunty rolne.Zdarzają się ponoć przypadki, mimo kłopotów budżetowych, źe ANRSP korzysta z tego przywileju zwłaszcza w przypadkach niskiej ceny ( zaniżonej do AN ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewad-12 02.11.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 WitamTak,Agenja Rolna ma prawo pierwokupu.W naszej sytuacji było tak samo.Pirwsza umowa notarialna była warunkowa,po 30 dniach dopiero była ta własciwa ,gdzie zostaliśmy właścicielami.Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 02.11.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 tez przez to przechodzilam niedawno, pismo do ANR napisal mi notariusz, do tego podpięlismy jeszcze prosbe o przyspieszenie i w efekcie decyzje otrzymalam w ciagu tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 02.11.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 tez przez to przechodzilam niedawno, pismo do ANR napisal mi notariusz, do tego podpięlismy jeszcze prosbe o przyspieszenie i w efekcie decyzje otrzymalam w ciagu tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti78 02.11.2005 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Dzieki wszystkim za odpowiedz, ale nurtuje mnie pytanie jak to sie ma do dzialki budowlano-rolnej czy trzeba przechodzic ta procedure, czy pismo do Agencji dotyczy tylko Gruntow Rolnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti78 02.11.2005 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Juz wszystko wiem, zona dzwonila do notariusza i okazalo sie ze takie pismo trzeba jednak wyslac, gdyby dzialka byla w pelni budowlana pismo takie bylo by zbedne, a przy okazji, dowiedzialem sie ile bedzie kosztowalo zalatwienie sprawy u Notariusz SZOK nie wiem skad Ci ludzie biora takie cenniki choc podobno jest tak w przepisie prawnym dot. stawek notarialnych i wogole. Czasmi mam ochote wyjechac z tego J.....o kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 02.11.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Agencja Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa - niestety ma prawo pierwokupu gruntów rolnych lub gruntów w skład, których wchodzą grunty rolne. Zdarzają się ponoć przypadki, mimo kłopotów budżetowych, źe ANRSP korzysta z tego przywileju zwłaszcza w przypadkach niskiej ceny ( zaniżonej do AN ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 08.10.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 W tej chwili jestem w podobnej sytuacji. Działka którą mam zamiar kupic posiada plan zagospodarowania przestrzennego. W znakomitej większości jest to grunt przeznaczony pod domki jednorodzinne, jednak niestety jeden narożnik należy do kategorii Tereny Zielone... No i niestety przez ten narożnik Agencja Nieruchomości Rolnych ma prawo pierwokupu tej działki. Sprawa teraz idzie dalej dwoma torami, załatwiana zarówno przez notariusza jak i sprzedającego. Wkurzyło mnie to dlatego, że dowiedziałem się o fakcie dopiero u notariusza, kiedy poszedłem wraz z Szanowną Małżonką podpisac umowę notarialna kupna-sprzedaży. Ze zwykłej umowy kupna sprzedaży zrobiła się umowa WARUNKOWA Teraz czekam na decyzję, niestety... Można by tu powiedziec, że przeoczyłem ten fakt, ale pokuszę się tu o stwierdzenie faktu niekompentencji i olewajstwa notariusza. Już sam sposób poprowadzenia samej procedury umowy świadczy o podejściu do sprawy... zamiast godzinę u notariusza siedzieliśmy dwie i pół ! Notariusz biegał między pokojami, wieczne prośby o czekanie, stanowczo za długo to trwało. Przypuszczam że biegał między trzema pokojami obskakując trzech klientów naraz. Masakra ! Ale wracając do sprawy. Papiery w związku z zakupem działki leżały u notariusza praktycznie cały miesiąc . Mam wrażenie, albo wręcz pewnośc że notariusz spojrzał na dokumenty rano w dniu transakcji. Mogłem zostac wcześniej poinformowany o fakcie umowy warunkowej i Agencji Nieruchomości Rolnych. Zarówno my jak i sprzedający byliśmy zdziwieni tą sprawą... dodatkowo notariusz wmawiał sprzedającemu, że informował go o tym. Za co ja płacę temu notariuszowi taką kasę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 09.10.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Według mnie notariusz powinien oddać kase za umowę warunkową, prawo pierwokupu agencji dot. jedynie gruntów rolnych, natomiast tereny zielone w planie zagospodarowania przestrzennego to parki, a nie grunty rolne. Tak więc zmarnowaliście czas i pieniądze, proponuję zgłosić to do jakiejś rady notariuszy, gdyż może ten fachowiec kogoś " uszczęśliwić" na całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts