Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fugas zaklada ogrod

Recommended Posts

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poczytałem, pośmiałem się i chyba coś napiszę

1Fugas, gratuluję odwagi i dobrych początków. Od czegoś trzeba zacząć.Co do Malwinki- szanuję krytykę,nie cierpię krytykanctwa- i spuśćmy zasłonę milczenia. A teraz sprawy ogrodnicze

1.Kora powala na kolana-fakt.Sadzenie iglaczka w trawniku i podsypanie korą- albo trawsko wlezie w iglak, nie dokosisz, albo przykosisz iglaka.Co zrobić u ciebie? Proste-niskie byliny okrywowe (skalne),Juniperus horizontalis- barwy od niebieskiej przez zieloną do złotej (tylko w słońcu)

niskie rośliny cebulowe.Kory będzie ubywać w miarę wzrostu ogrodu.

2Rolborder- no cóż, w naturze nie widziałem.. Za 2 lata zacznie gnić, bo to patyki z cienkiego drewna, sama biel, i dobrze, pomyślisz o czymś sensowniejszym- chyba o kamieniu. Nie poradzę ci, czy polny, czy łamany.nie widziałem domu, to musi grać razem. Oddzielić korę i trawnik trzeba, bo ani trawa w korze, ani kora w trawniku nie jest rozwiązaniem.

3Dyskusja o różanecznikach jest akademicka. Mają wymagania i koniec.

Ale nie wymarzają!- wysychają wiosną, przy zamarzniętej glebie i silnym słońcu.Wtedy trzeba osłaniać, przed słońcem, a nie mrozem.

4Ogród to nie samochód, który traci na wartości już po wyjechaniu z salonu. Ogród po założeniu musi wyglądać optymistycznie, ale to jest organizm żywy, w którym zawsze trzeba coś wyciąć, przyciąć, wywalić na kompost bo parszywe albo pies olał, dosadzić nowe.Dlatego, nie wiedząc

co i gdzie rośnie nie wypowiadam się na temat rozmieszczenia roślin. Wiele krzewów szybko się starzeje (cięcię) i trzeba usunąć. To jest zajęcie na całe życie i pasja.

5Widziałem kilka ogrodów zrobionych przez "firmy".Totalne nieporozumienie, po 5 latach od założenia busz, żywotnik olbrzymi, daglezja i swierk " srebrny" na 200 m2.Brak punktów widokowych, logicznego założenia przestrzennego, komunikacji, powiązania z domem i otoczeniem itd. Jeśli firma, to profesjonalna i należy obejrzeć ich realizacje

sprzed 10 lat. Czasem lepiej samemu popełniając błędy i ucząc się na nich.

Strasznie się rozpisałem, sorry, pozdrowienia, Fugas, odpowiem na każde

pytanie ogrodnicze.

5Widziałem kilka ogrodów zrobionych przez "firmy".Totalne nieporozumienie, po 5 latach od założenia busz, żywotnik olbrzymi, daglezja i swierk " srebrny" na 200 m2.Brak punktów widokowych, logicznego założenia przestrzennego, komunikacji, powiązania z domem i otoczeniem itd. Jeśli firma, to profesjonalna i należy obejrzeć ich realizacje

sprzed 10 lat. Czasem lepiej samemu popełniając błędy i ucząc się na nich.

Strasznie się rozpisałem, sorry, pozdrowienia, Fugas, odpowiem na każde

pytanie ogrodnicze.

No nie powiem żebym był dumny czytając p.5 - Mirek równo przykłada całej grupie zawodowej...;)

Aż zerknąlem w profil Mirka tak sie wzruszyłem...;)

i co ja mogę napisac? może tak- widziałem pare rzeczy robionych przez leśników, totalne nieporozumienie: drzewa jakieś krzywe, jakieś robactwo je toczy, za 70 lat to gó...z tego będzie nie deski, w lesie brud, śmieci...itd, itd...

Mirek - litości - tak to można o każdej grupie zawodowej

naprawdę nie widziałeś żadnych fajnych ogrodów ???

może Ci linki podeśle, albo zdjęcia ...;)

Najpierw sprawy leśne:Produkcja desek to nie jest podstawowa funkcja lasu (wbrew pozorom).Drzewa z natury są krzywe i sękate (jak sęk zgnije to będzie dziupla a w niej ptaszki i o to chodzi).Prościutkie drzewa posadzone rządkami to plantacja, a nie las. Robactwo różne też jest potrzebne o czym zapewne doskonale wiesz. Traktuję tą część Twojej wypowiedzi z przymróżeniem oka.

Natomiast co do śmieci. Leśnicy corocznie wywożą z lasu tysiące ton śmieci, na co idą miliony zł, które można by wydać na hodowę, ochronę, edukację. Dopóki naród będzie traktował las jako ogólnodostępne wysypisko wszelakiego syfu nie nadążymy sprzątać.Co do mnie- jestem z wykształcenia ogrodnikiem, leśnikiem z zawodu i nie dowalam ogrodnikom.Kurs kształtowania krajobrazu można ukończyć (kupić) za malutkie pieniądze i w 3 m-ce. I co- zakładamy firmę i trzepiemy kasę za robienie ogrodów?Jest na rynku wiele profesjonalnych firm, o czym wspomniałem.Widziałem wiele pięknych ogrodów, zarówno robionych przez profesjonalistów jak i kompletnych amatorów.

PS. Nie wzruszaj się !!!!!!!!!!!!!!!

Najpierw sprawy leśne:Produkcja desek to nie jest podstawowa funkcja lasu (wbrew pozorom).Drzewa z natury są krzywe i sękate (jak sęk zgnije to będzie dziupla a w niej ptaszki i o to chodzi).Prościutkie drzewa posadzone rządkami to plantacja, a nie las. Robactwo różne też jest potrzebne o czym zapewne doskonale wiesz. Traktuję tą część Twojej wypowiedzi z przymróżeniem oka.

Natomiast co do śmieci. Leśnicy corocznie wywożą z lasu tysiące ton śmieci, na co idą miliony zł, które można by wydać na hodowę, ochronę, edukację. Dopóki naród będzie traktował las jako ogólnodostępne wysypisko wszelakiego syfu nie nadążymy sprzątać.Co do mnie- jestem z wykształcenia ogrodnikiem, leśnikiem z zawodu i nie dowalam ogrodnikom.Kurs kształtowania krajobrazu można ukończyć (kupić) za malutkie pieniądze i w 3 m-ce. I co- zakładamy firmę i trzepiemy kasę za robienie ogrodów?Jest na rynku wiele profesjonalnych firm, o czym wspomniałem.Widziałem wiele pięknych ogrodów, zarówno robionych przez profesjonalistów jak i kompletnych amatorów.

PS. Nie wzruszaj się !!!!!!!!!!!!!!!

Mirek - oczywiśce że o lesie nie pisałem poważnie, mój najblizszy przyjaciel jest leśniczym i znam troche problemy Twojego zawodu.

Oczywiście że firmy "po 3 -miesięcznym kursie" robią wiele złego całemu środowisku zawodowemu, a mi pozostaje jedynie wierzyc w intuicje klientów...;)

Ale wypowiedzi jak Twoja poprzednia nie ułatwiają życia...;)

Pozdrawiam

Najpierw sprawy leśne:Produkcja desek to nie jest podstawowa funkcja lasu (wbrew pozorom).Drzewa z natury są krzywe i sękate (jak sęk zgnije to będzie dziupla a w niej ptaszki i o to chodzi).Prościutkie drzewa posadzone rządkami to plantacja, a nie las. Robactwo różne też jest potrzebne o czym zapewne doskonale wiesz. /quote]

Mirku, gdzie się uchowali tacy lesnicy jak TY? Sam wiesz, jakie jest podejście wielu kolegów po fachu - co krzywe wyciąć, nieużytki leśnie zaorać, na zalesienia rolników wydawać daglezję i dąb czerwony, a Puszcza Białowieska zginie jeśli się nie powycina co dorodniejszych drzew.

Bardzo serdecznie pozdrawiam.

Najpierw sprawy leśne:Produkcja desek to nie jest podstawowa funkcja lasu (wbrew pozorom).Drzewa z natury są krzywe i sękate (jak sęk zgnije to będzie dziupla a w niej ptaszki i o to chodzi).Prościutkie drzewa posadzone rządkami to plantacja, a nie las. Robactwo różne też jest potrzebne o czym zapewne doskonale wiesz. /quote]

Mirku, gdzie się uchowali tacy lesnicy jak TY? Sam wiesz, jakie jest podejście wielu kolegów po fachu - co krzywe wyciąć, nieużytki leśnie zaorać, na zalesienia rolników wydawać daglezję i dąb czerwony, a Puszcza Białowieska zginie jeśli się nie powycina co dorodniejszych drzew.

Bardzo serdecznie pozdrawiam.

nasz las jest pozałowania godny :cry:

Fugas - przeczytałam prawie wszystko , co zostało napisane na temat twojego ogrodu.Zadziwia mnie zwykły brak wychowania i chamstwo niektórych przedstawicieli naszego społeczeństwa.Co dziwniejsze są to przeważnie ludzie wykształceni. Może nie warto niczego studiować, bo po takiej nauce człowiek ma wypaczony charakter. :(

Mi się podoba twój ogród, Co nie znaczy, że niczego bym w nim nie zmieniła. Nie rozumiem jaki jest sens pisać te wszystkie głupoty w stylu "obraz nędzy i rozpaczy" itp. To jest twoja sprawa jaki masz ogród, i co ci się podoba. Jeśli już , to można kulturalnie napisać, co w nim "można" zmienić, co przesadzić. A jeśli popełniłeś jakieś błędy, to też jest to twoja sprawa. Za rok lub dwa będziesz miał nowe zajęcie, przesadzanie , dosadzanie itp. To jest fajna sprawa. Ten ogród i tak za 10 lat będzie wyglądał inaczej. A jeśli będziesz musiał usunąć czy wyciąć coś,co się za bardzo rozrosło, to myślę że to też jest twoja sprawa jak to zrobisz.

I miej co niektórych głęboko w .... .

Nie każdy musi korzystać z porad architektów, a i tak najbardziej się podoba to, co robi się własnoręcznie.

Nie wiem, czy wyraziłam dokładnie to co chciałam. Ale ogólny zarys wypowiedzi chyba jest czytelny. :)

Zapomniałam dodać - a kto powiedział, że tylko ogrody zaprojektowane i wykonane przez architekta krajobrazu są ładne, dobre i urządzone ze smakiem? :)

Ktoś to wymyślił i teraz prawie wszyscy projektanci pracują wg. ustalonego schematu.

Ciekawe, czy jakby uczyli na studiach że gipsowe krasnale są w dobrym stylu, to czy projektanci wszystkim by je wciskali? :o

Niektóre firmy chwalą się , że wykonują 200 ogrodów w sezonie. Jak myślisz,gdzie w tej masówce jest miejsce na indywidualność? Przecież to taśmowa robota.Właśnie czytałem Roya Stronga, cyt: "ludzie przenoszą na ogrody powszechne dziś traktowanie przestrzeni mieszkania- zgodnie z modą, jak obrazek z katalogu. Ogród powinien być realizacją marzenia, obrazu jaki nosimy w wyobraźni." Trochę skróciłem.

A w kwestii krasnali- z kiczem walczyć się nie da, perswazja jest nieskuteczna, jeżeli u sąsiada, to pozostaje dobra proca i celna ręka.

Niektóre firmy chwalą się , że wykonują 200 ogrodów w sezonie. Jak myślisz,gdzie w tej masówce jest miejsce na indywidualność? Przecież to taśmowa robota.Właśnie czytałem Roya Stronga, cyt: "ludzie przenoszą na ogrody powszechne dziś traktowanie przestrzeni mieszkania- zgodnie z modą, jak obrazek z katalogu. Ogród powinien być realizacją marzenia, obrazu jaki nosimy w wyobraźni." Trochę skróciłem.

A w kwestii krasnali- z kiczem walczyć się nie da, perswazja jest nieskuteczna, jeżeli u sąsiada, to pozostaje dobra proca i celna ręka.

...a w zwyklym ogrodzie...rzezby gipsowe???? ech

Założenie ogrodu to jakby wstęp. Faktem jest, że pewne błędy mogą się później na nas mścić. Ale najważniejsze jest, aby ten mały cichy zakątek dawał Ci radość był twoja oazą, to jest Twój mały świat, i do końca nigdy tak naprawdę nie będzie tak, aby móc powiedzieć ze się już więcej nic w tym ogrodzie nie da zmienić. Nawet wielcy popełniają błędy w trakcie projektowania ogrodów, a co dopiero jak amatorsko podchodzi się do tematu. Ja nad moim ogrodem pracuję ponad 15 lat i nadal zmienia się, co wiosnę jest inaczej. Stale wlewam w niego swoja wizję, i koryguję ją z duszą ogrodu. Bo nigdy początek pracy w ogrodzie nie można nazwać końcem problemów i obowiązków z nim związanych, nie zawsze musi być tak jak się nam wydaje, ale wystarczy, co nieco skorygować i jest cudnie. Rośliny jak ludzie różnie się rozwijają w każdym ogrodzie inaczej. Pozdrawiam :D

OGRODEK FAJOWY !

A CO DO POZOSTAŁYCH WYPOWIEDZI NIEKTORYCH OSOB

BOSZE ....

kazdy ma jak chce, jak się mu podoba, liczy się satysfakcja z tego co się osiągneło samemu ! czasami coś nie wyjdzie za 1 wszym razem -

normalka, czasami ktos czegos nie wie itp. itd.

krasnale ogrodowe.... a co to kur... obchodzi co kto ma w ogrodzie ?

JAK SIĘ KOMUŚ PODOBAJĄ NIECH MA. moze ktos lubi odpust i kolorwe

drewniane kwiatki itp.

a ty prawikiem jestes ...

Mirku jezeli chodzi ci o mojego posta biegne wyjaśnić

się troszke uniosłem sory

bosz - czytaj bosch ;)

co do utopienia w kibelku to tak mysle, ale nastapiła kasacja tego wątku mojej wypowiedzi - jeszcze ktoś gotów to zrobić...

kur...

mozna interpretować dowolnie jak kto pragnie np: kurKA, kurCZE itp ;)

posty można by podpisywać imieniem i nazwiskiem, ale co to zmieni ???

pzdr

Alfred Kopyciński

:-?