Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zle podejscie przewodów pod kaloryfer. Co mam zrobić?

buczek

Recommended Posts

Dom ogrzewam kominkiem, ale niegdys tak na wszelki wypadek kazałem zrobić w posadzce intsalację pod co. Fachowcy zrobili wiec rozdzielacz, od ktorego rozchodzą się plastikowe rurki w peszlach. Ich koncowki wyprowadzili przy pod oknami tak by można było wpiąc kaloryfery.

Niestety okazło się teraz, że robotę kompeltnie spieprzyli. Rurki wyłażą z podłogi jakies 20 cm od ściany! Chciałem je schować w podłodze i ścianie, mój hydraulik może to zrobić ale nie gwrantuje szczelności. Jego zdaniem te końcówki są za krótkie i trzeba je przedłużyć. Mówi, że wykonane są z takie materiału, którego dziś się nie używa (taki przezroczysty plastik) i ze względu na jego właściwości nie sposób na 100 proc. zapewnić, że połącznie z czasem sie nie rozszczelni. Czy ma rację? A może jest jakiś sposób?

A jakiej firmy są te rury? Może znajdziesz jeszcze gdzies na wyprzedaży zeby je przedłużyc.Powodzenia Wiech

Nie wiem, ale ten materiał wyszedł z użycia. Te rurki są piekielnie sztywne i ciężko je zginać. Nie widzę sensu z nich znów korzystać. Problem chyba raczej tkwi w połączeniu....

zastosuj jako przdluzenie laczniki zaciskowe - takie mosiezne. W zasadzie dzialania identyczne jak Gardeny zlaczki do wezy ogrodowych. Po drugiej stronie dowolna rorke sobie wlozyc mozesz i robic dalej co chcesz.

A te polprzezroczyste, biale rurki w dalszym ciagu sa stosowane. Poszukaj Aquatherm - oni takie rurki uzywali miedzy innymi do ogrzewania podlogowego (ja takie mam w kuchni - sztywne jak cholera, ukladalo sie to strasznie ale 13 lat juz podlogowka dziala)