buczek 02.11.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Dom ogrzewam kominkiem, ale niegdys tak na wszelki wypadek kazałem zrobić w posadzce intsalację pod co. Fachowcy zrobili wiec rozdzielacz, od ktorego rozchodzą się plastikowe rurki w peszlach. Ich koncowki wyprowadzili przy pod oknami tak by można było wpiąc kaloryfery.Niestety okazło się teraz, że robotę kompeltnie spieprzyli. Rurki wyłażą z podłogi jakies 20 cm od ściany! Chciałem je schować w podłodze i ścianie, mój hydraulik może to zrobić ale nie gwrantuje szczelności. Jego zdaniem te końcówki są za krótkie i trzeba je przedłużyć. Mówi, że wykonane są z takie materiału, którego dziś się nie używa (taki przezroczysty plastik) i ze względu na jego właściwości nie sposób na 100 proc. zapewnić, że połącznie z czasem sie nie rozszczelni. Czy ma rację? A może jest jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.11.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Co masz do stracenia - niech hydraulik poprawi, ale przed zabetonowaniem zrób próby szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 02.11.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Co masz do stracenia - niech hydraulik poprawi, ale przed zabetonowaniem zrób próby szczelności. Tak też zamierzam zrobić. Ale też zależy mi by zredukowac ryzyko do minimum, że zacznie kapac za pol roku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 02.11.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 A jakiej firmy są te rury? Może znajdziesz jeszcze gdzies na wyprzedaży zeby je przedłużyc.Powodzenia Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.11.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 A jakiej firmy są te rury? Może znajdziesz jeszcze gdzies na wyprzedaży zeby je przedłużyc.Powodzenia Wiech Wydaje mi się że problem polega na ryzyku połączeń a nie braku materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 02.11.2005 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 A jakiej firmy są te rury? Może znajdziesz jeszcze gdzies na wyprzedaży zeby je przedłużyc.Powodzenia Wiech Nie wiem, ale ten materiał wyszedł z użycia. Te rurki są piekielnie sztywne i ciężko je zginać. Nie widzę sensu z nich znów korzystać. Problem chyba raczej tkwi w połączeniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 02.11.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 moze zostal ci gdzies kawalek tej rury jezeli tak to sprawdz czy niedalo by sie je zaprasowac [moze to srednica 16 lub 14 ]wez ksztaltke do zaprasowywania np. herz lub wavin lub uponor itp i sproboj zacisnac wtedy zobaczysz czy bedzie trzymac to tak po krotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 zastosuj jako przdluzenie laczniki zaciskowe - takie mosiezne. W zasadzie dzialania identyczne jak Gardeny zlaczki do wezy ogrodowych. Po drugiej stronie dowolna rorke sobie wlozyc mozesz i robic dalej co chcesz.A te polprzezroczyste, biale rurki w dalszym ciagu sa stosowane. Poszukaj Aquatherm - oni takie rurki uzywali miedzy innymi do ogrzewania podlogowego (ja takie mam w kuchni - sztywne jak cholera, ukladalo sie to strasznie ale 13 lat juz podlogowka dziala) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts