Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzęt agd - pytanie

mojave

Recommended Posts

wybralismy wstępnie sprzęt agd do kuchni i w zwiazku z tym mam do was pytanie, co o tym sądzicie:

-piekarnik do zabudowy Amica EB SS28I

-płyta ceramiczna gazowa Amica GC 0420

-okap Ciarko ESA Bis 90

-mikrofalowka Amica AMM 21E80GS

-lodówka LG 459 QlQA

-zmywarka do zabudowy Bosh SGV 57T03EU

jesli cos jest "nie tego" :wink: to zaproponjcie jakies zamienniki

Z gory dzięki za pomoc :D

powoli zaczynam sie zastanawiac jakim cudem Amica sprzedaje najwiecej sprzetu ??

przeciez prawie wszyscy userzy mowia ze wszystko tylko nie Amica :evil:

Ariston,Whirlpool czy Bosch owszem ....ale Amica bleee

piekarnik w tym zestawie to zupelna nowosc...super wyposazony....8 funkcji + rozen obrotowy,emalia samoczyszczaca + czyszczenie parowe i blachy non stick....do tego zegar z pelnym programatorem i to wszystko za ok 1400zl....przynajmniej za tyle dzis taki sprzedawalem

...zreszta Pani ktorej Bosch powiedzial papa po 7 latach....i za cholere nie chciala Boscha mimo ze koniecznie chcialem jej sprzedac

zreszta piekarniki i kuchnie Amice wychodza najlepiej ,czego nie mozna powiedziec o reszcie :wink: ,wiec zmywarka i lodowka w tym zestawie tez jest dobrym wyborem

powoli zaczynam sie zastanawiac jakim cudem Amica sprzedaje najwiecej sprzetu ??

przeciez prawie wszyscy userzy mowia ze wszystko tylko nie Amica :evil:

Ariston,Whirlpool czy Bosch owszem ....ale Amica bleee

No właśnie, ja sobie upatrzyłem w sklepie internetowym takie cudo:

http://www.hoopla.pl/product_info.php/products_id/6340

i tylko dlatego, że jeszcze jakas nieufność do tej formy kupowania, no i umiejętny bajer pana od zabudowy kuchni spowodowały, że zmieniłem wybór na taką sobie Tekę, bez połowy tego co ma tamta Amica i o 300PLN więcej :evil:

A swoją drogą, to mdzalewscy chyba zawiesił swoją działalość doradczą, wołałem (i nie tylko ja) od początku października o pomoc w sprawie wyboru i... nic. Zdaje się, że dotychczasowy Guru AGD ma co robić na swojej budowie i się nie wyrabia. Zrozumiałe, tyle, że szkoda :cry:

piekarnik w tym zestawie to zupelna nowosc...super wyposazony....8 funkcji + rozen obrotowy,emalia samoczyszczaca + czyszczenie parowe i blachy non stick....do tego zegar z pelnym programatorem i to wszystko za ok 1400zl....przynajmniej za tyle dzis taki sprzedawalem

Adass - ja tez chcę tak tanio, ten piekarnik to najtańszy widzialam za 1950 zł !!

Właśnie to, że ma tak duzo funkcji mnie w nim przekonuje, a nawet za 1950 to relacja cena-funkcje-wygląd jest bardzo dobra. Ale zadałam pytanie czy ktoś może mi zaproponować cos o zblizonych parametach i cenie innej firmy - na razie nikt nic konkretnego nie napisał.

Przez wyszukiwarkę przejrzałam wiele postów na ten temat, i zarowno o zmywarce jak i lodowce znalazłam praktycznie same pozytywne wypowiedzi. na temat Amici zdania sa podzielonemniej więcej 50:50, a o Ciarko to chyba nikt nic nie wie :cry:

napisałam tez na priva do mdzalewscy ale jak na razie bez odzewu, choc mam nadzieje, że jednak mi odpiszą

Mam płytę ceramiczno-gazową Amica GC 0220- wogóle to nie wiem czy jakaś inna firma ma tę mieszankę i jestem zadowolona Do domu kupiłam sobie taką samą.

Przymierzam się teraz do okapu OKC9513 ze szkłem - pozyjemy zobaczymy jak się będzie sprawował.

Ogólnie moje wrażenia co do Amici pozytywne :wink:

Juz to kiedys pisalam na tym forum, ze jesli lodowki Samsung sa jakosciowo zblizone do telefonow to lepiej od razu z nich zrezygnowac. Co z tego, ze telefon byl ladny jak psul sie po 2 miesiacach uzytkowania.

Dla mnie lodowka ma byc nie tylko estetyczna, ale przede wszystkim ma nie byc w niej takiego dziwnego zapachu podczas uzytkowania jak np. jest w Polarze. Nic nie pomaga wielokrotne mycie, jakies filtry, dalej cuchnie. Podobnie jest w Beko.

Juz sprawdzilam i na pewno takiego zapachu nie maja lodowki Bosch, Siemens, Whirpool. Pewnie jeszcze mozna dodac kilka marek do tej listy...

Ponieważ jest to jeden z najświeższych wątków o AGD to sie podłącze tutaj z moim pytaniem :D .

Od dzisiaj w MediaMarkt pojawił się sprzęt w ciekawych cenach. Dokładnie zmywarka Boscha SGI43E15EU i płyta gazowa wraz z piekarnikiem firmy Ariston FB86.2X + PH640MIX. Zmywarka za 1199zł, a płyta i kuchnia 1399zł.

Jeśli chodzi o zmywarkę to znalazłem ją tylko w jednym sklepie internetowym w dziele "produkty archiwalne" droższą o 500zł. Mogę zrozumieć, że nie ma na jej temat nic na stronie Boscha. Ale już o płycie i kuchni nic nie znalazłem. I tu pojawia się moje pytanie. Czy możliwe iż jest to seria wyprodukowana specjalnie dla marketów? Czy może jakieś leżaki magazynowe? No i najważniejsze. Warto kupić taki sprzęt?

Wyglądają też atrakcyjnie. Byłem dzisiaj w MM i sobie obejrzałem ten sprzęt.

Niestety nie mogłem przez dłuższą chwilę znaleźć wolnego sprzedawcy żeby z nim porozmawiać.

Jeśli chodzi o samą firmę to ja się nastawiłem na Aristona lub Fagor/Wrozamet, po przeczytaniu klikudziesięciu wypowiedzi na tym forum :wink: .

Zmywarkę pewnie zakupie. I zestaw też jak nic złego się o tej promocji nie dowiem.

Broncio,

a udało Ci się dowiedzieć czegoś o tym sprzęcie?

Dlaczego go nie ma w internecie?

Niestety nic w temacie sie nie dowiedziałem.

Znaleźliśmy taki sam piekarnik w Electro Worldzie za 1300zł. Taka sama płyta tylko nie w zestawie kosztuje w MM 700zł. Widząc takie ceny (2000zł razem, a zestaw 1400zł) zdecydowaliśmy się na kupno zestawu. Piekarnik ma klasę energetyczną B, ale nam to nie przeszkadza.

Jestem tu nowy ale powiem swoje 5 groszy. Okap to urządzenie z silnikiem (wiatrakiem) i pracuje jako wyciąg. Wydajności okapów od 500 metrów sześciennych do 1200 (to nie koniec) Okap o wydajności 500 to wiatraczek do ozdoby i zródło światła nad płytą , wydajność 650 zaczyna przynosić konkretne rezultaty. Nie dyskutuje o wygladzie - to kwestia gustu ale należy pamiętać że stal lakierowana jest łatwiejsza w urzymaniu czystości a powłoki "szczotkowane " nie lakierowane odpowiednio to już problem. Cena - nie placimy za to co widzimy , (co prawda ładniejszy jest droższy)płacimy za wydajność silnika i wyciszenie urządzenia. Dlaczego ? Silnik o wydajności 950 metrów sześciennych na minute , pracując z wydajnością 600 ( zupa się gotuje a my nie mamy jej w całym domu) JEST PRAWIE BEZGŁOŚNY ! To co opisałem dotyczy wszystkich okapów. Pamiętajcie jednak że pozostaje jeszcze kwestia czy w danym okapie silnik jest odpowiednio amortyzowany i czy nie jest wyżyłowany na tyle że ma drgania własne które będą się przenosić na obudowę i powodować hałas. Temat jest jeszcze troche szerszy ale to już innym razem. Co do firmy z tematu jej produkty nie są najszczęśliwsze .

Pozdrawiam

R.

• 2 weeks później...

Wiem co mówię, bo kupiłam taki (Esa Bis 90) w lipcu 2004 - w międzyczasie 4 razy już szwankowała mi elektronika! Oczywiście zgłaszałam wszystko do serwisu Ciarko, ale aby się doczekac ich reackji trzeba się uzbroić w cierpliwość i po kilka razy wydzwaniać, prypominac się - żenada!

Że juz nie wspomnę że okap za ponad 1500 zł powinien działać bez zarzutów przez kilkanaście lat, a nie kilka m-cy!

Teraz na szczęście, po wielkich bojach mam nowy okap, ale wstręt do Ciarko pozostał....