Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spartaczone wylewki - wasze doświadczenia

mnies

Recommended Posts

Spartaczyli nam wylewki miksokretem na podłogówce.

Warstwa na piętrze jest za cienka o co najmniej 1 centymetr, a wszędzie wygląda na to, że podawana z miksokreta mieszanka nie była dobrze ukręcona i jest niejednorodna, w niektórych miejscach jest beton a w niektórych jakiś dziwny betono-piaskotwór, w niektórych miejscach powierzchnię można odspoić za pomocą szurnięcia butem :evil:

Konsultujemy się juz z forumowym specjalistą Janzarem ale ja mam pytanie do wszystkich użytkowników miksokretowych posadzek. Czy cos podobnego się wam zdarzyło, jak sobie radziliscie, jakie są wasze doświadczenia z użytkowania.

Wiem, ze najlepiej skuć ale przeraża mnie ta wizja :cry:

Moze jednak jakimś psim swędem udaje się na tym mieszkać......

podciągam może ktoś się podzieli złymi doswiadczeniami przy wylewkach....

Z tego co opisujesz to rzeczywiście spartolone. Jednak gdy obserwowałem jak robią to wydawało mi się, że trudno to jest spartolić. Pewnie ten facet, który ładuje do miksokreta nie umiał liczyć. U mnie facet pracował jak maszyna. Zawsze ta sama ilość szyp żwirku, potem dwa worki cementu, dwa wiaderka wody w tym jedno z włóknami, potem jeszcze żwirek. W sumie nie mieszali tego długo, bo przwie zaraz po zasypaniu ostatniej szypy żwirku podawali mieszankę. Wyszła bardzo jednolicie.

Kiedy obserwowałem jak to robią, to wydawało mi się iż za krótko to mikroskręt miesza, a podawana mieszanka zdawała się być zbyt piaszczysta. Jednak po zatarciu jest to bardzo twardy beton (dodawany był tylko plastyfikator Pozzolith w minimalnych ilościach).

Co do grubości, to jeżeli dobrze określili poziomy a wcześniejsze szlichty lub wylewki stropowe nie były idealnie równe, to różnice w ostatecznej wylewce mogą wyjść do 2-3 cm. Jedyny sposób aby tego uniknąć, to o ile to zauważysz wcześniej zniwelować to dodatkowym cienkim styropianem.

Co do grubości, to jeżeli dobrze określili poziomy a wcześniejsze szlichty lub wylewki stropowe nie były idealnie równe, to różnice w ostatecznej wylewce mogą wyjść do 2-3 cm. Jedyny sposób aby tego uniknąć, to o ile to zauważysz wcześniej zniwelować to dodatkowym cienkim styropianem.

To zupełne nieporozumienie. Nierówny strop nie przeszkadza zrobić idealnie równej wylewki. Mój był bardzo nierówny, a wylewkę zrobili mi bardzo fachowo. Nie było mowy o żadnym wyrównywaniu styropianem, ale grubością wylewki. Minimalnie było 5 cm, może trochę mniej, a gdzieniegdzie dochodziło do 7 cm i po sprawie.

U mnie niby wszystko miało być dobrze: równiutki strop, styropian, podłogówka, włókna polipropylenowe do mieszanki, płukany piasek, plastyfikator, cement portlandzki. I tylko ludzie-wykonawcy zawinili :cry: :evil:

Czy jak sie skuwa wylewke to po całości i wyrywa sie rurki od podłogówki??

Jeśli faktycznie nikt nie miał nierozmieszanej mieszanki to mieliśmy niezłego pecha....

[quote name="inż. Mamoń

To zupełne nieporozumienie. Nierówny strop nie przeszkadza zrobić idealnie równej wylewki. Mój był bardzo nierówny, a wylewkę zrobili mi bardzo fachowo. Nie było mowy o żadnym wyrównywaniu styropianem, ale grubością wylewki. Minimalnie było 5 cm, może trochę mniej, a gdzieniegdzie dochodziło do 7 cm i po sprawie.

Tak, nierówny strop nie przeszkadza w idealnej wylewce. Nie o to chodziło.

Jeżeli ktoś chce aby nad ogrzewaniem podłogowym była wszędzie warstwa wylewki równej grubości to lepiej podłożyć styropian. Jeżeli nie ma takiej potrzeby to można wyrównać betonem.

• 3 months później...