Krystyna32 02.11.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Cześć czy moglibyście pomóc w doborze ogrzewania przy założeniu że nie mam gazu na działce. Jakie ogrzewanie jest najbardziej ekonomiczne, najmniej obsługowe i korzystne cenowo? Jakie macie doświadczenia ze swoich domków w temacie ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 02.11.2005 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Krystyna, my wobec braku gazu zdecydowaliśmy się na pompę ciepła. Bezobsługowa jest na pewno. Ponoć ekonomiczna w czasie eksploatacji. Ale droga w inwestycji Odpalamy za kilka dni i mamy nadzieję, że będziemy zadowoleni, tak jak wielu użytkowników pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.11.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 W moim przypdaku to eko-groszek, będę miał kotłownie i skład na paliwo w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 03.11.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Jeżeli planujesz kominek i będziesz w nim palić, to na pewno nie wchodź w gaz płynny. Nadal powtarzam, że to był największy błąd mojej budowy. Masę pieniędzy wwala się w instalację - i nie wiadono, kiedy to sie zwróci (tzn. wg mnie nigdy - my na instalacje co wydalismy ok. 34 tys przy 170 m domu). W takiej sytuacji wg mnie naprawdę lepiej wejść w prąd - instalacja duużo tańsza, możliwa do rozłożenia w czasie i co najważniejsze - możliwość indywidualnej regulacji temperaury w każdym pomieszczeniu (bardzo mi tego brakuje - ciepło przy rozprowadzaniu kominkowym nie rozchodzi się równomiernie). A prąd nie jest dużo droższy od gazu płynnego. Ponadto odchodzi Ci koszt kominów (i miejsce na kominy), corocznych przeglądów pieca, projektu przyłącza itd.Jeśli nie planujecie kominka jako rzeczywistego źródła ciepła - to nie mam zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 03.11.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 My mamy kominek z płaszczem wodnym do tego zbiornik buforowy 250litrów i dwa kolektory słoneczne. Trochę z tym roboty jest ale jest w miarę tanio. Gdybym budował się jeszcze raz to zainwestował bym w dobre grzejniki elektryczne z dynamicznym rozładowaniem. Nagrzewasz je w nocy w drugiej taryfie i odbierasz ciepło w dzień. Żadnych rurek, wody.A dodatkowo do klimatu kominek z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 03.11.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 To co AWIk - budujemy raz jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 03.11.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 My jesteśmy na etapie adaptacji projektu i zastanawiamy się nad ogrzewaniem. Gaz płynny, olej, węgiel, miał odpada. Myślimy o Pompie ciepła lub ogrzewaniu elektrycznym. PC droga w instalacji ale ponoć tania w eksploatacji, prąd odwrotnie!!! I bądż tu mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 15.11.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Wiadomo, że najtańszymi żródłami ciepla są paliwa stałe - węgiel, drewno, ekogroszek. Gaz płynny jest już zdecydowanie droższy, ale wygodniejszy. Olej opałowy przy obecnych cenach chyba nie wchodzi już w grę, więc wybór należy do Ciebie! Dużo zależy od zasobności twojego portfela! Trzeba zwrócić uwagę również na taką kwestię, że np. przy ogrzewaniu np. drewnem, czy węglem dość trudno jest w zimę zostawić dom na kilka dni bez opieki (chyba, że zastosuje się odpowiednie podajniki). Życzę trafnego wyboru!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olarafal 19.11.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Słyszałem ze tanio obecnie wypada instalacja na gaz drzewny ... moze ktos podzieli sie swoimi opiniamy. Czy mozna to połączyć z kominkiem z płaszczem wodnym ?? Czy to sie opłaca ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts