Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli planujesz kominek i będziesz w nim palić, to na pewno nie wchodź w gaz płynny. Nadal powtarzam, że to był największy błąd mojej budowy. Masę pieniędzy wwala się w instalację - i nie wiadono, kiedy to sie zwróci (tzn. wg mnie nigdy - my na instalacje co wydalismy ok. 34 tys przy 170 m domu). W takiej sytuacji wg mnie naprawdę lepiej wejść w prąd - instalacja duużo tańsza, możliwa do rozłożenia w czasie i co najważniejsze - możliwość indywidualnej regulacji temperaury w każdym pomieszczeniu (bardzo mi tego brakuje - ciepło przy rozprowadzaniu kominkowym nie rozchodzi się równomiernie). A prąd nie jest dużo droższy od gazu płynnego. Ponadto odchodzi Ci koszt kominów (i miejsce na kominy), corocznych przeglądów pieca, projektu przyłącza itd.

Jeśli nie planujecie kominka jako rzeczywistego źródła ciepła - to nie mam zdania.

My mamy kominek z płaszczem wodnym do tego zbiornik buforowy 250litrów i dwa kolektory słoneczne. Trochę z tym roboty jest ale jest w miarę tanio.

Gdybym budował się jeszcze raz to zainwestował bym w dobre grzejniki elektryczne z dynamicznym rozładowaniem. Nagrzewasz je w nocy w drugiej taryfie i odbierasz ciepło w dzień. Żadnych rurek, wody.

A dodatkowo do klimatu kominek z DGP.

• 2 weeks później...

Wiadomo, że najtańszymi żródłami ciepla są paliwa stałe - węgiel, drewno, ekogroszek. Gaz płynny jest już zdecydowanie droższy, ale wygodniejszy. Olej opałowy przy obecnych cenach chyba nie wchodzi już w grę, więc wybór należy do Ciebie!

Dużo zależy od zasobności twojego portfela! Trzeba zwrócić uwagę również na taką kwestię, że np. przy ogrzewaniu np. drewnem, czy węglem dość trudno jest w zimę zostawić dom na kilka dni bez opieki (chyba, że zastosuje się odpowiednie podajniki).

Życzę trafnego wyboru!! :D