Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wystarczy na elektrykę?

pawelurb

Recommended Posts

jak sadzicie czy za około 8 do 9 tyś zł da się zrobić elektrykę ? punktów jest około 70 , czy taka kwota wystarczy na zrobienie kompletnej elektryki ( materiał i robocizna ) instalacja standardowa i prosta , bez zbędnych udziwnień.

My za punkt płacimy z materiałem: 30 zł. punkt TV, domofon, internet 35 zł

• 2 weeks później...

Witam !!!

Właśnie wczoraj kupiłem w hurtowni materiały na instalacje elektryczną :

Kabel ziemny mam już w środku .Zapłaciłem za wszystko 1400zł .Pozostały jeszcze zakupy za około 500 zł . Robocizny nie liczę bo instalację zrobię sobie sam :lol: . Ale materiały (wszystko z dwoma skrzynkami i ich wyposazeniem ) kosztowały będą w sumie 1400+ 500 zł na domek 150 mkw.

pozdrawiam D.RZ

• 1 month później...
  • 2 months później...
ciekawe kiedy przyjdzie czas na darmową pracę albo lepiej... może czas najwyższy by instalatorzy dopłacali do tego co robią?? parodia ciekawe czy Wy sami zgadzacie sie pracowac "za darmo" bo szczerze wątpię

Najlepiej by było gdybys kupił zrobił i jeszcze dopłacił inwestorowi:-)

A i tak będzie niezadowolony :o

ciekawe kiedy przyjdzie czas na darmową pracę albo lepiej... może czas najwyższy by instalatorzy dopłacali do tego co robią?? parodia ciekawe czy Wy sami zgadzacie sie pracowac "za darmo" bo szczerze wątpię

Najlepiej by było gdybys kupił zrobił i jeszcze dopłacił inwestorowi:-)

A i tak będzie niezadowolony :o

Witam

O to ciekawe opinie . Czyżby kolegom zależało żeby zapłacić jak najwięcej .Tak zaciekle bronicie wykonawców Ja zawsze wolę zapłacić mniej niż wiecej co wcale nie oznacza że będzie zrobione gorzej -to kwestia wyboru odpowiedniego człowieka który nie chce nas obedrzeć ze skóry i kontrolowania na bieżąco wykonanej roboty .

Witam.

Zarezerwowane środki są mniej więcej ok. Tylko tych punktów to trochę zamało jak na wszystkie instalacje. Przemyśleć dobrze sprawę ,rozważyć różne mozliwości a napewno jeszcze gdzieś się przydadzą gniazda czy dodatkowe ośwoetlenie, puste rurki ,dodatkowe wyłączniki itd.

Pozdrawiam

Witam

Wiemy wszyscy że jest kilka powodów dlaczego wykonana "robota" jest droga :

1. wykonawca zastosował wysokiej klasy materiały do wykonania instalacji elektrycznej (do tego też trzeba lepszego specjalisty który ich nie zepsuje i odpowiednio wysoko ceni swoją pracę -i bardzo dobrze )

2. wykonawca zastosował sredniej klasy materiały ,ale wyliczony przez niego zysk przekracza srednie ceny w tej kategorii stąd wysoka cena (liczy na naiwność inwestora)

3. inwestor ma bardzo wysokie i często wydumane wymagania przez to zlecenie staje się nietypowe i drogie .

Wybór należy jednak do inwestora . Wiadomo też ze jeśli ktoś jest specjalistą elektrykiem ,ma jednoosobową firmę robi sami nie posiada biura i sekretarki zawsze będzie tańszy (no prawie zawsze) od firm z bogatym zapleczem których robota jest bardzo droga -trzeba na to wszystko zarobić .

Postawmy teraz dwóch inwestorow :jeden skorzystał z usług drogiej firmy drugi z jednoosobowej :

Pytanie kto zapłaci wiecej ??? Najczęściej ten kto wziął drogą firmę .

wspomnę tu też że często ci mali wykonawcy pracują dla dużych firm bo ci zlecają robotę im jako podwykonawcom ,więc jakosć jest taka sama ,ale pieniędzmi trzeba "obdzielić " wiecej osób.

• 3 weeks później...
Oczywiście, że wystarczy. Średnia cena 30-35 zł/p (z materiałem). Skrzynka z wyposażeniem i montażem ok 0,7-1,5 tyś i mieścisz się w 4tyś

co z abzdury 4tys sie miescisz w czym?? ja mam podbny dom do manueli ale z piwnicami i koszt samych kabli i it to 3500 robota najtaniej jak nzalem ale super 2500