Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za dom ok 120m. Ytong , stan surowy ?

tomzar

Recommended Posts

Witam !

Mam zamiar wybudować dom z poddaszem mieszkalnym o powierzchni mieszkalnej ok 120m. Zainteresowałem się bloczkami Ytong z metodą łączenia na klej. Interesowało by mnie wykonanie domu w stanie surowym : mury , scianki działowe , stropy. rodzaj 400 , rozmiar 36 m, jednowarstwowa sciana.

1. Ile wynosi robocizna ?

2. Jaka cena za 1m2 postawienia ściany ?

3. Jaki może być przybliżony koszt materiału Ytong ?

Proszę o podpowiedź lub o jakiś link.

tomzar :o

1. Ile wynosi robocizna ?

2. Jaka cena za 1m2 postawienia ściany ?

3. Jaki może być przybliżony koszt materiału Ytong ?

Witam!

Też budujemy jednowarstową z Ytonga, tyle, że z 40 cm. Fajny materiał - ale ma też swoje wymagania. Przede wszystkim murarze muszą się trochę bardziej starać.

Robocizna zależy od warunków lokalnych - u ciebie powinno być znacznie taniej niż u nas :wink: Nie szukaj najtańszej ekipy - musi być przyzwoita, budowa jednowarstwówki z Ytonga wymaga wyższej kultury technicznej, niż sklejanie pustaków zaprawą. Sprawdzaj referencje - ładny dom z ocieplanego BK to za mało. Jeśli jeszcze nie budowali ścian jednowarstowych - niech nie uczą się u ciebie. Tu masz stronę producenta:

http://www.xella.pl/html/pol/pl/pb.php?area_code=2&language_id=10&countries_id=9

- znajdź lokalnego przedstawiciela, on pomoże ci znaleźć ekipę i dystrybutora.

Cenę materiału każdorazowo wylicza przedstawiciel na podstawie projektu - oceniając, ile weźmiesz, dopasowuje cenę do wielkości zamówienia. Wyliczają ją od razu na bloczki i klej - ale kleju ZAWSZE jest zbyt mało i trzeba dokupywać. Wg marketingu Xelli cena m2 ściany z Y36,5 to jakieś 130 PLN (z robocizną) - ale to bez sensu, bo nie budujemy murów na metry, tylko domy, więc trzeba pytać nie o abstrakcyjną cenę metra, tylko o koszt materiałów na konkretny dom. W końcu o kosztach decyduje nie tylko wielkość, ale i rozwiązania konstrukcyjne.

Pozdrawiam,

Maciek

Mam dom parterowy ok.110 m2.

Ściany zewnętrzne jednowarstwowe Ytong 36,5 cm.

Ściany działowe Ytong 11.5 cm.

Wieniec żelbetowy, bez stropu, dach dwuspadowy.

Wymiary zewnętrzne budynku 13,8x10 m.

W 2001 r za materiał Ytong zapłaciłem ok. 19 tys. zł w tym transport i usługa wypoziomowania pierwszej warstwy.

Robocizna razem z murowaniem kominów wyniosła 4 tys. zł.

Podawanie ceny za 1m2 ściany nie sensu.

Lepiej porównywać całkowity koszt stanu surowego.

Nie zgadzam sie z przedmówcą co do zużycia kleju.

Do jednej palety bloczków był dołączony jeden worek kleju.

Przy posługiwaniu się firmową kielnią zębatą i fachowej pracy murarza, kleju jest wystarczająca ilość.

Ja nie musiałem nic dokupować.

Ja zbudowałem z Ytonga 400 malutki domek (90 m2). Za materiał (pióro-wpust na klej) płaciłem mniej, bo skorzystałem z promocji grudniowej w 2002 r. (dostarczyli na budowę w maju). Koniecznie trzeba pamiętać o narzędziach do tego rodzaju suporeksu (przynajmniej kielnia i packa ścierna do wyrównywania. I szczerze radzę - starannie dobrać murarza, który przynajmniej raz w życiu robił z tego materiału. Niestety Ytong przepuszcza dźwięk i bardzo chłonie wodę. Murarz kosztował mnie 7,5 tys. zł (w tym fundamenty z gruchchy, kominy). Na budowie mojego fachurę poinstruował taki magik z firmy Ytong - oczywiście bezpłatnie.

• 2 months później...
  • 1 month później...