tomzar 02.11.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Witam ! Mam zamiar wybudować dom z poddaszem mieszkalnym o powierzchni mieszkalnej ok 120m. Zainteresowałem się bloczkami Ytong z metodą łączenia na klej. Interesowało by mnie wykonanie domu w stanie surowym : mury , scianki działowe , stropy. rodzaj 400 , rozmiar 36 m, jednowarstwowa sciana. 1. Ile wynosi robocizna ? 2. Jaka cena za 1m2 postawienia ściany ? 3. Jaki może być przybliżony koszt materiału Ytong ? Proszę o podpowiedź lub o jakiś link. tomzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 03.11.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 1. Ile wynosi robocizna ? 2. Jaka cena za 1m2 postawienia ściany ? 3. Jaki może być przybliżony koszt materiału Ytong ? Witam! Też budujemy jednowarstową z Ytonga, tyle, że z 40 cm. Fajny materiał - ale ma też swoje wymagania. Przede wszystkim murarze muszą się trochę bardziej starać. Robocizna zależy od warunków lokalnych - u ciebie powinno być znacznie taniej niż u nas Nie szukaj najtańszej ekipy - musi być przyzwoita, budowa jednowarstwówki z Ytonga wymaga wyższej kultury technicznej, niż sklejanie pustaków zaprawą. Sprawdzaj referencje - ładny dom z ocieplanego BK to za mało. Jeśli jeszcze nie budowali ścian jednowarstowych - niech nie uczą się u ciebie. Tu masz stronę producenta: http://www.xella.pl/html/pol/pl/pb.php?area_code=2&language_id=10&countries_id=9 - znajdź lokalnego przedstawiciela, on pomoże ci znaleźć ekipę i dystrybutora. Cenę materiału każdorazowo wylicza przedstawiciel na podstawie projektu - oceniając, ile weźmiesz, dopasowuje cenę do wielkości zamówienia. Wyliczają ją od razu na bloczki i klej - ale kleju ZAWSZE jest zbyt mało i trzeba dokupywać. Wg marketingu Xelli cena m2 ściany z Y36,5 to jakieś 130 PLN (z robocizną) - ale to bez sensu, bo nie budujemy murów na metry, tylko domy, więc trzeba pytać nie o abstrakcyjną cenę metra, tylko o koszt materiałów na konkretny dom. W końcu o kosztach decyduje nie tylko wielkość, ale i rozwiązania konstrukcyjne. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 08.11.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Mam dom parterowy ok.110 m2.Ściany zewnętrzne jednowarstwowe Ytong 36,5 cm.Ściany działowe Ytong 11.5 cm.Wieniec żelbetowy, bez stropu, dach dwuspadowy.Wymiary zewnętrzne budynku 13,8x10 m. W 2001 r za materiał Ytong zapłaciłem ok. 19 tys. zł w tym transport i usługa wypoziomowania pierwszej warstwy.Robocizna razem z murowaniem kominów wyniosła 4 tys. zł.Podawanie ceny za 1m2 ściany nie sensu.Lepiej porównywać całkowity koszt stanu surowego. Nie zgadzam sie z przedmówcą co do zużycia kleju.Do jednej palety bloczków był dołączony jeden worek kleju.Przy posługiwaniu się firmową kielnią zębatą i fachowej pracy murarza, kleju jest wystarczająca ilość.Ja nie musiałem nic dokupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadeusz 08.11.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Ja zbudowałem z Ytonga 400 malutki domek (90 m2). Za materiał (pióro-wpust na klej) płaciłem mniej, bo skorzystałem z promocji grudniowej w 2002 r. (dostarczyli na budowę w maju). Koniecznie trzeba pamiętać o narzędziach do tego rodzaju suporeksu (przynajmniej kielnia i packa ścierna do wyrównywania. I szczerze radzę - starannie dobrać murarza, który przynajmniej raz w życiu robił z tego materiału. Niestety Ytong przepuszcza dźwięk i bardzo chłonie wodę. Murarz kosztował mnie 7,5 tys. zł (w tym fundamenty z gruchchy, kominy). Na budowie mojego fachurę poinstruował taki magik z firmy Ytong - oczywiście bezpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s-ek 25.01.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Witam Tomzar ! Jak jesteś w dalszym ciągu zainteresowany tematem to ja wiem gdzie kupić, za ile - dobra cena , daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 26.01.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 witaj s-ek,ja jestem zainteresowany zakupen ytonga42 palety 36,5cm8 palet 24cm9 palet 11,5+ dodatki typu nadproza i docieplenie wienca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek Sebastian 03.03.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Po co YTONG, kup dużo tańszy robiony na licencji YTONGA SOLBET odm.400 gruboć o ile dobrze pamiętam 36 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts