Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny -dobry i tani. Proszę o opinie.

Recommended Posts

No i chyba mnie "zakręcili" i wmówili mi, że muszę zamontować piec kondensacyjny.

Założenia: stary dom 14-lat, średnie docieplenie i średnie okna, grzejniki żeliwne ok. 180 szt na 180 m2. W tej chwili mam kocioł na stały opał i gazowy archaiczny. Już zdecydowałem się, że wstawię Wolfa lub Vaillanta żeliwnego, ale ............ ostatnio wielu sugeruje mi, że ........ tylko kondensacyjny jest mi potrzebny, a jak chcę żeliwny to chyba jestem słodka idiotka.

Co o tym teraz sądzić. Jaki polecicie piec kondensacyjny, ale tani i dobry (do 8 tys zł)? Nie mam za dużo pieniążków. Niestety.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głównie padają argumenty:

- że na zachodzie teraz większość montowanych to kondensaty i że w Polsce też. Że niedługo to pewnie i nie będą produkować .....

- jak mam żeliwne grzejniki to pewnie jest ich zbyt dużo i jest to idealna sytuacja dla kondensatów. I to da oszczędności ok. 15% . Faktycznie w tej chwili za oknem +5 oC / na kotle +40 oC/ na grzejnikach ok. 35 oC.

- jak wstawię żeliwny to będzie narażony na korozję wynikającą ze zbyt niskiej temperatury powracającej wody lub będzie zużywał więcej gazu ( o ok. 5%), który pójdzie na wytworzenie ciepłej wody, która będzie "chroniła kocioł przez zapoceniem ..... " ... no cóś takiego zrozumiałam.

- że jak mnie stać na żeliwny to pewnie i na kondensacyjny

Już sama nie wiem co o tym myśleć?

Mam obawy, że kondensacyjny na mojej starej instalacji może sobie nieporadzić z 200-300 litrami niezbyt czystej wody.

Gość 1950

koszt kotłowni na żeliwie i kondensacie niewiele się różni,

kupujesz goły kocioł żeliwny do tego potrzeba dokupić i zainstalować resztę,

kondensat masz gotowy do pracy, różnica w kominie nie jest aż tak duża,

Broetje WBS 22 z zasobnikiem 120 l. 1280€ netto

Właśnie z powodu tych kilkuset litrów wody w instalacji lepszy będzie kocioł żeliwny najlepiej z palnikiem dwustopniowym.

Skontaktuj się z darek63.

On ma ten sam problem z wymianą kotła gazowego.

W październiku było kilka wątków na ten temat.

Wrzuć w wyszukiwarkę słowa "kocioł żeliwny" to się trochę zorientujesz na czym rzecz polega.

Na zachodzie (Niemcy) są duże ulgi za zamontowanie kondensata.

Ochrona środowiska. Stąd ten bum.

Pozdrawiam.

Gość 1950

andre59, mylisz się, do istarych nstalacji z dużym zładem najlepszy jest kondensat,

- kocioł żeliwny z racji budowy pracuje w funkcji załącz wyłącz, zero modulacji, trochę poprawia sprawność palnik dwustopniowy, ale automatycznie podnosi to koszt zakupu,

- kocioł żeliwny potrzebuje ochrony powrotu, tzn. podnoszenia temperatury powrotu, żeby chronić go przed korozją,

- kocioł żeliwny jest kupowany goły, do instalacji kotłowni potrzeba dokupić: pompę, naczynie wzbiorcze i jeszce parę rzeczy, ponadto potrzeba to wszystko zainstalować,

- kocioł żeliwny z racji nazwy i materiału z jakiego jest wykonany, waży conajmniej 3 razy więcej niż kondensat,

- koicoł żeliwny potrzebuje też więcej miejsca do zainstalowania

- kocioł żeliwny wcale nie jest trwalszy niż nowoczesny kondenat a źle zainstalowany może pracowac krócej,

- kocioł żeliwny ze względu na brak osprzętu w ogólnym rozrachunku wcale nie jest tańszy od kondensata

- kocioł żeliwny w eksploatacji jest droższy od kondensata

jak bym się zaparł to jeszcze parę rzeczy mógłbym napisać dlaczego kondensat jest lepszy, ale jest już trochę późno

moze ma palniki dwustopniowy ale jak sam piszesz 1 stopien 20kw drugi 29 i tak jest z wszystkimi palnikami 2stopniowymi one nie modulaja tylko albonp. 12 lub20kw poprostu w kotlach zeliwnych nieda sie modulowac za duza inercja zeliwa

co innego w kondensacie on moduluje od np. 5kw do 20kw podaje moc plynnie

a co do kosztow to wezmy np. vaillanta

kociol 2 stopniowy zeliwny atmoVIT exclusiv 246 moc 1stopien-14,6 2-26,6kw koszt 7464 netto katalog do tego trzeba zamontowac pompe grupe bezpieczenstwa naczynie przeponowe plus zawory i ruraz

calkowity koszt moze sie zamknac suma [orientacyjnie]800zl netto

razem 8260 [nie uwzglednilem robocizny]

kociol ecoTEC VU 246 moc od 12,2 do 27kw modulowana koszt 6790+konsola podlaczeniowa 387 razem 7590zl netto katalog

roznice sie zwieksza jak trzeba podlaczyc zasobnik na ciepla wode do wisielca oprocz paru rurek i zaworowza 130zl[oirentacyjnie] to do zeliwniaka trzeba dolaczyc dodatkowa pompe +zawory srubunki itp. koszt 350zl

roznica na niekorzysc kotla konden. jest tylko w rurach spalinowych [i to tez zalezy od tego jaki zastosujemy wylot spalin czy do szachtu komina czy przez sciane na zewnatrz poziomo najtajsza wersja]

tak wiec niech sobie kazdy policzy plusy i minusy

1950 POPIERAM CIE NA CALEJ LINI

Faktycznie rozpatrując produkty Vaillanta przeprowadzony dowód matematyczny jest jak najbardziej logiczny.

Ale ........ są na rynku kotły z palnikami 2-stopniowymi za netto 3.590,- Saunier D. lub 4.090,- Termet, czyli różnica ok. 4.000-3.500 zł na korzyść żeliwych plus 600 zł różnca na komin. Czyli oszczedzilismy z chwilą zakupu na drugi nowy kocioł za lat ..... ? Można to wpłacić na konto i za 10 lat będzie z 7.000 zł na kocioł nowej generacji. Może już taki, który wymyślą po kondensacie (może będzie na wodór, czyli darmową wodę z kranu :lol: ).

Żeliwniak może postać 15-25 lat i to się w praktyce widzi, a kondensat ??? kto zna najstarszy kondensat ? Może 10 może 15 lat.

Żeliwniak można serwisować co 3-4 lat, a kondensat ?

Żeliwniak możesz puścić w syst. otwartym lub grawitacyjnie.

wiedzialem ze to poruszysz ale jak porownywac to najlepiej 2 kotly z tej samej rodziny

co do serwisowania to niewiem czy po 3lub4 latach bylo by do czegos przychodzic :lol: zartuje ale jak masz taki punkt zapatrywania to znaczy ze np. olej i filtr w samochodzie zmieniasz co 100tys km? no bo poco wymieniac co 15 lub 10tys.km

nie wiem dlaczego ludzie jak przy samochodach [z pewnymi wyjatkami] zmieniaja oleje i filtry swiece w wyznaczonych terminach a kotly to najlepiej nie serwisowac az do konca ich zywota przeciez kociol przez 1 zaznaczam jeden sezon grzewczy w przeliczeniu na kilometry robi spokojnie ze 100tys. nie sa to moje dywagacje tylko obliczyli to inz. Vaillanta [mozna w to wierzyc lub nie] dopiero jak cos sie dzieje nie tak to wtedy sie wzywa serwis ale w auta mozna tez nie serwisowac tylko ciekawe jak dlugo by my pojezdzili musze to sprawdzic :lol:

co do ukladow otwartych i zamknietych istnieje taka mozliwosc aby kociol zamontowac w ukladzie otwartym ale nieliczni producenci to dopuszczaja

i trzeba sie tez zastanowic czy ten uklad zamkniety nie jest czasem lepszy dla centralnego no ale poco sie nad tym zastanawiac wystarcz wiedziec ze KOCIOL ZELIWNY MOZNA SERWISOWAC DOPIERO PO 5 LATACH LUB LEPIEJ CO PIEC LAT!!!!!!!!!!!!

No i wywiązała się burza w szklance wody .............

:-?

Napisalem, że można , powtarzam MOŻNA , co nie oznacza, że tak należy robić. Osobiście znam sytuację, bo w rodzinie, że do stalowego stojącego kotła KADAM firmy Kotnitz przez 16 lat serwisant przyjechał 3-4 razy : pierwszy przy rozruchu, drugi po 3 latch jak szwankowała termopara, trzeci raz w 5-6 roku ekspolatacji do czyszczenia ( 2 kg rdzy). Kocioł chodzi do dzisiaj !!! Co do użytych porównań to są trochę nieadekwatne. W kotle nie ma chyba olejów do wymiany. Możemy tylko rozważać jak często regulować w samochodzie np. zapłon, sprawdzać geometrię, zawieszenie, wymieniac świece itd. No chyba, że w serwisowanych kotłach są jakieś płyny eksploatacyjne.

A tak przy okazji: 10 sezonów bez serwisowania x 150-200 zł = 1.500-2.000 zł oszczędziła osoba, którą znam i jej kocioł opisałem. I oczywiście robiła to na własne ryzyko. Jej się udało.

tylko napisz mi ile stracilo[a moze zaoszczedzila]przez niewyregulowany palnik[u stawienie cisnien na palniku] przez niewyczyszczony wymiennik

faktycznie nie wymieniamy plynow ale na przyklad uszczelki

podalem ten przyklad z samochodem bo przewaznie kazdy wie czym grozi jazda na starym oleju i filtrze a tak jakos po macoszemu sa traktowane wszelkie przeglady kotlow czy zasobnikow [nawet w nim trzeba wymieniac dos regularnie anode magnezowa chyba ze jej niema]

a co do kosztow to wszystko zalezy od serwisanta i zakresu przegladu danego urzadzenia najdrozsze sa przeglady kotlow olejowych

moim zdaniem nie mozna opierac wyboru kotla na tym ze ten lub inny kociol mozna nie serwisowac co roku chyba ze producent inaczej zalecil i jest to napisane w instrukcji obslugi

jeżeli masz podgrzewać wodę przy pomomocy kotła to w okresie nie grzewczym kocioł stojący ZELIWNY utrzymuje przez cały czas min. tem kotła na poziomie 40C OGROMNE straty (koszty eksploatacyjne)

statrystyka

1 kotły wiszące 80%

a.zwykłe 70

b.kondensaty30 tendencja wzrostowa

2 kotły stojące 20% tendencja malejąca

oczywiście każdy kopuje to co potzrebuje

Dlatego prawdopodobnie wybrana zostanie opcja:

- w kuchni tzw. "letniej" w piwnicy na ścianie kominowej pozostanie na swoim miejscu roczny boiler Ariston (rachunki za c.w.u. ok. 50-70 zł/m-c).

Moze padnie za 5-10 lat, ale nowy kosztował mnie brutto 900 zł.

- w kotłowni stanie nowy żeliwny kocioł. Najlepiej z palnikiem 2-stopniowym lub modulowanym Saunier Duval ewent. Termet. A może Vaillant atmoVit 25 kW. Załączane tylko na sezon grzewaczy.

- i jeszcze jakby się udało pozostawić awaryjnie podłączny węglowy (proponują przez wymiennik plytowy).

Mam już wycenę : z kominem 12 mb i montażem ok. 6.500,-

Znajomy finansista budujac swoj dom dokladnie policzyl czy mu sie oplaca kondensacyjny czy nie. No i mu wyszlo, ze zwroci sie po 15 latach. A wowczas i tak trzeba by kociol wymienic. Ponadto za 15 lat technika moze byc w zupelnie innym punkcie i okaze sie ze kotly gazowe jakiekolwiek to prehistoria :)

wiele osób obecnych tutaj na forum rozpytuje na wyrost mając dopiero pozwolenie w ręku zastanawia się nad rodzajem kotła

ceny kotłów idą w dół i relacja zwykły do atmosferycznego zmienian sie na korzyśc kondensatów (telew. plazma na początku kosztowała grubo pow 50000zł a teraz)

tak więc przyszłość należy do kondensatów po których niema już nic niestety w kotłach gazowych jest to już absolutne maximum (chyba że nas coś jeszcze zaskoczy) :wink:

Znajomy finansista budujac swoj dom dokladnie policzyl czy mu sie oplaca kondensacyjny czy nie. No i mu wyszlo, ze zwroci sie po 15 latach. A wowczas i tak trzeba by kociol wymienic. Ponadto za 15 lat technika moze byc w zupelnie innym punkcie i okaze sie ze kotly gazowe jakiekolwiek to prehistoria :)

To źle liczył ten finansista, a ty te bzdury powielasz.

Jeszcze raz powtarzam z kotłem kondensacyjnym (wiszącym) należy porównywać kocioł (wiszący) nie kondensacyjny z zamkniętą komorą.

Różnica w zestawach wraz z zasobnikiem wychodzi netto po rabatach ok 1300 zł. Dlatego nie rozumiem jak 1300 zł może wracać się 15 lat.

Podczas wykonywanego ostatnio przeglądu rocznego kotła kondensacyjnego klient powiedział mi że ogrzewanie wyszło go taniej niż grzanie kominkiem dom 200m/2.

Instalacja CO jest na grzejnikach żeliwnych i grubych rurach. Pojemność wodna instalacji ok 300-350 lirtów. Również był sceptycznie nastawiony do kotła kondensacyjnego. Przekonał się po rozmowie z moimi klientami.

Zresztą obecnie w 80% klienci wybierają właśnie kotły kondensacyjne.