Frankai 02.01.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Byłem na rozmowach z dwoma kominkarzami i oto co z nich wynika. Najpierw o wymienionych w tytule. Wszystkie mają doprowadzenie powietrza z zewnątrz, co było moim warunkiem. 1. Jotul jest the beściak, ale najwyższa cena. Doprowadzenie powietrza od góry powoduje, że spaliny powracają ze świeżym powietrzem, więc następuje dopalanie ( TDI ). Harmony raczej nadaje się do tradycyjnych obudów, a do nowoczesnych wypukła Panorama, lub 510 który ma płaską szybe z wypukłą obudową. Żeliwo Jotula jest specjalnie pokrywane (coś ala woskowanie), co powoduje, że nie można się pochaczyć o jego powierzchnię. 2. Spartherm miał problemy z szamotem. Ponoć obecnie ma czeski szamot, który jest lepszy, ale jeden z nich się naciął i już ich nie montuje. Drugi (jednocześnie dystrybutor Spartherm) podreśla, że szamot dłużej się rozgrzewa, ale i dłużej trzyma, więc jest dobry przy dłuższym grzaniu. Zachwala też utomatyczne otwieranie szybra przy otwieraniu drzwiczek (patrzyliśmy na wkłąd Varia 1V - 51cm. 3. Fonte ma parę niezłych nowinek technologicznych, ale ponieważ to nie był mój faworyt, więc nie skupiałem się na tym od początku, a potem zapomniałem zapytać ponownie. Napiszę następnym razem o co chodzi. W grę wchodziły 2 modele: 867 i 957 (większa moc). Cena ok. 4200 i 4800. Obydwa mają płaską szybę. Teraz trochę ogólnie A. Wynoszenie popiołu co 2 tygodnie to bajka. 5-7 dni to maksimum. B. Wkłady o większej szybie mają większą moc. Wkłady z uszczelkami i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz mają większa moc. Szufladka otwierana z przodu obniża moc. C. Niektórzy producenci (nie pamiętam przykładu) mają szyby pokryte specjalną substancją utrudniającą brudzenie się szyby. D. Przy mojej powierzchni (ok. 100m2 ogrzewanej powierzchni z centralnym położeniem kominka, 2 kondygnacje) wystarczy mi rura fi 100, choć generalnie montuje się fi 150. E. Moc wkładów kominkowych nie szacuje się "głupim 1 do 10", jak wciskają w hipermarketach. On przyjmuje 14kW na 90-100m2. Większy objętościowo - co zwykle oznacza też większą moc - wkład powoduje, że ciepłe powietrze dłużej zostaje w kasecie. F. Pewna niezgodność w doradztwie pojawiła się względem turbinki. Pokoje na piętrze są położone bezpośrednio nad kominkiem i jeden kominkarz chciał mi dać turbinkę na stryszku, a drugi chciał mi jej oszczędzić. G. Kominem powinien być z żeliwa lub z szamotem. Kominek 140W musi ważyć >170kg. Jak coś takiego waży poniżej 100kg, to jest to tylko szmelc. Pomimo, że ten post jest trochę doradczy, to czekam na sugestię dotyczącą punktu F, opinie o Fonte i ewentualne odmienne zdania do zaprezentowanych poglądów. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2003-01-02 20:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.01.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Moim zdaniem, jak jest możliwość to montuj rozprowadzenie grawitacyjne. Moje argumenty za:- praktycznie bezobsługowe- niewrażliwe na zaniki zasilania (jak zabraknie prądu przy wymuszonym, trzeba zapewnić dalszą dobrą wentylację wokół obudowy kominka)- nie hałasuje Ja planuję zamontować wkład + rozprowadzenie i najpierw przetestować, jak się będzie sprawował grawitacyjnie (przed obudowaniem kominka). Jak będzie OK to zostawię, jak nie będę zadowolony - zamontuję wentylator. Zawsze można jeszcze zamontować bezpośrednio w oddalonym od kominka pomieszczeniu kratkę z wentylatorem, który "wyciąga" ciepłe powietrze dla dłuższego odcinka rur. Co do pokrycia szyby to pewnie masz na myśli tzw pirolizę. Widziałem w "praniu" - rzeczywiście działa ale ja się nie zdecyduję, ponieważ:- szyba ma oddzień podobny do denaturatu (a nie każdemu się to podoba)- piroliza działa ale tylko na ok 80% szyby. Narożniki, brzeg szyby i tak są brudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 02.01.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Wydaje mi się, że będę palić w kominku jedynie od święta (weekendy). No może trochę częściej (jeśli będzie naprawdę bardzo zimno) ale na pewno nie codziennie i nie w systemie ciągłym lub prawie ciągłym. Czy pakować się zatem w rozprowadzanie czy sobie darować? A może w moim leniwym przypadku pójść dalej i zrobić otwarte palenisko żeby mieć pełnię doznań. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.01.2003 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Ja zamierzam mieć kominek jako dodatkowe źródło, ale skoro już wywalę tyle kasy na wkład, to pociągnę te 2 kanały na górę, a turbinkę bym sobie na razie darował. Na dole ogrzeję przylegające salon, hall i pokój, a i otwartej kuchni przez jadalnię (część salonu) się "dostanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.01.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Otwarte palenisko ..mhhhm.. to jest to. Fajne a jednak trzeba lubić. Mój szwagier ma taki kominek. Jest rzeczywiście super, ale...- powietrze w domku jest inne - nie ma siły, żeby część produktów spalania nie wymieszała się z otoczeniem - jak ktoś wchodzi do domku wyraźnie czuć dym (zwłaszcza niedługo po rozpalaniu)- drzewo trzeba jednak dokładać dosyć często- nie można zostawić płonącego na noc (no można - ale zawsze większe ryzyko) Ja jednak planuję kominek, który pozwoli mi zrealizować obie funkcje (palenisko zamknięte i otwarte) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 03.01.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Co do Turbo Fonte (np 737) to maja problem z szybkoscia spalania, nie maja regulowanego szyba i aby zmniejszac ciag trzeba kombinowac cos z kominem (dokupienie regulatora ciagu). Fonte ma taki patent ktory sie nazywa Clear Glass - jak sama nazwa mowi przez dluzszy czas niz zwykle, szybka sie nie smoli, ale dzieki temu (lub przez to) szybciej drewno sie spala (wiekszy dostep powietrza wokol szyby + dodatkowe wloty w gornej czesci). Nie wiem jak by dzialal ten wklad gdyby zastsowac w nim szybe z piroliza - szyba musialaby byc uszczelniona na calej dlugosci moze wtedy okresy dokladania bylyby dluzsze.Co do wentylatorka - mysle, iz jesli pokoje sa bezposrednio nad kominkiem to nie ma po co wyciagac powietrza wentylem - samo 'wyjdzie'. U mnie wentyl na poddaszu (dach jeszcze nie docieplony, rury izolowane + dodatkowa izolacja z 10 cm welny mineralnej) powoduje oziebienie temp. goracego powietrza o jakies 20 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 03.01.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 a jaką konstrukcję znacie z wentylatorem umieszczanym pod wkładem, wentylator tam sytuowany bez prądu nie blokował by przepływu jak to ma miejsce z wentylatorami na wylocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.01.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Ja słyszałem (od kominkarza), że jeśli rury poziome są krótsze niż 4m to wystarczy rozprowadzenie grawitacyjne. BTW. Wkład z szybą przesuwaną do góry daje możliwość korzystania z kominka otwartego i zamkniętego - "wash&go" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 03.01.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 potwierdzam opinie wos o fonte. niestety jest duzy problem z szybkoscia spalania. sprobuje go rozwiazac przez uszczelnienie szyby, ale napewno spowoduje to szybsze brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 03.01.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Jesion - robilem juz proby z uszczelnieniem szyby - beznadzieja - szyba po 2 godzinach byla tak zabrudzona jak po 5 dniach palenia, co prawda o wiele dluzej sie palilo (jak wieczorem zaladowalem to rano byl calkiem duzy zar - prawie ogien). Wydaje mi sie ze jedynym rozwiazaniem jest zamontowanie regulatora ciagu na komin lub zamontowanie szyby z piroliza i uszczelnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.01.2003 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Uwaga - modele Fonte o których pisałem - 867 i 957 mają się nijak do wspomnianego 737. One mają SZCZELNĄ szybę, więc spalanie jest regulowane. Są to NOWE modele. Ich cena zresztą odbiega dość znacznie od tych prostszych. Więcej szczegółów tak jak pisałem później. A może ktoś spotkał się z tymi modelami? Chętnie dowiedziałbym się czegoś od nich od użytkowników. A także czy są jakieś standardowe problemy z firmą Fonte (oprócz szybkości spalania w modelach ze szczeliną)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.01.2003 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Póki co jedyne miejsce z opisem, które znalazłem jest na stronie:http://republika.pl/kominkistylowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.01.2003 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Znalazłem jeszcze francuską stronę. W wersji angielskiej będzie to:http://www.turbofonte.com/english/presenteng.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 03.01.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Mam jedno pytanko laika dotyczące kominka. czy mozliwe jest takie obudowanie wkladu zeby stal on jakby bezposrednio na podlodze? (Zadnych miejsc na drewno ani szczelin) Dodam ze wlot powietrza z zewnatrz, wklad Jotul Harmony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 03.01.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 wos - ja mam szybe z piroliza, choc mam wrazenie ze ona nie wiele daje. o co chodzi z regulatorem ciagu do komina? gdzie sie go montuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 03.01.2003 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 mam jeszcze jedna stronke o Fonte:http://www.mirolesfoyers.transfer.pl/frameset-wklady.htmci goscie zalecili mi zakup takiego regulatora (ponoc 200-300PLN) Co do regulatora ciagu to podam drugi adres (bedzie chyba lepiej niz sam bym opisywal):http://www.polmar.bialystok.pl/pproducts.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 03.01.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Jesion - jeszcze jedno - piszesz ze masz szybe z piroliza - w takim przypadku MUSISZ miec szyba uszczelniona, bo aby ta piroliza dzialala to na szybie musi byc wysoka temp.; jak nie masz uszczelnionej szyby to syfy nie wypalaja sie na szybie bo powietrze wplywajace wokol szyby schladza ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 03.01.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 wos - dzieki ze zwrociles na to uwage, rzeczywiscie masz racje. w takim razie pozostaje mi uszczelnic szybe i zobaczyc jaki skutek. bo pirolize mam napewno (specyficzny kolor szyby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 03.01.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Bylbym wdzieczny gdybys dal znac czy to uszczelnienie cos dalo. A ile taka szybka kosztuje ? Czy mozna sobie taka szybke zamowic "na wymiar" do posiadanego wkladu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 03.01.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 dam znac czy pomoglo, moze po weekendzie. ale jedno nieporozumienie wyniklo - mam wklad fonte flamme (model capvision) a nie turbo fonte. problem jak widac jest jednak wspolny, zreszta juz sie wczesniej na forum pojawil. i szybe mam fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts