Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Par? uwag o wk?adach Jotul, Fonte i Spartherm i troch? ogóln

Frankai

Recommended Posts

Ryszardj,

jeśli kierujesz się bardziej walorarmi estetyczno-rekreacyjnymi to po prostu patrz, które Ci się bardziej podobają i bardziej pasują do Twojego wnętrza. Wybór (niestety) jest spory.

Tu jest kilka linków, gdzie możesz trochę pooglądać on-line:

http://www.haginz.gd.pl/Kedddy/kedddy.htm

http://www.hajduk.com.pl/index.html

http://www.tarnawa.com.pl/

http://www.jotul.pl/

http://www.ilko.pl

• Odpowiedzi 284
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie się sam zastanawiam, czy ma to "sęs". ( :wink: fajnie wygląda to słowo tak zapisane... )

Piszą w danych technicznych takiej Tarnawy, że spala 3,5 kg drewna na godzinę (18kW) co przekłada się na jakieś 15 m3 powietrza do spalenia. Dobrze zrobiona wentylacja nawiewna (nawiewniki) da sobie radę. Chociaż cokolwiek się obawiam że odwróci ciąg w kanałach wywiewnych np z kuchni.

Co do strat ciepła to nie ma co się przejmować. Cieplejsze o 40 stopni powietrze do spalania to cieplejsze o 40 stopni spaliny - większość ciepła odzyska się z wkładu na podobnej zasadzie jak robi to rekuperator. Zresztą, 15 m3/godzina to żadna strata ciepła.

Na korzyść rury przenawiają względy bezpieczeństwa. Mniejsze prawdopodobieństwo że dym z dodatkiem CO trafi do pokoju.

"Sęs" doprowadzenia powietrza z zewnątrz trzeba jeszcze przemyśleć...

Czy dobrze rozumiem pytanie, że chodzi o doprowadzenie powietrza do komory w pobliże kominka, gdzie ma się ono ogrzać i zostać rozprowadzone DGP do pomieszczeń ?

Jeśli tak, według mnie raczej nie. W DGP powietrze ma krążyć w obiegu i się ogrzewać od kominka a chłodzić w pomieszczeniach.

Doprowdzenie powietrza z zewnątrz do DGP to już jest ingerowanie w wentylację a tę trzeba przeliczyć i przemyśleć (mechaniczna, grawitacyjna) i w zależności od rozwiązania kontolować takie doprowadzenie.

Niezależnie wydaje mi się, że ma absoutny sens doprowadzenie powietrza do komory spalania (żeby nie spalać ciepłego powietrza z domu). Oczywiście to jest dla oszczędnych domów całorocznych. W górskiej chacie, gdzie przebywa się kilka tygodni w roku to nie ma żadnego znaczenia.

Now właśnie, czy to ma sens? (pozwolicie, że skorzystam z tej pisowni). Wielu kominkowców (sprzedawców Tarnawa, Fondis, ...) mówi, że wystarczy tylko doprowadzić powietrze z zewnątrz pod kominek, a nie szczelnie tylko do paleniska. I wtedy to powietrze jest pobierane zarówno do spalania i jest ogrzewane oraz przepychane przez DGP. Moim zdaniem może to mieć sens przy wentylacji grawitacyjnej, bo powinno zapewnić nam poprawny ciąg zarówno w kominie jak i w DGP (jeśli bez turbiny). Mamy zapewniony dopływ świeżego (i ogrzanego!) powietrza do domu, a to jak wiadomo przy wentylacji grawitacyjnej i szczelnych oknach często jest problemem. Takie rozwiązanie na pewno nie powinno być stosowane gdy w domu jest rekuperator.

Arek

Przepraszam, że tak późno wracam do sprawy wkładów kominkowych, ale właśnie dostałem maila od znajomego, którego pytałem o wkłady TARNAWA. Więc ja już zrezygnowałem z wkładu Tarnawa, on twierdzi, że lubią pękać (fakt gwarancja 10 lat, ale dla tych, co się zdecydują na Tarnawę radzę dobrze przyjrzeć się warunkom tej gwarancji) i ogólnie poleca wkłady pochodzące z norwegii.

Piotrek

Piotr_PA - co z tego nawet, że uznają Twoją gwarancję - dadzą Ci nowy wkład i tyle. Rozbiórka kominka, bałagan i złożenie są Twoje. Znajomym się strasznie brudziła czeska dachówka. W końcu reklamację uznali i dostarczyli dachówkę na zamianą. Reszta to sprawa inwestora.

W Warunkach gwarancji dachówki creaton mam napisane, że producent w przypadku uznania gwarancji wymieni wadliwy towar i pokryje koszty naprawy dachu,

w gwarancji na podłgówkę KAN mam zapis o kosztach wymiany wadliwej instalacji i doprowadzeniu pomieszczenia do stanu poprzedniego na koszt gwaranta.

Mówicie tu o przewadze wkładów z bezpośrenim doprowadzeniem powietrza do spalania. Ale gdy kanał wentylacyjny nie jest doprowadzony bezpośrednio do wkładu, tylko w pobliże, to mamy dodatkowy otwór wentylacyjny. Pytanie jak on będzie się zachowywał podczas palenia w kominku (zasysanie?) i podczas "postoju" kominka (wywiewanie?).

Ja mam potężny komin (kanał dymowy 25x25, wentylacyjny połowę mniejszy) w samym środku chałupy i zastanawiam się, czy zrobić went. otwartą czy zamkniętą, bo warunkuje to ustawienie kominka.

Myślę, że taki kanał "wnetylacyjny" doprowadzający powietrze obok kominka jest "nieobliczalny". zależnie od reszty wentyalcji raz może tam wciągać powietrze a raz wywiewać. Czy nie da się go połączyć szczelnie z wkłądem kominowym ? Ja bym próbował tak zrobić.

Gwarancja. A czy ktoś kto ma Tarnawę, może sprawdzić warunki gwarancji ? Wydaje mi się, że nawet jeśli nie ma tego w tekscie to można dodać, że w przypadku wymiany gwarancyjnej producent pokrywa koszty demontażu i montażu kominka. Poza tym obowiązuje od nowego roku jakieś lepsze dla konsumenta przepisy (bliżej uni) więc powinno być z tym łatwiej ?

A czy Jotul płaci za wymianę czy ma w swojej gwarancji tylko dostawę nowego wkładu ? Albo może tylko tej części która się zepsuła ?

przepływ powietrza w kominie i kanałach wentylacyjnych zależy głównie od ciągu kominowego i oporów przepływu w przewodach.

Powietrze jak większość ludzi - pójdzie po najmniejszej linii oporu !

Jeśli masz dwa kominy, to czasem przez jeden komin do drugiego

i wtedy jest heca ! Szczególnie jak wentylacja źle działa.

Są na to wzory, ale nie jestem specjalistką, tylko je gdzieś widziałam, czytałam, ale nie powiem.

Karina