galatos 31.01.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Co to znaczy, że znajomy mówił, że wkłady Tarnawa lubią pękać. Czy są konkretne osoby, którym pękła Tarnawa. Może to tylko plotka sprzedawców innych wkładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witia 31.01.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 O ile wiem to Tarnawa jest odlewem monolitycznym i to jest przyczyną pękania. We wkładach skręcanych śrubami występują mniejsze naprężenia i ich rozkład jest bardziej równomierny. Moją opinię potwierdził również odlewnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 31.01.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Wkłady odlewane z jednej formy są lepsze niż skręcane. Tarnawa są jak szwedzkie Keedys /czy jakoś tak/. A czy pękają nie mam zdania, ale szczerze mówiąc mam wątpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sig 03.02.2003 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Czy może ktoś zastanawiał się nad takim rozwiazaniem dla wkładów,które nie posiadają wlotu powietrza do spalania z zewnątrz :Wybudować szczelną komorę(na ile to możliwe) ,w której stałby wkład i byłby nią od dołu obudowany.Do tej komory doprowadzone by było powietrze z zewnątrz np. rurą pcv.Kominek nie wykozystywał by wtedy powietrza do spalania jak również do DGP z pomieszczenia w którym stoi. Czy się mylę?Posiadam wkład marki DOVRE który nie posiada wlotu z zewnątrz i myślę że takie rozwiązanie było by dobre. Mam jeszcze jedno pytanie:Sprzedawca zapewniał mnie że DOVRE nie potrzebuje szybra - czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 22.02.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Czy jest ktoś , kto wybrał kominek Fonte ? Z tego co się dowiedziałem u w miarę bezstronnego kominkarza , który u siebi ma min Spartherma,Dovre,Hajduka - Fonte najdłużej trzyma żar ( do 14 godzin bez podkładania) . Z tego co widziałem zrobiony jest najdokładniej . Pytałem się o Jotula . Potwierdzili , że są to dobre kominki ale przynajmniej o 30% za drogie. Rzeczywiście odpowiednik Jotula w Fonte kosztuje 3600 . Jotul w granicach 5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.02.2003 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Automik - no ja właściwie już wybrałem Fonte, ale sam wkłada dopiero będzie instalowany za rok. Obecnie wybór był spowodowany kwestiami konstrukcyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.02.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 zadam pytanie Fonte to wkaład jakiej produkcji:smile: wiem...dziwne pytanie..i jaki ma symbol ten wkład bo ja zastanawiam sie nad Jotulem 18 td panorama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 22.02.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Fonte to produkcja francuska. Niektóre z wkładów trzymają żar do 14 godzin po załadowaniu.Frankai - czy względy które tobą powodowały to czas palenia, dokładność wykonania, a może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.02.2003 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Automik - tak na prawdę, to póki co opinia kominkarza i brak odpowiedniego Jotula. Chodzi mi o płaską, dużą szybę. Jotul ma panoramy (oznacza nie szybę o odpowiednich proporcjach, ale wypukłą) lub ewentualnie brzegi kasety są obłe. Wkład miał być z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz prosto do komory i ze szczelnymi drzwiczkami (mają wpływ na długość spalania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.03.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Jezeli ktoś z was szuka cennika wkładów kominkowych tarnawy to widziałem stronę internetową dealera w krakowie http://www.metal-blysk.isg.pl Ps. oglądałem na żywo kominki tarnawy wyglądają naprawdę świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 24.03.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 A mają przewidziane doprowadzenie powietrza z zewnątrz, bo cena bardzo przystępna.P.S. Kto wie gdzie znaleźć Tarnawę w ok. Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.03.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 On 2003-03-24 17:04, Anonymous wrote: Jezeli ktoś z was szuka cennika wkładów kominkowych tarnawy to widziałem stronę internetową dealera w krakowie http://www.metal-blysk.isg.pl Ps. oglądałem na żywo kominki tarnawy wyglądają naprawdę świetnie. Mam cenik bezposrednio od Tarnawy, pisza ze te ceny sa obowiazujace w calej Polsce. OFERTA CENOWA KOMINKÓW OD 01.11.2002 R Rodzaj paleniska cena brutto cena netto 1. PZP 14 kw /płaska szyba/ 1.980 zł 1.850 zł 2. PZGD 14 kw /gięta szyba dzielona/ 2.049 zł 1.915 zł 3. PZG 14 kw /gięta szyba/ 2.226 zł 2.080 zł 4. PZPS 14 kw /płaska szyba z szufladą/ 2.299 zł 2.149 zł 5. PZPSR 14 kw /płaska szyba z szufladą retro/ 2.349 zł 2.195 zł 6. PZGDS 14 kw /gięta szyba dzielona z szuflad ą 2.399 zł 2.242 zł 7. PZGS 14 kw /gięta szyba z szufladą/ 2.449 zł 2.289 zł 8. PZDSR 14 kw/ dzielona szyba z szufladą retro/ 2.399 zł 2.242 zł 9. PZPSR/Brąz/ 14 kw/płaska szyba z szufladą retro brąz/ 3.349 zł 3.130 zł 10. PZDOSR 16 kw/dzielona szyba z otworem szufladą retro/ 2.849 zł 2.663 zł 11. PZPOS 16 kw/płaska szyba z otworem z szufladą/ 2.749 zł 2.569 zł 12. PZPOSR 16 kw /płaska szyba z otworem z szufladą, retro 2.799 zł 2.616 zł 13. PZGDOS 16 kw /gięta szyba dzielona z otworem z szufl./ 2.849 zł 2.663 zł 14.PZGOS 16 kw /gięta szyba z otworem z szufladą/ 2.999 zł 2.803 zł 15.PZPOSR/Brąz/ 16 kw /płaska sz .z otworem, szufl. retro, brąz/ 3.799 zł 3.550 zł 16. PZPOS 18 kw /płaska szyba z otworem z szufladą/ 2.999 zł 2.803 zł 17. PZGDOS 18 kw /gięta szyba dzielona z otworem z szufl./ 3.099 zł 2.896 zł 18.PZGOS 18 kw /gięta szyba z otworem z szufladą/ 3.210 zł 3.000 zł 19.PZPOSR 18 kw /płaska szyba z otw. z szufladą retro. 3.053 zł 2.853 zł 20.PZPOSR/Brąz/ 18 kw/płaska szyba z otw.z szufladą retro/brąz/ 4.149 zł 3.877 zł ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ceny zawierają 7 % podatku Vat Legenda PZ - palenisko żeliwne P - płaska szyba G - gięta szyba S - szuflada D - dzielona szyba R - retro O - otwór Ktos stwierdzil w tej dyskusji, ze w kom. Tarnawy mozna palic weglem. Na ich stronie internetowej nic takiego nie znalazlem. Pisza tez ze ogien w tych kominkach nie nalezy rozpalac zbyt gwaltownie, czyli z tym pekaniem kominkow Tarnawy moze byc prawda. Pozdrowienia Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 25.03.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Frankai,Napisałeś, że twoi znajomi reklamowali czeską dachówkę. Jakiej firmy i model? Ja mam Meindl, Marsylka Megaton czerwona. Zimą podwiewa masę śniegu. Mam jakąś gwarancję na 10 lat po czesku, a firma, od której kupiłem już nie istnieje.Pzdr,AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.03.2003 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Andrzej K. - nie wiem i długo nie sprawdzę. Jestem obecnie za granicą. Robili to z pewnością przez "swoją" hurtownię i nie wiem czy cokolwiek by Ci przykład pomógł. Skoro nawiewa Ci śnieg, to zapewne Ci ją źle położyli. Pod dachówkę może nawiewać śniegu (w rozsądnych ilościach), a skoro nawiewa za dużo, to zwykle to wina ułożenia, choć czasem i niedokładności dachówek. To drugie jednak powinien Ci powiedzieć dekarz przy układaniu. Popytaj może ludzi w wątkach o dachówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybek 28.03.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Mam pytanie do użytkowników kominków. Jak bardzo nagrzewa się Wam komin? Właśnie instaluję Jotula 18kW i instalator zasugerował mi odizolowanie cieplne (wełną) przewodów elektrycznych, które są puszczone na ścianie kominowej.Mówi, że komin przy długim grzaniu potrafi się bardzo rozgrzać, co prowadzi do wytopienia izolacji przewodów. I jeszcze jedno: jaka powinna być odległość między kominem a murłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.03.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 minimum 25 cm..a jak mniejsza to musisz zaizolowac wełną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.03.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 to przewody elektryk położył Ci na wymurowanej scianie kominowej?? moj ominął ..scianke z kominem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybek 28.03.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Zapomniałem napisać, przewody na kondygnacji wyżej. Na parterze, gdzie stoi kominek oczywiście ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.03.2003 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Zgodnie z przepisami - nie wolno kłaść na kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 29.03.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Zainspirowana toczącą się tutaj dyskusją przymierzam się do wyboru wkładu kominkowego. Czy może wiecie jakie wkłady, poza omawianymi tu Jotulami, Spartherm i Hajdukiem mają możliwość bezpośredniego doprowadzenia powietrza z zewnątrz? Po Waszych dyskusjach skłaniam się ku Hajdukowi Prisma Krh 51, ale może są jeszcze inne możliwości o których nie wiem.A z informacji otrzymanych od sprzedawcy: nie ma sensu GPD bez wentylatora dla rozprowadzenia powietrza po nieużytkowym poddaszu i wylotu nbagrzanego powietrza w suficie, bo następują znaczące spadki ciśnienia i faktycznie nie ma nawiewu. Czy możecie to potwierdzić (ja bym jednak chciała pozostać przy koncepcji rozprowadzenia grawitacyjnego - w rurach na nieużytkowym poddaszu). I jeszcze jedno - w jego opinii należy się liczyć z pękaniem szamotu - już po dwóch trzech latach, jeśli pali się w kominku byle czym, za to wymiana jednej płytki to koszt 30 - 40 zł.Pozdrowienia,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts