Frankai 06.01.2003 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Kodi - no to Ci wystarczy kominek i pociągnie do -5 (może -10) a potem już bez kotła się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 a ile jest dni w roku gdzie temp. spadają poniżej -10. jakie wkłady proponujesz np. na -20?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.01.2003 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Kodi - ja na moc nie patrzę. Ważne są warunki użytkowe, jakość i estetyka. Nie wiem jeszcze dużo o tych szczelnych Fonte, a Jotul ma półokrągłą szybę i czekam czy projektant wnętrz sobie z tym poradzi tak, by pasowało do całości.Dni pewnie będzie z 5-20 zależnie od pory roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Frankai podobnie jak ja. Mnie nie przeraża, że ma 8kW czy 9 a może i 12. To ty poddałeś to pod wątpliwość. Mnie interesuje dobry oraz ładny wkładzik, kóry ogrzeje może nie w ekstremalnych warunkach, moje 110m2, kiedy wrzucę 22-23.00 to rano około 6.00 będzie żar, abym nie musiał rozpalać od zera. Podobnie jak Ciebie interesuje mnie wydajność i ilość spalonego drewna, ale te strony internetowe są tak cińkie, że nigdzie tego nie ma. Rozumiem, że Fonte to francuz?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ja jak na razie upatrzyłam sobie jotul Harmony bo w razie rozbicia szyby to koszty mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.01.2003 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Anonimowy - ale on nadaje się do wnętrz tradycyjnych, a my chcemy nowoczesne, a do tego optymalne są szyby panoramiczne lub te ze ściętymi bokami (taka połówka cześciokąta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 To fakt, szyba do modelu Spartherma Speedy R to koszt około 400 euro. Lepiej aby nie pękła. Co mnie jeszcze zastanawia to spora waga Spartherma. Ten co mnie interesuje to coś ok. 180kg. Sporo. Frankai pisałeś, że czym cięższy tym lepszy. Tak w skrócie. Tyle waży szamot czy cała konstrukcja. Myślałem że żeliwo jest cięższe niż stal. Co za mętlik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 06.01.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Kodi.Mam taki sam dylemat jak ty. Komin 9 mm i aktualnie najbardziej mi odpowiada DOVRE 2400 BSA. Temat kominka szczegółowo mam zamiar analizować tuż przed samą instalacją tj. w czerwcu – lipcu. Tak, że proszę napisz na co się w końcu zdecydowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Zielona - dla mnie kominek to też przyszłe półrocze, ale dobrze się rozeznać. Na dzień dzisiejszy Dovre 2400BSA albo Spartherm Speedy R. Jak się dowiesz coś ciekawego to nadawaj. Z innej beczki. O co chodzi z tym Hajdukiem. To jakieś jaja. Kominki identyczne, oznaczenia prawie też. Przecież Spartherm musi o tym wiedzieć. Czy mają coś ze sobą wspólnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Kodi - raczej cała konstrukcja. Fonte ważą: 867(18,5kW) - 255kg, 957 (24kW) - 259kg. Są wkłady z szybą unoszoną do góry (tylko ogień przerywany), które ważą 325kg. Jotul Panorama (15kW) waży 180 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.01.2003 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 To o wagach to moje. Zielona - pokazało się pod Twoim nickiem "Jeśli zauważyłeś tę wiadomość - odbierz nagrodę" wyślij to do Redakcji po privie. Dostaniesz qbek lub cuś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.01.2003 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Zielona - raczej zaplanuj kominek już. W grę wchodzą pewne szczegóły w stylu: doprowadzenie powietrza z zewnątrz, rozprowadzenie ciepłego, dobór wkładu do wielkości i wystroju wnętrza, a to pociąga czasem pewne zmiany wokół. Teraz jest dobry czas na zastanawianie się. Potem trzeba działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Anonimowy - czyli 180kg to nic wielkiego. Ale spójrz na różnicę. te co wymieniłeś mają 15, 18, 24kW. Ten Spartherm ma 8 albo 9kW. To jest zastanawiające. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.01.2003 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Kodi - to mnie wylogowało. To świadczy, że obudowę ma OK. Jak widać nie jest z blaszki tylko z blachy. Zresztą do obudowy Sparthermów kominkarz się nie czepiał. Dobry kominek musi ważyć i należy się z tego cieszyć. Czy Fonte nie przesadza z mocą? 24 kW? Pewnie tak. A czy Spartherm nie podchodzi zbyt ostrożnie? Może tak. Tego jednak Ci nie jestem w stanie powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 O ile pamiętam to blaszka jest chyba 6mm. Poczekamy zobaczymy. Generalnie pisz o nowościach i co usłyszałeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 06.01.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Dzięki za zwrócenie uwagi na nagrodę. Sama oczywiści to przeoczyłam. Frankai. O kominku myślę, ale prawdę mówiąc nie mam czasu za tym chodzić więc śledzę temat na forum, ale przed tynkami i wylewkami chcę już wybrać jakiś konkretny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiul 06.01.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Mam Spartherma i użytkuję go już trochę. Mogę powiedzieć tylko tyle, że jest to naprawde przyjazny dla użytkownika kominek. Szybrem można kontrolować spalanie, z szamotem nic się nie dzieje, bardzo długo trzyma ciepło i łatwo się go utrzymuje w czystości. Ma dość głęboką komorę spalania, więc wybieram popiół raz na tydzień (a w palenisku na dodatkowo wpuszczany blaszany pojemnik na popiół, gdzie też sporo się mieści). Jak przymknę szyber to bardzo długo trzyma się ciepło, fakt ż e szyba jest okopcona solidnie, ale zwykłą pianką do czyszczenia piekarników można to szybko załatwić. Wkłady niemieckie maja z reguły zanizane moce co wynika z tamtejszych przepisów. Firmom łatwiej i taniej jest wprowadzic na rynek wkład o nizszej mocy. Ot co. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Kasiul a podasz jeszcze parę informacji:- jaki model?- jaka pow. do ogrzania?- czy masz rozprowadzenie ciepła?- jak duże jest spalanie /ile w jakim czasie/- jak długo wytrzymuje bez dorzucania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 06.01.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 W rozmowie z kominkarzem przewijały się w zasadzie tylko 2 nazwy: Jotul i Spartherm. Decyzja zapadła - będzie Spartherm, który poza walorami estetycznymi ma jeszcze jeden dla mnie bardzo istotny walor : można dokupić najnowszy patent ( był testowany podobno prtzez 2 lata zanim się ukazał w sprzedaży ), specjalnie skonstruowany płaszcz wodny ( z rur miedzianych ) plus pełna automatyka. Można wtedy wykorzystać ciepłe powietrze do rozprowadzenia + grzanie wody użytkowej czyli to o co mi chodziło. Nie jest to tanie rozwiązanie - kosztuje dodatkowo ok 3000 zł ale myślę, że warto zainwestować i podczas grzania kominkiem mieć jeszcze pod dostatkiem ciepłej wody praktycznie za darmo. Kominkarz twierdził, że najlepszy i wystarczający będzie komin prefabrykowany o średnicy 180 no i oczywiście doprowadzenie powietrza do spalania rurą 100.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 06.01.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 A tak apropos. Dzisiaj byłem u kominkarzy i dowiedziałem się że rura z doprowadzeniem powietrza kończy sie pod kominkiem, ale nie jest specjalnie z tym kominkiem połączona. Coś mi sie to głupie wydaje Czy czerpnia powiertrza do kominka nie powinna być jakoś zespolona z wkładem - zamknięta tak aby do domu nie dostawało sie niekontrolowanie zimne powietrze z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts