Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu steropianem 15 cm.

Recommended Posts

Prosze mi powiedziec mam w projekcie napisane ze ocieplenie ma wynosic 15cm i teraz mam pytanko czy jest styropian o tej grubosci? Bo z tego co sie po sklepach patrzylem to dostepny jest o gr 10cm. A moze styropian o tej grubosci trzeba zamawiac u producenta? Zastanawiam sie tez nad zastosowaniem styropianu o grubosci 10+5cm. Prosze poradzcie jak to u was wygladalo?

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są płyty 10, 12, 14, 15, 16, 18 i 20 cm. Pewnie nie każda hurtownia ma wszystkie grubości na składzie. Na pewno bardzo popularna jest 12-tka i tę każda hurtownia ma na składzie. Oczywiście brać płyty frezowane, które eliminują mostki termiczne. U mnie było 12 cm w płytach gładkich.

Są płyty 10, 12, 14, 15, 16, 18 i 20 cm.

a co jeśli piwnice zamierzam ociepalać styropkiem 5 cm ?

Musze specjalnie zamówić?

Oczywiście są też cieńsze np: 1, 2 , 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 cm. Zresztą sprawdź np na http://www.genderka.pl/index_podstrona.php?s=3&p=2&a=2

Wszystkie w jednej cenie bo liczą się m3. Masz też napisane ile jest arkuszy w paczce każdego typu. Aha - lepiej nie ryzykuj w hipermarketach budowlanych. Podobno bywa tam styropian gorszej jakości. Zdarza się sporo krzywych płyt (jak styropian był za szybko pakowany w folię). Mój wykonawca chwalił genderkę jako dobry jakościowo, ale jest też wiele innych nawet lepszych.

.....masz 2 wyjścia:

albo

np. frezowana 15 cm u producenta

albo

10 i 5 ( lub inna suma ) gotowego

Ludzie co wy za banialuki opowiadacie. Jeżeli jest to ściana 2-warstwowa, a tak zakładam, to nie można stosować 10+5 cm styropianu w 2 warstawach. Takie przekładki to można sobie robić w przypadku ścian 3-warstwowych.

Rozwiązaniem jest jedna warstwa a grubość zależy od zasobności portfela. Oczywiście frez jest zalecany.

Ja mam właśnie dom ocieplony styropianem o grubości 15-cm frezowanym. I nie żałuję decyzji - choć jak to robiłem w 2003 roku to wszyscy dookoła pukali mi się w głowę...

Styropian był dodatkowo mocowany kołkami plastikowymi o długości 20 cm. Na pewno niedogodnością jest fakt, że z reguły taki styropian oraz kołki trzeba specjalnie zamawiać, gdyż nie mają ich na stanie.