Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu steropianem 15 cm.

Recommended Posts

Dziwnym trafem ta "powszecha" wiedza mnie ominela. Nie wiem skad sie wzielo 12 cm jako najodpowiedniejsza grubosc. Czemu nie napisales np. 5 cm. A tak samo ekonomiczne jest stosowanie 5 jak 12 cm jak i 20.

Próbujesz wciągnąć mnie w akademicką dyskusję na temat przenikania pyłu kosmicznego ale je się nie dam...mógłbym ale nie chcę mi się...

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam docieplony szczyt domu styropianem 10 + 5cm bez frezu na mijankę. Ktoś tu napisał, ze tak jest źle - dlaczego ?

Cenowo ta zabawa wyszła mi bardzo ładnie (90zł/m3), chodź na reszte domu planuje jednak 15 cm z frezem

Nie jest to straszny błąd. Suma sumarum wyszło Ci na to samo jakbyś ocieplał 15cm styrpoianem frezowanym. Podobnież tylko nie powinno się kleić 2 płyt, ale dlaczego - tu żadnego sensownego uzasadnienia nie słyszałem - no może poza takim, że w ten sposób jest więcej roboty...

Przejrzyj forum archiwum. Pisałem wielokrotnie.

1) brak dopuszceń budowlanych na tę technologię.

2) podwójna robocizna

3) dodatkowe 4-5kg kleju na 1m2

4) zwiększona szansa na błedy wykonawcze.

Kasa, kasa,kasa...

5) korzysci żadne - można izolację położyć w 1 warstwie, tak aby nie było mostków

Plusy więc żadne.

Przejrzyj forum archiwum. Pisałem wielokrotnie.

1) brak dopuszceń budowlanych na tę technologię.

2) podwójna robocizna

3) dodatkowe 4-5kg kleju na 1m2

4) zwiększona szansa na błedy wykonawcze.

Kasa, kasa,kasa...

5) korzysci żadne - można izolację położyć w 1 warstwie, tak aby nie było mostków

Plusy więc żadne.

Zgadzam się, że lepiej zronić ze styropianu frezowanego, ale niektórzy z różnych względów robią inaczej.

A tak z ciekawości zapytam - czemu nie dopuszcza się klejenia 2 płyt na mijankę?

Nie ma ani jednej aprobaty technicznej na takie rozwiązanie.

Tym samym prawnie jest to nie dopuszczone. Co nie oznacza nie aprobata nie została by wnioskodawcy udzielona.

W praktyce kasa, kasa, kasa...

Wszyscy chcą na forum najtaniej i najlepiej, a to ciepła rączką wywala się pieniądze. Rozumiesz ? Ja nie...

Za tą samą kasę dałbym

1) więcej izolacji

2) lepszy system

3) pomalować farbą silikonową

Mój wykonawca odradzał mi frezowany i miał rację.

Dlaczego ci odradzał frezowany?

Mój też odradzał frezowany - bo się frezy łamią i i tak jest niedokładnie. Lepszy jest "na zakład" :-? . Nie wiem jak to nazwać. To wygląda tak jakbyś miał sklejone dwie płyty, tylko nierówno sklejone, tak z przesunięciem :-? . Nie wiem, czy to jasne.

W dwuwarstwowej ścianie można dać dwie warstwy styropianu: cegła+styropian+styropian. Chodzi o to, by uniknąć mostków termicznych. Niestety niektórzy fachowcy rzyczą sobie podwójną opłatę.

Sama mam dom ocieplony "dalmatyńczykiem" grubości 15 cm. Sprowadzony na zamówienie do hurtowni - rzadko taki kupują klienci, to nie mają na składzie.

Mój wykonawca odradzał mi frezowany i miał rację.

Dlaczego ci odradzał frezowany?

Mój też odradzał frezowany - bo się frezy łamią i i tak jest niedokładnie. Lepszy jest "na zakład" :-? . Nie wiem jak to nazwać. To wygląda tak jakbyś miał sklejone dwie płyty, tylko nierówno sklejone, tak z przesunięciem :-? . Nie wiem, czy to jasne.

W dwuwarstwowej ścianie można dać dwie warstwy styropianu: cegła+styropian+styropian. Chodzi o to, by uniknąć mostków termicznych. Niestety niektórzy fachowcy rzyczą sobie podwójną opłatę.

Sama mam dom ocieplony "dalmatyńczykiem" grubości 15 cm. Sprowadzony na zamówienie do hurtowni - rzadko taki kupują klienci, to nie mają na składzie.

ja o takim "frezie" pisze wlasnie

nie wiedzialem ze na wpust i wypust jeszcze robia :o :o :o

Ja ocieplałem 20-tką ( tylko bez głupich pytań dlaczego), Dalmatyńczyk frezowany. Dalmatyńczyk bo inne firmy taką grubość traktują jako towar na zamówienie. Hurtownia, która mi go sprowadzała zapowiedziała, że nie przyjmie zwrotów bo towar nie chodliwy. Tak więc zostało mi 4 paczki styropianu .... tyle, że w jednej paczce są 3 płyty :D .

Ja ocieplałem 20-tką ( tylko bez głupich pytań dlaczego), Dalmatyńczyk frezowany. Dalmatyńczyk bo inne firmy taką grubość traktują jako towar na zamówienie. Hurtownia, która mi go sprowadzała zapowiedziała, że nie przyjmie zwrotów bo towar nie chodliwy. Tak więc zostało mi 4 paczki styropianu .... tyle, że w jednej paczce są 3 płyty :D .

też się przymierzam . Jak cię to wyszło kosztowo?? Jakie długie kołki i ile na płytę??

Proponuję policzyć sobie, ale uczciwie, czyli z uwzględnieniem wszystkich okien i innych otworów które nie będą zasłonięte styropianem jaka będzie różnica współczynnika przenikalności między ociepleniem styropianem 10 cm a 15 cm. Czy myślisz również o super ciepłych oknach? Jeżeli nie, (czyli dzisiejsza typówka 1,1) to IMO różnica między 10 a 15 na wynikowym współczynniku przenikania będzie rzędu 1-2 setnych (bez liczenia bo mi się nie chce :-))) .

Ostatno adaptowałem swój projekt, zmieniałem ścianę jednowarstwową Porotherm 38 na dwuwarstwową Silka 18 + 15 styropian i pani architekt powidziała mi, że nie ma sensu dawać powyżej 12 cm styropianu.

Nie pociągłem jej za język i tego żałuje, ale teraz się domyślam, że chyba te 3 cm nie odgrywają istotnej roli przy "U" (a okna się zapadają w styropianie).

Nawiasem mówiąc, ile wychodzi kołków na m2 styropianu? (czy można przyjąć jakieś obliczenie na zapotrzbowanie). I tak wogóle to ile kosztują takie kołki? (plus/minus).

Dziękuje

Kołek do Silku ma mieć 12 cm styro+ 2 cm na klej + 5 cm w podłożu -. Wychodzi min. 190 mm lub więcej. Radzę nie brać z plastikowymi trzpieniami tylko ze stalowymi oraz tych najtańzych. Robią je z badziewiastego tworzywa (np. recycling) które rozpada się czasem już w czasie montażu, czasem dopiero jak spada ściana...

Firmy Koelner, Wkrętmet, Ejot.

...i pani architekt powidziała mi, że nie ma sensu dawać powyżej 12 cm styropianu.

Słyszę to od czasów, kiedy gaz z butli kosztował poniżej złotówki.

Wszystko zależy od tego, jakie są koszty ogrzania względem kosztów ocieplenia. Jak ktoś ma własny las i nie ma co zrobić z drewnem, to i 2cm styropianu nie będzie miało dla niego uzasadnienia. Jeśli ktoś grzeje gazem z rury, to też jest to chyba na tyle tanie (póki co), że można sobie pozwolić na mniejsze docieplenie. Jeśli grzeję gazem z butli lub prądem (olej też chyba poszedł ostro w górę), to nagle zaczyna się okazywać, że opłaca się wsadzić w ścianę więcej styropianu. Robiłem sobie rok temu wyliczenia, wyszło mi, że koszt dodatkowego styropianu na ścianę zwróci mi się po 7 latach. Ale może byc tak, że komuś zwróci się po 87! Dlatego proszę, żadnych tekstów typu: "Styropian powyżej x cm nie ma uzasadnienia ekonomicznego" :evil: