Senser 04.11.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Dziwnym trafem ta "powszecha" wiedza mnie ominela. Nie wiem skad sie wzielo 12 cm jako najodpowiedniejsza grubosc. Czemu nie napisales np. 5 cm. A tak samo ekonomiczne jest stosowanie 5 jak 12 cm jak i 20. Próbujesz wciągnąć mnie w akademicką dyskusję na temat przenikania pyłu kosmicznego ale je się nie dam...mógłbym ale nie chcę mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.11.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Moze bys i mogl ale z jakim marnym skutkiem. W zaden sposob nie uda sie obronic tezy ze akurat 12 cm jest najodpowiedniejsza gruboscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 04.11.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 W zaden sposob nie uda sie obronic tezy ze akurat 12 cm jest najodpowiedniejsza gruboscia. Mi to zarzucałeś, ale widzę że swoje tezy też na niczym nie oparłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.11.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Ale co ja mam popierac? uwazam ze nie ma konkretnej ekonomicznie uzasadnionej grubosci. Kazda grubosc moze byc najbardziej uzasadniona ale tylko w okreslonym konkretnym przypadku. A przedzial jest duzy od 0 do kilkudziesieciu cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 04.11.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Mam docieplony szczyt domu styropianem 10 + 5cm bez frezu na mijankę. Ktoś tu napisał, ze tak jest źle - dlaczego ? Cenowo ta zabawa wyszła mi bardzo ładnie (90zł/m3), chodź na reszte domu planuje jednak 15 cm z frezem Nie jest to straszny błąd. Suma sumarum wyszło Ci na to samo jakbyś ocieplał 15cm styrpoianem frezowanym. Podobnież tylko nie powinno się kleić 2 płyt, ale dlaczego - tu żadnego sensownego uzasadnienia nie słyszałem - no może poza takim, że w ten sposób jest więcej roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Przejrzyj forum archiwum. Pisałem wielokrotnie. 1) brak dopuszceń budowlanych na tę technologię.2) podwójna robocizna3) dodatkowe 4-5kg kleju na 1m24) zwiększona szansa na błedy wykonawcze.Kasa, kasa,kasa... 5) korzysci żadne - można izolację położyć w 1 warstwie, tak aby nie było mostkówPlusy więc żadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 04.11.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Przejrzyj forum archiwum. Pisałem wielokrotnie. 1) brak dopuszceń budowlanych na tę technologię. 2) podwójna robocizna 3) dodatkowe 4-5kg kleju na 1m2 4) zwiększona szansa na błedy wykonawcze. Kasa, kasa,kasa... 5) korzysci żadne - można izolację położyć w 1 warstwie, tak aby nie było mostków Plusy więc żadne. Zgadzam się, że lepiej zronić ze styropianu frezowanego, ale niektórzy z różnych względów robią inaczej. A tak z ciekawości zapytam - czemu nie dopuszcza się klejenia 2 płyt na mijankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Nie ma ani jednej aprobaty technicznej na takie rozwiązanie.Tym samym prawnie jest to nie dopuszczone. Co nie oznacza nie aprobata nie została by wnioskodawcy udzielona. W praktyce kasa, kasa, kasa...Wszyscy chcą na forum najtaniej i najlepiej, a to ciepła rączką wywala się pieniądze. Rozumiesz ? Ja nie... Za tą samą kasę dałbym1) więcej izolacji2) lepszy system3) pomalować farbą silikonową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 04.11.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Mój wykonawca odradzał mi frezowany i miał rację. Dlaczego ci odradzał frezowany? Mój też odradzał frezowany - bo się frezy łamią i i tak jest niedokładnie. Lepszy jest "na zakład" . Nie wiem jak to nazwać. To wygląda tak jakbyś miał sklejone dwie płyty, tylko nierówno sklejone, tak z przesunięciem . Nie wiem, czy to jasne. W dwuwarstwowej ścianie można dać dwie warstwy styropianu: cegła+styropian+styropian. Chodzi o to, by uniknąć mostków termicznych. Niestety niektórzy fachowcy rzyczą sobie podwójną opłatę. Sama mam dom ocieplony "dalmatyńczykiem" grubości 15 cm. Sprowadzony na zamówienie do hurtowni - rzadko taki kupują klienci, to nie mają na składzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.11.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Mój wykonawca odradzał mi frezowany i miał rację. Dlaczego ci odradzał frezowany? Mój też odradzał frezowany - bo się frezy łamią i i tak jest niedokładnie. Lepszy jest "na zakład" . Nie wiem jak to nazwać. To wygląda tak jakbyś miał sklejone dwie płyty, tylko nierówno sklejone, tak z przesunięciem . Nie wiem, czy to jasne. W dwuwarstwowej ścianie można dać dwie warstwy styropianu: cegła+styropian+styropian. Chodzi o to, by uniknąć mostków termicznych. Niestety niektórzy fachowcy rzyczą sobie podwójną opłatę. Sama mam dom ocieplony "dalmatyńczykiem" grubości 15 cm. Sprowadzony na zamówienie do hurtowni - rzadko taki kupują klienci, to nie mają na składzie. ja o takim "frezie" pisze wlasnie nie wiedzialem ze na wpust i wypust jeszcze robia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 04.11.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 ja o takim "frezie" pisze wlasnie nie wiedzialem ze na wpust i wypust jeszcze robia Jak kupowałam styropian to chyba jeszcze był, ale to było dwa lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.11.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 ja o takim "frezie" pisze wlasnie nie wiedzialem ze na wpust i wypust jeszcze robia A jaka jest różnica pomiędzy frezem a PW ???? Przecież to jedno i to samo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.11.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Ja ocieplałem 20-tką ( tylko bez głupich pytań dlaczego), Dalmatyńczyk frezowany. Dalmatyńczyk bo inne firmy taką grubość traktują jako towar na zamówienie. Hurtownia, która mi go sprowadzała zapowiedziała, że nie przyjmie zwrotów bo towar nie chodliwy. Tak więc zostało mi 4 paczki styropianu .... tyle, że w jednej paczce są 3 płyty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.11.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 wpust i wypust to nie to samo co na zakladke ale bez watpienia podobne pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 05.11.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Ja ocieplałem 20-tką ( tylko bez głupich pytań dlaczego), Dalmatyńczyk frezowany. Dalmatyńczyk bo inne firmy taką grubość traktują jako towar na zamówienie. Hurtownia, która mi go sprowadzała zapowiedziała, że nie przyjmie zwrotów bo towar nie chodliwy. Tak więc zostało mi 4 paczki styropianu .... tyle, że w jednej paczce są 3 płyty . też się przymierzam . Jak cię to wyszło kosztowo?? Jakie długie kołki i ile na płytę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 05.11.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Proponuję policzyć sobie, ale uczciwie, czyli z uwzględnieniem wszystkich okien i innych otworów które nie będą zasłonięte styropianem jaka będzie różnica współczynnika przenikalności między ociepleniem styropianem 10 cm a 15 cm. Czy myślisz również o super ciepłych oknach? Jeżeli nie, (czyli dzisiejsza typówka 1,1) to IMO różnica między 10 a 15 na wynikowym współczynniku przenikania będzie rzędu 1-2 setnych (bez liczenia bo mi się nie chce )) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 05.11.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Ostatno adaptowałem swój projekt, zmieniałem ścianę jednowarstwową Porotherm 38 na dwuwarstwową Silka 18 + 15 styropian i pani architekt powidziała mi, że nie ma sensu dawać powyżej 12 cm styropianu. Nie pociągłem jej za język i tego żałuje, ale teraz się domyślam, że chyba te 3 cm nie odgrywają istotnej roli przy "U" (a okna się zapadają w styropianie).Nawiasem mówiąc, ile wychodzi kołków na m2 styropianu? (czy można przyjąć jakieś obliczenie na zapotrzbowanie). I tak wogóle to ile kosztują takie kołki? (plus/minus).Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 06.11.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 06.11.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Kołek do Silku ma mieć 12 cm styro+ 2 cm na klej + 5 cm w podłożu -. Wychodzi min. 190 mm lub więcej. Radzę nie brać z plastikowymi trzpieniami tylko ze stalowymi oraz tych najtańzych. Robią je z badziewiastego tworzywa (np. recycling) które rozpada się czasem już w czasie montażu, czasem dopiero jak spada ściana... Firmy Koelner, Wkrętmet, Ejot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 06.11.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 ...i pani architekt powidziała mi, że nie ma sensu dawać powyżej 12 cm styropianu. Słyszę to od czasów, kiedy gaz z butli kosztował poniżej złotówki. Wszystko zależy od tego, jakie są koszty ogrzania względem kosztów ocieplenia. Jak ktoś ma własny las i nie ma co zrobić z drewnem, to i 2cm styropianu nie będzie miało dla niego uzasadnienia. Jeśli ktoś grzeje gazem z rury, to też jest to chyba na tyle tanie (póki co), że można sobie pozwolić na mniejsze docieplenie. Jeśli grzeję gazem z butli lub prądem (olej też chyba poszedł ostro w górę), to nagle zaczyna się okazywać, że opłaca się wsadzić w ścianę więcej styropianu. Robiłem sobie rok temu wyliczenia, wyszło mi, że koszt dodatkowego styropianu na ścianę zwróci mi się po 7 latach. Ale może byc tak, że komuś zwróci się po 87! Dlatego proszę, żadnych tekstów typu: "Styropian powyżej x cm nie ma uzasadnienia ekonomicznego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts