RYDZU 03.11.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Taka mała "niby" sonda - ile zużywacie drewna w obecnych warunkach temperaturowych?Jest ktoś to w stanie oszacować - czy idzie mu metr/miesiąc czy może więcej - i przy jakiejpowierzchni ogrzewanej?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 03.11.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Fachwcy to od razu chcą w jednostkach miary, z uwzględnieniem wskaźników i takich tam... Rydzu - pewnie większość z nas grzeje od tygodnia lub dwóch, a ponadto te problemy z "miarą w oku". Na nasze prawie 120 parteru i 50 podłogi poddasza "idzie" ok. 4-6 polan "fi 10" dobowo i jest 23 w dzień i ok. 20 nad ranem przed ponownym doładowaniem. To jest nasz pierwszy cały sezon grzewczy kominka z płaszczem i sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Jakby co mam 15 metrów na składzie. Mam nadzieję, że wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.11.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Fachwcy to od razu chcą w jednostkach miary, z uwzględnieniem wskaźników i takich tam... Rydzu - pewnie większość z nas grzeje od tygodnia lub dwóch, a ponadto te problemy z "miarą w oku". No dobra - może trochę przeginam - ja też pale pierwszy sezon i za diabła nie wiem ile mi tego drewna idzie Po prostu biorę i wrzucam jak potrzeba - a idzie mi średnio pół torby "Made in Ikea" na dniówkę. Może zajży tu ktoś kto ma już za sobą chociaż roczek palenia i powie jak sie sprawy zużycia mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 03.11.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 RYDZU - Witam! U mnie idzie bardzo ekonomicznie - jeszcze nic nie spaliłem bo nie mam kominka, za to gazu na 2 tygodnie lekkiego jeszcze grzania oraz na c.w.u. poszło już 100 m3. Sądzę, że u Ciebie jest jednak taniej pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 03.11.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Witam. Zalezy od tego jak czesto sie pali w kominku.Paliłem niecały sezon zimowy.Z doświadczeń myślę że spalę ok 15 mp paląc non stop.Mam kominek z płaszczczem wod CO i CWU do ogrzania ok 200m/2 Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 03.11.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 paliłam non stop 2 lata temu, zużyłam chyba z 16mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 03.11.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 u mnie caly czas stan surowy niestety i wobec tego zagladam jak mam czas i ochote na prace i tak wychodzi ze max. zuzyje (palac od rana do wieczora) do 10 pniakow fi 20 dlugosci 40cm domek nie ocieplony jeszcze za tydzien (mam nadzieje ) koniec ocieplenia to zobaczymy- szacuje ze nawet polowa starczy Ile kosztuje worek z Ikei? Jesli tyle co na stacjach benzynowych to zbankrutujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 03.11.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Rydzu - ale musisz pamiętac i też brac poprawke ,ze dwa takie same ( identyczne) domy np. w mojej okolicy i w twojej beda potrzebowały różnych ilości drewna do osiagnięcia tego samego "stanu ciepłoty" . U nas jest trochę dłuzej i trochę zimniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 03.11.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Na obecną pogodę palimy wieczorami ( w zeszłym tygodniu dwa razy rano) ale wczoraj na przykład nie paliliśmy. Dom 170 m. Idą na jeden wieczór nam dwie skrzynki (takie jak do warzyw) desek - bo teraz dopalamy deski. Na zimę zgromadzilismy ok. 17 metrów, mam nadzieję, że jeszcze zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.11.2005 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Ile kosztuje worek z Ikei? Jesli tyle co na stacjach benzynowych to zbankrutujesz To wory z Ikei mozna na CPNie kupić? Ja dostałem oryginał "from Sweden" - ale widziałem podobne po 2.99/sztuka (niestety puste) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 03.11.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Ja kupiłem 6mp czyli mam qurcze 1/2 potrzeb To takie grzanie niezbyt ekonomicznie wychodzi jeżeli w ubiegłym roku bez ocieplonego domu miałem rachunki za gaz po 900zł /2 miechy przy 300zł/ 2 miechy na ogrzanie cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 03.11.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 drodzy forumowicze,jeśli można jeszcze, typy kominka i moc, bardzo proszę,że rydzuma tarnawę 16kW to wiem a iinni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 03.11.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Jaki dom, jak ocieplony, jaki kominek.No i jakie drzewo. Np. dębiny 2x mniej niż topoli czy sosny.Mnie resztki z topoli, dom nie całkowicie ocieplony, w zeszłym roku 16 mp.200 m kw. po podłodze, Tarnawa 14 kW, 16 stopni w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 03.11.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 aaaaatakie buty znaczy woryjuz myslalem ze Ikea sprzedaje drewno jak na stacjach - no i w pododbnych cenachkominek spartherm varia 2R, chatka ok. 90mkw, stan surowy zamknietyjesion - niestety mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 03.11.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Ale ja Wam zazdroszczę. Obecnie nie mieszczę się w żadnej przytoczonej tutaj normie. Przekraczam ją pewnie pieciokrotnie , dlatego przyszła chałupa będzie pewnie z samego styropianu(konstrukcja ) i wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 03.11.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Po co z samego styropianu. Dom dobrze ustawiony co do stron świata, osłonięty od zimnych wiatrów, okna od poł. i zachodu, 25 cm styropianu na ścianach. No i 16 stopni (też parę m w kieszeni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.11.2005 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Po co z samego styropianu. Dom dobrze ustawiony co do stron świata, osłonięty od zimnych wiatrów, okna od poł. i zachodu, 25 cm styropianu na ścianach. No i 16 stopni (też parę m w kieszeni). 16 stopni to chyba bez palenia w tak ocieplonym (25 cm styro) domu jest Tylko jak przy takiej temperaturze żyć? Łapki grabieją momentalnie - na forum sie pisać nie da Ja u siebie prowadzę aktualnie delikatne pertraktacje z małżonką na temat końca szaleństwa (mamy w domu 22-23 stopnie) i zejścia do temperatury 20 stopni. Ale na pewno nie niżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 04.11.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 chciałam Was przy okazji tego wątku zapytać czy przy dokładaniu drewna wydostaje się u Was dym do pomieszczenia? u nas wygląda to tak, że dokładamy tylko po całkowitym przepaleniu poprzedniego drewna- w przeciwnym wypadku na pewno dym wydostał by się na pokój. Zdarza się też, że nawet jak jest przepalone to po dokładce w mniejszych pomieszczeniach (np. łazienka) czuć przez chwilę zapach spalonego drewna. przy dokładaniu otwieramy na maxa pokrętła ze świeżym powietrzem, ogólnie problemu z ciągiem nie mamy (brak turbowentu).Czy u Was też tak jest? czy to może taki urok posiadania kominka? czy może to wina montażu (choć nie wiem gdzie popełniliśmy błąd) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 04.11.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 U mnie nic nie wydostaje sie na pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 04.11.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 U mnie dym nie wychodzi na pokój, ale przed otwarciem drzwiczek otwieram na full szyberek, potem delikatnie uchylam drzwi i jest ok. Ma kominie mam "strażaka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts