Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - zuzycie drewna opałowego

RYDZU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fachwcy to od razu chcą w jednostkach miary, z uwzględnieniem wskaźników i takich tam... :wink: Rydzu - pewnie większość z nas grzeje od tygodnia lub dwóch, a ponadto te problemy z "miarą w oku".

Na nasze prawie 120 parteru i 50 podłogi poddasza "idzie" ok. 4-6 polan "fi 10" dobowo i jest 23 w dzień i ok. 20 nad ranem przed ponownym doładowaniem. To jest nasz pierwszy cały sezon grzewczy kominka z płaszczem i sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Jakby co mam 15 metrów na składzie. Mam nadzieję, że wystarczy.

Fachwcy to od razu chcą w jednostkach miary, z uwzględnieniem wskaźników i takich tam... :wink: Rydzu - pewnie większość z nas grzeje od tygodnia lub dwóch, a ponadto te problemy z "miarą w oku".

No dobra - może trochę przeginam ;) - ja też pale pierwszy sezon i za diabła nie wiem ile mi tego drewna idzie :-?

Po prostu biorę i wrzucam jak potrzeba - a idzie mi średnio pół torby "Made in Ikea" na dniówkę.

Może zajży tu ktoś kto ma już za sobą chociaż roczek palenia i powie jak sie sprawy zużycia mają.

u mnie caly czas stan surowy :cry: niestety i wobec tego zagladam jak mam czas i ochote na prace

i tak wychodzi ze max. zuzyje (palac od rana do wieczora) do 10 pniakow fi 20 dlugosci 40cm

domek nie ocieplony jeszcze

za tydzien (mam nadzieje :wink: ) koniec ocieplenia to zobaczymy- szacuje ze nawet polowa starczy

Ile kosztuje worek z Ikei? Jesli tyle co na stacjach benzynowych to zbankrutujesz :lol:

Po co z samego styropianu. Dom dobrze ustawiony co do stron świata, osłonięty od zimnych wiatrów, okna od poł. i zachodu, 25 cm styropianu na ścianach. No i 16 stopni (też parę m w kieszeni).

16 stopni to chyba bez palenia w tak ocieplonym (25 cm styro) domu jest ;)

Tylko jak przy takiej temperaturze żyć? Łapki grabieją momentalnie - na forum sie pisać nie da :(

Ja u siebie prowadzę aktualnie delikatne pertraktacje z małżonką na temat końca szaleństwa

(mamy w domu 22-23 stopnie) i zejścia do temperatury 20 stopni. Ale na pewno nie niżej.

Pozdrawiam

chciałam Was przy okazji tego wątku zapytać czy przy dokładaniu drewna wydostaje się u Was dym do pomieszczenia? u nas wygląda to tak, że dokładamy tylko po całkowitym przepaleniu poprzedniego drewna- w przeciwnym wypadku na pewno dym wydostał by się na pokój. Zdarza się też, że nawet jak jest przepalone to po dokładce w mniejszych pomieszczeniach (np. łazienka) czuć przez chwilę zapach spalonego drewna. przy dokładaniu otwieramy na maxa pokrętła ze świeżym powietrzem, ogólnie problemu z ciągiem nie mamy (brak turbowentu).

Czy u Was też tak jest? czy to może taki urok posiadania kominka? czy może to wina montażu (choć nie wiem gdzie popełniliśmy błąd) ?