marcenka 04.11.2005 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 RYDZU dałeś ciekawy wątek , zobaczymy jak sie rozwinie. Ja waśnie dałam zadatek na SPARTHERM Varia 1Vh. pzdr P.S. Ale tępo to Ty masz z swoją budową, a jeszcze tak niedawno na spotkaniu forumowiczów w marcu mówiłeś o tynkach.Pozdrawiam jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 04.11.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Jestem ciekawy jaką stosujecie "strategię" dysponowania drzewem...ja przez kilka pierwszych dni zużyłem chyba z 0,5 m3... temperatura dość mocno wystrzeliła w górę....paliłem w dzień...teraz robię tak, rozpalam raz na wieczór, po czym dorzucam kilka sztuk i finito..aż do następnego dnia...cały dzień nie rozpalam aż do wieczora... Mam zasobnik 150l CWU oraz Makroterma 18kW. I chyba to jest w miarę ok.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 04.11.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 To ja mam teraz dokładnie taką samą strategię palenia. Wkład Jotul I 18 RTD (sorry, ale teraz nie pamiętam, jaka to moc - czy to 18 kW, w każdym razie to ten Jotul drugi od góry z mocą). No i palenie deskami -jak kilka postów wyżej opisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.11.2005 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 RYDZU dałeś ciekawy wątek , zobaczymy jak sie rozwinie. Ja waśnie dałam zadatek na SPARTHERM Varia 1Vh. pzdr P.S. Ale tępo to Ty masz z swoją budową, a jeszcze tak niedawno na spotkaniu forumowiczów w marcu mówiłeś o tynkach. Pozdrawiam jeszcze raz. Witaj Marcenko!!! Kiedy był marzec..... rany! - to w sumie nie tak dawno. No ale jak się ma pętle w postaci kredytu trzeba przeć do przodu jak czołg Jak postępy prac na twojej budowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.11.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 chciałam Was przy okazji tego wątku zapytać czy przy dokładaniu drewna wydostaje się u Was dym do pomieszczenia? u nas wygląda to tak, że dokładamy tylko po całkowitym przepaleniu poprzedniego drewna- w przeciwnym wypadku na pewno dym wydostał by się na pokój. Zdarza się też, że nawet jak jest przepalone to po dokładce w mniejszych pomieszczeniach (np. łazienka) czuć przez chwilę zapach spalonego drewna. przy dokładaniu otwieramy na maxa pokrętła ze świeżym powietrzem, ogólnie problemu z ciągiem nie mamy (brak straszaka). Czy u Was też tak jest? czy to może taki urok posiadania kominka? czy może to wina montażu (choć nie wiem gdzie popełniliśmy błąd) ? cosik nie tak z ciagiem Szyber automatyczny? - moze zle ustawiony? (przewaznie sa 3 ustawienia) doplyw powietrza -owarty parenascie sekund przed? otwierasz najpierw troche aby zassalo powietrze i dopiero szeroko? pachnie zawsze troche, oraz troche dymu w niesprzyjajacych warunkach tez- ale to taki urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 04.11.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witajcie - Tarnava 16 kW Palimy wieczorem deskami pociętymi deskami z budowy, gdy temperatura spadnie do 19.5 stopnia w najzimniejszym miejscu (kuchnia na północ). Jeden cały wkład do kominka to pół skrzynki, i takie załadowanie daje efekt w postaci 2-3 godzinnej pracy turbinki. Np. teraz rozpaliłem i pewno turbinka popracuje do około 22.00-22.30. I nad ranem tez, aby jak wstaną dzieci miały ciepełko w czasie ubierania - do 21 stopni. No bo przy takich temperaturach nie opłaca sie używać gazu, zresztą pieca nie zamierzam odpalać w ogóle. No chyba, że bedzie jak straszą po 30 stopni mrozu to pewno bedzie trza Chociaż jak w lutym byly mrozy po minus 22 to jechalismy tylko kominkiem i było OK. Tylko ze zona doglądała ognia bo była w domu z maluszkiem Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 04.11.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Rydzu, u nas taka sama pętla i nawet sznurek się kończy ale przemy do przodu.Postępy prac też duże.W połowie listopada ocieplamy poddasze, instalujemy kominek i niestety koniec "sznurka" ale będziemy kombinować dalej.Postęp prac możesz zaobserwować jak klikniesz na ikonke domku (sorki w zdjęciach jest trochę bałagan , nie są ułożone po koleji, ale się zorientujesz)Wkleiłam tam też wizualizacje tego co chcemy osiągnąć, nie jest to jeszcze ostateczne pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 07.11.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 cosik nie tak z ciagiem Szyber automatyczny? - moze zle ustawiony? (przewaznie sa 3 ustawienia) doplyw powietrza -owarty parenascie sekund przed? otwierasz najpierw troche aby zassalo powietrze i dopiero szeroko? pachnie zawsze troche, oraz troche dymu w niesprzyjajacych warunkach tez- ale to taki urok a czy takie coś mi pomoże? http://allegro.pl/show_item.php?item=70795569 ps. szybra nie mamy, kominek tarnava 14 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.11.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 cosik nie tak z ciagiem Szyber automatyczny? - moze zle ustawiony? (przewaznie sa 3 ustawienia) doplyw powietrza -owarty parenascie sekund przed? otwierasz najpierw troche aby zassalo powietrze i dopiero szeroko? pachnie zawsze troche, oraz troche dymu w niesprzyjajacych warunkach tez- ale to taki urok a czy takie coś mi pomoże? http://allegro.pl/show_item.php?item=70795569 ps. szybra nie mamy, kominek tarnava 14 kW Ten egzemplarz ze zdjęcia nadaje się tylko do kanałów wentylacyjnych. Tutaj są nasady na kominy spalinowe (rotowent i dragon). Jaki Masz przekrój i wysokość komina? Też, mam Tarnavę 14 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 07.11.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 a czy takie coś też może być? : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69496664ewentualnie to:http://www.dospel.com/index.php?o=5&kat=3&skat=11&pid=60 ?Co do średnicy i wysokości komina to muszę zmierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.11.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Wg mnie może. Pozostaje kwestia jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybulek 09.11.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 tunia... ja też mam tarnawę 14 kw i dym leci (to przez system dopalania spalin-ta blacha u góry ), ale mieszkam już drugi rok i da się z tym żyć. Nawet w największe mrozy starczały mi dwa pełne załadunki dziennie. Gdy nie trzeba podkładać, nie ma problemu z dymem. Po całkowitym wypaleniu spokojnie drugi wkład i rozpałka "number two". Mam D06 muratora. Spaliłem poprzeniej zimy ok. 12 m brzozy. Wtedy normalną temperaturą było dla mnie 23 st. Dzisiaj, kiedy mam roczną przerwę w pomieszkiwaniu w bloku "normalna temperatura" to dla mnie i mojej rodzinki 21-22 st, a rano 19,5-20. Czujemy się z tym dobrze. Jestam ciekawy jak będzie tej zimy. Drugi sezon powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 10.11.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Mam zwykłay wkład z marketu INVICTA. Drugi sezon palenia i jak na razie jest całkiem nieźle: 2-3 załadunki dziennie mianowicie parę desek, duży kawał akacji i 2 małe polana brzozy i ciepełkio przynajmniej przez 8 godzin. Jak do tej pory spaliłem około 0,8-0,9 mp drzewa - to chyba niezły wynik. Mama akację 2 letnią i nie chcę nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 10.11.2005 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Mama akację 2 letnią i nie chcę nic innego. Akacja - i to porządnie wysuszona to bogactwo. Pali się jak koks - mało ognia duzo żaru i temepratury. Też należę do jej (akacji) fanclubu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Arko jaki masz model Invicty i jaką powierzchnie nim ogrzewasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubertus 13.11.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Witam! U mnie dom 250m2 w podłodze (parter+poddasze)... do tego Tarnava 18kW z rozprowadzeniem ciepła (pompa na poddaszu). Mieszkamy od maja tego roku, wiec to są pierwsze doświadczenia z ogrzewaniem kominkiem. Na razie technika palenia jest taka, jak ktoś wspominał powyżej..duże palnie wieczorem i troche z rana (bo małe dzieci). Temperatury w zależności od pokoju od 21C do 25C! wieczorem, rano od 20C (kuchnia) do 23C najcieplejsze pokoje od południa. Na cały dzień palenia idze jakies 5-7 polan fi15-20..ok 40-45 cm (olszyna i brzoza). Na składzie mam jakieś 15m drzewa zobaczymy do kiedy starczy Dogrzewanie bedzie matami elektrycznymi (łazienki i kuchnia) i grzejnikami konwektorowymi....bedzie bo jeszcze nie było potrzeby włączania...(tego jednego grzejnika w naszej sypialni, bo w pozostałych 4 pokojach jeszcze ich nie ma ...trzeba kupić....więc czekam do pierwszych prawdziwych mrozów...zobaczymy...na razie grzanie kominkiem jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 14.11.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 INVICTA 14KW grzeję 120 m2 i ciepło jak cholera, palę tylko raz wieczorem (kilka kawałków desek, 1-2 polana brzozy i duży kawał akacji) i rano jeszcze jest ciepły wkład. 11 listopada obchodziłem 1 rocznicę wprowadzenia do chałupy i widzę diametralną różnicę w dogrzaniu murów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Arko : ile zaplaciles za wkład?? czy masz podłaczoną dystrybucje ciepłego powietrza, czy masz jakies problemy z kopceniem w momencie dokładania drzewa. Wkłady te są dyskryminowane ze wzgledu na niską cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 07.12.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 U mnie nic nie wydostaje sie na pokój Nawet ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 07.12.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Ja mam wkład Midas Austroflamma. Moc niewielka, 8 kW, ale nie o tym chce pisać. Jestem zadziwiony małą ilością drewna, którą zużywają niektóre osoby: 5-7 polan i ciepło całą noc. U mnie to nie do pomyslenia, znacznie więcej tego musze dokładać. Nawet jak nałożę o północy pełny wkład buku, to rano jest tylko kupka popiołu. Ale ciepły i to nawet mocno jest, tak że następnego dnia około 18 to nawet specjanie nie muszę się starać go rozpalić. A propos ilości: kupiłem 5 mp we wrzesniu i jedna czwarta juz poszla, a nie palę tak często, jakbym chciał. Na nastepny rok robię rozprowadzenie powietrza na górze i kupuję 12 metrów, nie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts