Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - zuzycie drewna opałowego

RYDZU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozdrawiam wszystkich!!!

Przy tęgim mrozie rozumiem emocje związane z ubywaniem zapasów drewna.

Ale znajdźcie chwilkę, aby odpowiedzieć na moje pytanka w wątku "Temperatury przy DGP z kominka". Dobrze?

Może pytanka o różnice temperaturki miedzy sufitem a podłogą są niestosowne w momencie gdy na zewnatrz jest poniżej -20, ale chciałbym wiedzieć właśnie przy takim mrozie tj. gdy dużo ciepełka ucieka - jakie są te różnice przy DGP grawitacyjnej a jakie przy wymuszonej turbinkami. Czy możecie zrobić mi tę uprzejmość i troszkę pomierzyć temperaturki w swoich domkach?

Z góry dziekuję.

Z tego co wyczytałem na sezon schodzi niektórym 15-16 mq drewna na ogrzanie ok. 150m2 domu, licząc ok 150 zl/mq wychodzi ok. 2400 zł za sezon grzewczy. Za gaz w podobnych warunkach płaci się 2500-3000 za cały rok. Ciekaw jestem jak to jest na prawdę, czy faktycznie opalanie drewnem jest tańsze.

Widzisz, to zależy od np. cen, a ceny od lokalizacji. W ubieglym sezonie mialem drewno po 60 zł/m.p. w tym - po 85 zł/m/p. więc nie szczypię się i palę "na okrągło". Jeszcze sprawia mi to przyjemność i jeszcze jest tanie :)

...najnowsze dane :

za ostatnie 7 dni poszło ok. 1,5 mp dębiny ( przy - 28 C w nocy ) + elekpstryka w sypialniach i łazience.

Kubatura ok. 470 m3, parterówka, temp. w domu 18 - 19 C ( oczywiśie + :lol: ), nad ranem w salonie spadało do 16-17.

Pozdro

J

Dębina sezonowana, po 160,- , dobry towar !

hehehee, fajnie, bo początek tego postu sięga dość odległych czasów, kiedy drewno było bardzo tanie. Kominek opłaca się przy gazie z butli najbardziej, bo np. w moim przypadku pewnie by trzeba spalić ze 2 zbiorniki, a tak po zatankowaniu w kwietniu mam jeszcze 50% i ten sezon spokonie na nim skończę, chyba, że mróz będzie dalej tak uprzejmy :( Czyli zamist 2 zbiorników spalę niecały 1 i do tego 8 mp drewna, wcale nie najlepszego jakościowo choć suszonego ponad 9 miesięcy (4 mp buka, 1 dębu reszta to lipy, topole). Przy czym nadal uważam tego rodzaju palenie za robienie kotłowni w salonie. To powinna być przyjemność i rekreacja.

A co do spalania przy obecnych mrozach 3 pełne załadunki kominka na dobę. Wkład 12 kW. Temp w domu 20,5-21,5 po nocy 19,5 ostatni załadunek 22.

PS:

Arko napisał

"W gruniu za gaz zapłaciłem 110 zł, ilość zużytego drzew to około 1mp miesięcznie dom 120 m2 i dobrze ocieplony więc nie mam pojęcia skąd się biorą takie kosmiczne ilości zużytego drewna. "

MATKO, ZAZDROSZCZĘ !!

Ja zużywam około 1 mp/miesiąc.

Czyli na sezon 6-7 mp. Kominek pracuje non stop. Jak go rozpaliłem w listopadzie tak pali się do dzisiaj. Sory - tydzień przerwy ze względu na urlop.

Kominek Tarnava 16 KW.

Pozdrawiam,

A moze dodasz jeszcze ze zuzywasz ok 10 m3/dobe gazu bo gotow ktos pomyslec ze za 100-150 zł/miesiac ogrzewasz chalupe przy tych mrozach

Ja zużywam około 1 mp/miesiąc.

Czyli na sezon 6-7 mp. Kominek pracuje non stop. Jak go rozpaliłem w listopadzie tak pali się do dzisiaj. Sory - tydzień przerwy ze względu na urlop.

Kominek Tarnava 16 KW.

Pozdrawiam,

To bardzo mało spalasz. Ja też mam Tarnavę 16kW i 2mp-3mp/miesiąc. W dodatku przy prawie maksymalnym zdławieniu spalania.

Robiłem teraz eksperymenty w styczniu i wyszło mi, że przy moim CO i takim ociepleniu domu taniej wychodzi mi grzać gazem... :-? :D

Średnia spalania gazu przez ostatnie 14 dni to 9m3/dobę co daje ok. 150zł za gaz na dwa tygodnie. Temperatura na dole 20 stopni, na górze 21 stopni.

Przez dwa tygodnie normalnie zużywam ok. 1.5 m3 drewna jak jadę tylko na kominku, co daje ok. 180 zł. Temperatura na dole 19-20 stopni, na górze 23 stopnie...

• 1 month później...
Im więcej czytam nt kominka i zużycia drewna tym bardziej utwiedzam się w przekonaniu że dobrze zrobiłem decydyjąc się na kondensat bez dodatkowego kominka. Frajda z palenia byłaby pewnie ogromna ale sądzę że czasu w naszym przypadku na palenie nie byłoby za wiele. Analizuję sobie koszty uśredniając je i wychodzi mi że gaz w okresie grzewczym wyjdzie niewiele drożej niż palenie drewnem, a ponoć teoretycznie ogrzewanie tylko kotłem gazowym powinno być droższe. Z tego co wyczytałem na sezon schodzi niektórym 15-16 mq drewna na ogrzanie ok. 150m2 domu, licząc ok 150 zl/mq wychodzi ok. 2400 zł za sezon grzewczy. Za gaz w podobnych warunkach płaci się 2500-3000 za cały rok. Ciekaw jestem jak to jest na prawdę, czy faktycznie opalanie drewnem jest tańsze.

Ha, super wątek. Właśnie takiego szukałem! Przychylam się do kolego Slawka D

Jestem na etapie decydowania czy robić DGP do kominka. U mnie musi być z turbinką, koszt na cały dom ok 4 tys.

Gaz będę miał z rury, kocioł kondensat. Dom pod Warszawa, ceny drewna ok 130-150 zl/m3.

Jak czytam Wasze posty, to poważnie rozważam, czy to ma sens ekonomiczny w moim przypadku? Większośc z Was ma drewno w okolicy 85 pln i brak gazu ziemnego, wiec sprawa wyglada inaczej.

Wydaje mi sie, ze może lepiej kupić sobie kozę i palić dla hecy w weekend i tyle? Jeśli bym zużył 13-15 m3 drewna po 150 pln to daje ok. 2000 - 2250. Za 2500 ogrzeję cała chate i jeszcze CWU. Po co mi sie z tym babrać..

Co sądzicie? Robić to DGP?

Pozdrawiam palaczy, :lol:

Rysiu

No właśnie... koszty. A czy już macie kupione drewno na zimę? Znając życie duży procent budzi się jak przychodzą jesienne chłody i dopiero się zaczyna marudzenie, że drogi i że brak... Jak ktoś chce palić twardymi to i tak już jest trochę po czasie bo dąb za dobrze nie wyschnie, ale lepiej teraz niż w sierpniu czy wrześniu, aż boję się napisać że w październiku czy listopadzie...

ja mam kondensata i gaz z rury

kominek w salonie w rogu

do ogrzania 140 m2

pale w weekendy od soboty ok.10 do niedzieli wrzucam na noc na full że rano jeszcze w poniedziałek ciepełko

w styczniu jak były syberyjskie mrozy paliłem przez 6 dni non stop

sezon zaczołem 1 listopada od tamtej pory spaliłem 4 mp drewna (2m dębu - 2 sezonowego i 2 m brzozy - 1 sezonowej)

do tego na dzień dzisiejszy 750 m3 GZ50

Z tego co zauważyłem to cenowo wychodzi to samo czy drewno(90 zl) czy gaz GZ50 - jak ktoś ma drożej to kaplica

palę drewnem bo mam zapasy i w tej chwili musze je zużyć ale przy obecnych cenach coś czuje że kominek będzie działał tylko dla klimatu

Dzięki Mendziur, utwierdzasz mnie ze nie warto.

Z pobieżnych wyliczen i postów wynika, ze jak sie ma kondensata i gaz z rury, to finansowo sie nie kalkuluje. Inaczej, jak ktos ma tanie drewno i drogi propan lub olej.

Chyba sobie daruje DGP i zrobie jakąs techno-koze... :lol: beeee beeee.. :D

Ktos jesscze grzeje gazem ziemnym i pali w kominku i może coś powiedziećo kosztach grzania?

Mam gaz z bańki oraz kominek z pł. wod. Do ogrzania ok 160-210 m/2 w zależności od temp.W najgorsze mrozy ogrzewałem też garaz(bałem sie o zamarzanie rur które sa jeszcze nieotynkowane).Zużyłem 12-13 mp drewna dąb i grab 4 letni.Temperatura w domu ok 22-23 st.Pale tylko w kominku z którego mam również CWU.Fakt że sie brudzi z kominka ,ale jak sobie policzę ile kasy zaplaciłbym za gaz z butli to robi mi się lżej.Pozdrawiam Wiech

mnie wyszło do 13 marca 10 m3 buku (Z LATA, CZYLI NIE SEZONAWANY,) ale na przyszły sezon mam dąb porąbany z listopada, to będzie porównanie co do kalorycznosci, a napewno jest kolosalne pewnie30-40%. spalałem tez w grudniu i styczniu ok. gazu za ok. 350 zł do co i cwu. W końcu wyłączyłem w styczniu piec co i grzałem tylko kominkiem co , bo cwu na gazie. jakoś nie udaje mi sie osiągnąć rezultatów Wiecha i korzystać także wyłącznie z cwu z kominka. Piec mam zwykły DD z zasobnikiem, domok. 140 mieszkalnej +kotłownia ok. 10 m3, i garaż ok. 40 , ale na min. grzejnik. temp. ok. 21-22 po rozpaleniu, rano ok.18,5-19,5 ( to bez kotła c.o). Pale od 17-18.00 do 24.00 i weekendy cały czas. Czasami jak były d. mrozy, to takze rano wrzuciłem jeden wkład przed wyjsciem . Niestety nie wiem czemu spalam b.duzo bo ok. 4 m3 dzień na cwu ( gotowanie -mam płyte) na ok. 113-15 m3 wody miesięcznie. Wg. mnie to 2 razy za duzo. Mimo nastawienia na 35 st. wody i mieszacza podgrzanie wody waha się 3-5m3 dziennie?? :evil: :evil:

Dom nowy, mieszkamy od września.

Piotrek 1 ja pale drugi sezon grzewczy.Dreno mokre też ma wpływ na ilość zużytego drewna.Wydaje mi się że ciut za szybko spada ci temperatura 21-22 do 19-18.5 st.U mnie w ciągu 24 h spada 1.5-2 st.Dom mam z BK.24 cm ocieplony 14 cm. wełny.Ocieplenie poddasza od 25-30 cm wełny .Podłoga na gruncie bez podlogówki 11 cm styropian.Nie piszesz jaki masz kominek.Pozdrawiam Wiech

Wiechu 18 Makroterm, tak mi spada jak ty piszesz czyli ok. 1,5-2 st. To zależy oczywiście od temperatury na zewnatrz, kiedy rozpalimy wieczorem i kiedy ostatni raz dołoze. Czyli w normie. Ja mam Maxa + 12 wełna. Najbardziej to mnie niepokoi zużycie za samo cwu. :evil: :cry: :x :roll: Nie wiem , gdzie jest tego przyczyna.