rafal9 03.11.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Mam prośbę o pomoc doświadczonych forumowiczów.Temat ogrzewania znam tylko z forum, a właśnie teraz robią mi instalacje co.Zaplanowałem tak:- pierwotnie w projekcie wszędzie były grzejniki.- w łazience (na powierzchni grześ 13-15 m2) będzie podłogówka + grzejnik- kuchnia - pow. 13 m2 - tylko podłogówka bez grzejnika, ale po odliczeniu szafek wychodzi zapewne < 10m2- przedpokój - w projekcie nie było grzejnika, a chcę dać podłogówkę Instalatorzy chcą podłączyć wszystko do wspólnych rozdzielaczy a na powrocie dać RTL - twierdzą, że tak jest ok. Co o tym sądzicie? Czy tak będzie działać poprawnie?Czy kuchnia będzie w stanie się odpowiednio nagrzać/schłodzić przy braku grzejnika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 03.11.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 U mnie na korytarzu będzie podłogówka oraz w kuchni, ale dodatkowo daję tam grzejniki, by mieć komfort cieplny i by nie było tam zimno zanim nagrzeje się podłoga a może trwać to dość długo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-880906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 03.11.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Rafal9, co do zastosowania RTL, toto rozwiazanie ma jedna zasadnicza wade. RTL nie steruje kotlem. Jesli wiec przy dobrze ocieplonym domu Twoj piec bedzie sie wylaczal, tak jak u niektorych na 3-4 godziny w ciagu dnia, a Ty zapragniesz miec mimo wszystko ciepla podloge( np w lazience ), to kicha. RTL wprawdzie otworzy sie na max, ale to nic nie zmieni, jesli kociol stoi i woda w rurach rowniez stoi, bo pompa nie pracuje. W przypadku ukladu mieszajacego podlaczonego do odpowiedniego regulatora, regulator wlaczy kociol na potrzeby podlogowki. Dalem u siebie uklad mieszajacy, mimo ze jest drozszy od RTL, ale regulator ma funkcje wspolpracy z ukladem mieszajacym i wyglada to nastepujaco. W ciagu dnia mam obnizenie od 12 do 18( jestesmy w domu, ale on trzyma cieplo, wiec nie grzejemy),grzejniki zimne i podloga tez by sie wychlodzila przez te 6 godzin. Natomiast dziecko moje jest osobnikiem raczkujacym, wiec chce miec podloge w kuchni ciepla. System z ukladem mieszajacym wspolpracujacym z regulatorem kotla mi to zapewnia, bo uruchomi kociol, jak wyczuje, ze podloga stygnie. Mimo, ze rozni ludzie mnie przekonywali, ze "nie oplaca sie" dokladac mieszacza, to jednak tylko taki uklad spelnia moje oczekiwania, mimo ze podlogowka ogrzewa tylko 30 m kw. W tej chwili zaluje nieco ze podlogowka grzeje tylko dwie lazienki i kuchnie( powiniennem zrobic podlogowke rowniez w 14 metrowym holu, ale balem sie, ze utrudni mi to, badz uniemozliwi prawidlowa regulacje systemu, bo w holu jest moj regulator pogodowy mierzacy rowniez temperature wewnatrz domu). Zanim podejmiesz decyzje, okresl sobie najpierw jakie wymagania stawiasz tej podlogowce, a potem dokladnie sie zorientuj, czy proponowany system sterowania te wymagania spelni. Sorry, ze troche sie rozpisalem, ale staralem sie to najlepiej wyjasnic. O podlogowce mozna pisac i pisac, a moj kolega, ktory zbudowal dom rok przede mna ostrzegla mnie, zebym dobrze przemyslal temat sterowania podlogowka, bo jego instalator zaproponowal i wykonal rozwiazanie, ktore nie do konca sie sprawdza( dodam, ze ten sam instalator robil u mnie instalacje i podlogowle zrobil wg mojej koncepcji- dziala jak chcialem )PowodzeniaJankes Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-880914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 03.11.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Ja mam osobne rozdzielacze do podłogówki i grzejników. Na nitce podłogówki jest zawór termostatyczny. Przecież temp. w podłogówce jest znacznie niższa od temp. zasilania grzejników. Jeden rozdzielacz, to moim zdaniem złe rozwiązanie - mało elastyczne.... Chyba,że będąjakieś zawory termost. na nitkach podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-880916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 03.11.2005 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Rafal9, co do zastosowania RTL, toto rozwiazanie ma jedna zasadnicza wade. RTL nie steruje kotlem. Jesli wiec przy dobrze ocieplonym domu Twoj piec bedzie sie wylaczal, tak jak u niektorych na 3-4 godziny w ciagu dnia, a Ty zapragniesz miec mimo wszystko ciepla podloge( np w lazience ), to kicha. RTL wprawdzie otworzy sie na max, ale to nic nie zmieni, jesli kociol stoi i woda w rurach rowniez stoi, bo pompa nie pracuje. W przypadku ukladu mieszajacego podlaczonego do odpowiedniego regulatora, regulator wlaczy kociol na potrzeby podlogowki. Dalem u siebie uklad mieszajacy, mimo ze jest drozszy od RTL, ale regulator ma funkcje wspolpracy z ukladem mieszajacym i wyglada to nastepujaco. W ciagu dnia mam obnizenie od 12 do 18( jestesmy w domu, ale on trzyma cieplo, wiec nie grzejemy),grzejniki zimne i podloga tez by sie wychlodzila przez te 6 godzin. Natomiast dziecko moje jest osobnikiem raczkujacym, wiec chce miec podloge w kuchni ciepla. System z ukladem mieszajacym wspolpracujacym z regulatorem kotla mi to zapewnia, bo uruchomi kociol, jak wyczuje, ze podloga stygnie. Mimo, ze rozni ludzie mnie przekonywali, ze "nie oplaca sie" dokladac mieszacza, to jednak tylko taki uklad spelnia moje oczekiwania, mimo ze podlogowka ogrzewa tylko 30 m kw. W tej chwili zaluje nieco ze podlogowka grzeje tylko dwie lazienki i kuchnie( powiniennem zrobic podlogowke rowniez w 14 metrowym holu, ale balem sie, ze utrudni mi to, badz uniemozliwi prawidlowa regulacje systemu, bo w holu jest moj regulator pogodowy mierzacy rowniez temperature wewnatrz domu). Zanim podejmiesz decyzje, okresl sobie najpierw jakie wymagania stawiasz tej podlogowce, a potem dokladnie sie zorientuj, czy proponowany system sterowania te wymagania spelni. Sorry, ze troche sie rozpisalem, ale staralem sie to najlepiej wyjasnic. O podlogowce mozna pisac i pisac, a moj kolega, ktory zbudowal dom rok przede mna ostrzegla mnie, zebym dobrze przemyslal temat sterowania podlogowka, bo jego instalator zaproponowal i wykonal rozwiazanie, ktore nie do konca sie sprawdza( dodam, ze ten sam instalator robil u mnie instalacje i podlogowle zrobil wg mojej koncepcji- dziala jak chcialem ) Powodzenia Jankes Dzięki, a czy do takiego mieszacza musi być oddzielna instalacja na podłogówkę, czy może obwody moga być podłączone do wspólnego rozdzielacza z grzejnikami? Ile kosztuje taki mieszacz? Też się zastanawiam, czy regulator umieszczony w korytarzu z podłogówką nie będzie "szalał" i sterowanie będzie do bani. Chcę dać podłogówkę w korytarzu i tam będzie regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-880922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 03.11.2005 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Kurcze, chyba nie mam już siły na kombinowanie nowych rozwiązań i zostawię tak jak jest robione. Poza tym czas goni, bo w poniedziałek wchodzą wylewkarze. Tylko zastanawia mnie, czy podłogówka może być na tym samym rozdzielaczu co grzejniki? Czy koniecznie musi mieć swoje. Na dole mam 2 obwody i na górze też tylko 2 - Czy jest sens na górze i na dole po nowym rozdzielaczu dawać? Poza tym zastanawiam się czy nie dać jednak do kuchni dodatkowo zwykłego grzejnika. Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-881043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 03.11.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Do takiego rozwiazania niestety musisz miec osobny rozdzielacz. Tak sie sklada, ze uklada jest rozbudowany troche bardziejNa wyjasciu z kotla, moje przewody sie rozgaleziaja od razu rownolegle na podlogowke i na grzejniki. Dalej od strony grzejnikow za tym rozgalezieniem dopiero jest rozdzialacz ktory zasila poszczegolne grzejniki. Od storny podlogowki jest nieco inaczej. Najpierw jest sprzeglo hydrauliczne?( rodzaj wymiennika ciepla, ktory zapewnia plynna i niezaklocona prace pompy w kotle i pompy od podlogowki. Nastepnie jest wlasnie mieszacz, za nim pompa do podlogowki i dopiero rozdzielacz na poszczegolne obiegi podlogowki. Uff, troche tego sprzetu jest. Oprocz tego bardzo istotna rzecz. Mieszacz jest sterowany regulatorem kotla. Pompa od podlogowki tez( praktycznie chodzi na okraglo). Jakbys sie na taki uklad decydowal, to musisz miec regulator, ktory steruje tymi dwoma elementami. W przypadku Vaillanta ( taki jest u mnie). tylko VRC420 ma takie mozliwosci. Wiec jak widzisz to nie tylko mieszacz, ale jeszcze pompa obiegowa, sprzeglo( niektorzy twierdza, ze niepotrzebne), rozdzielacz, filtry itp. Mysle, ze to jest jakies 2000 PLN. Niestety nie pamietam dokladnie, a na dodatek moj instalator rzucil swego czasu kwote ryczaltem z rurami, mata pod rurki i robocizna, Ale na tyle bym te rzezcy okreslil. No i sam regulator, to bylo okolo 1200 PLN( ale to pogodowka )wiec pewnie ze dwa razy wiecej niz pokojowy.Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-881118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 03.11.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Acha, jeszcze dodam, bo widze, ze miales watpliwosci. Bez problemu w pomieszczeniach grzanych podlogowka( na podlodze sa kafelki ), temperatura jest taka jak potrzebna W domu jest zadane na regulatorze 22( zona zmarzluch) a w kuchni bez dlawienia( bo na rozdzielaczu podlogowki mam tez zawory regulowane termostatami umieszconymi w kazdym z "podlogowych" pomieszczen) 23-24( te 24, to jak sie jeszcze gotuje). Poza tym z jednego rozdzielacza do podlogowki na parterze ma wypuszczone wszystkie trzy petle do kuchni i lazienki na parterze oraz lazienki na pietrze. Wszystko dziala. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-881132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 03.11.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Mam na jednym rozdzielaczu grzejniki oraz podłogówki w kuchni i łazience. Wszystko chodzi jak trzeba. Istotne jest, że podłogówki są połączone przez RTLe bezpośrednio do rozdzielacza, a nie z jakiegoś "powrotu" grzejnika. Dzięki temu mogę sterować niezależnie temperaturą grzejników w kuchni i łazience oraz temperaturą podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-881158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 03.11.2005 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Mam na jednym rozdzielaczu grzejniki oraz podłogówki w kuchni i łazience. Wszystko chodzi jak trzeba. Istotne jest, że podłogówki są połączone przez RTLe bezpośrednio do rozdzielacza, a nie z jakiegoś "powrotu" grzejnika. Dzięki temu mogę sterować niezależnie temperaturą grzejników w kuchni i łazience oraz temperaturą podłogi. No to fajnie, bo u mnie będzie (chociaż część już zrobili) podobnie. RTL wpięty do rozdzielacza. I tu rodzi się kolejne pytanie czy RTL powinien być na rozdzielaczu zasilania czy powrotu? I jeszcze jedno: mimo, podłogówki w kuchni masz także grzejnik, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-881162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 03.11.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 O ile dobrze pamiętam to RTL jest na powrocie - otwiera się kiedy temperatura spadnie (woda oddała ciepło) po to by napłynęła nowa ciepła woda. Grzejnik w kuchni mam: a) do suszenia ręczników i ścierek b) na wszelki wypadek, jakby podłogówka nie wystarczyła (bo powierzchnia nie zasłonięta meblami nie jest duża. Poza tym grzejnik oczywiście nie jest pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43182-pomocy-grzejniki-w-pokojach-tylko-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-kuchni/#findComment-881172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts