KarinaZ 02.01.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Cześć,czy ktoś posiada lub może coś powiedzieć na temat ogrzewania ściennego ?Chciałam podłogowe, ale z forum wynika, że przy drewnie (prawdziwym)- odpada. Kaloryfery w salonie trochę szpecą a poza tym w projekcie mam tylko okna tarasowe (chodzi o salon).Czy można połączyć to z kaloryferami w innych pomieszczeniach ?Jaki system ? Trochę już czytałam tu i tam o firmach X i Y.Wymiary 4x7,5x2,75. okna - 10,5m2, otwarta kuchnia i komunikacja+kominek. Ściany raczej BK. Ogrzewanie piec gazowy CO+CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 02.01.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Nie wiem nic na temat ogrzewania ściennego, ale w swoim salonie mam podobną sytuację (okna do ziemi i brak miejsca na grzejniki) i zamierzam zastosować grzejniki chowane w podłodze. Takie grzejniki nie są tanie, ale w pozostalych pokojach mogę dać “normalne”. Jedyny problem to jest to, że o najlepiej zaplanować to na etapie wylewania pierwszej warstwy betonu aby potem nie trzeba było kuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 02.01.2003 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Bedi,dzięki, jestem na etapie poszukiwań."co to są grzejniki chowane w podłodze" ?gdzie o tym poczytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 02.01.2003 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Są to grzejniki kanałowe konwektorowe, mieszczą się one w otworach pod oknami, przykryte są z góry ozdobną kratką. Trochę informacji jest na stronie producenta http://www.vasco.pl zciągnij sobie ich cennik w pdf, tabelka z cenami i rysunkiem jest na stronie 33. Kiedyś była jakaś wzmianka w Muratorze ale nie pamiętam w którym numerze. Jak znajdę to dam Ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 03.01.2003 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Pisalem juz o tym w watku tunelowe grzejniki linki do nich sa mozesz wiecej poczytac na stronie http://www.hibernatus.com.plPozdrawiam ryszard A ogrzewaniem sciennym tez jestem zainteresowany prawdopodobnie bede robil razem z podlogowym zobacz to http://www.put.poznan.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 03.01.2003 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 jeszcze raz adress http://www.hibernatus.com.pl http://www.put.poznan.pl/~gorka/os/firmy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 03.01.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 http://www.paradigma.pl to adres gdzie możesz poczytać o ogrzewaniu ścienym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 03.01.2003 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 dziękuę za linki, fajne że siedziba jednej z firm znajduje się rzut beretem ode mnie, ale w tej dżungli - łatwiej znależć coś poprzez formum Muratora. Wybiorę się i popytam ...Do Bedi.Jescze nie zdecydowałam i nie wybrałam ale jeśli chodzi o grzejniki z linku - bardzo ładne - zachwycają !Jak rozwiązałeś hipotetyczny problem zbierania się kurzu w kanałach z grzejnikami chowanymi w podłodze pod kratką.Sorry, że pytam ale jestem ciekawa, gdyż w domu czasem trzeba sprzątać, a tam pod kratką to może być problem ? Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 04.01.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Dobry opis ogrzewania ściennego w formie ciepłowodów jest na stronie Wath - www.wath.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.01.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 W Paradigmie jest mowa o rurach miedzianych, więc trzeba zwrócić uwagę, czy nie mamy w innym miejscu instalacji c.o. aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 04.01.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Tak się też zastanawiam - jeśli są zastosowane rury miedziane to próba wbicia gwoździa nie powinna przedziurawić takiej rurki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.01.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Radex - oczywiście, że wbijanie gwoździ nie wchodzi w grę, podobnie jak zasłanianie takiej ściany meblami czy obrazem w stylu 3x2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 04.01.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 A wobrażasz sobie zostawić całą gołą ścianę? Mam też pytanie, bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Chodzi o to - jaka powierzchnia grzewcza (ewentualnie moc grzewcza) ogrzewania ściennego powinna przypadać na 1m2 powierzchni pomieszczenia do ogrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 co do gwoździ i wiercen to dostajesz specjalny papier termoczuły przykładasz go w miejsce gdzie chcesz wiercic lub wbic gwozdzia a po paru min masz obraz jak sie układaja rureczki. szafe mozna stawiac tylko z odstepem min 10cm od sciany, a z obrazami to wydaje mi sie ze jeden nie zaszkodzi (zawsze mozna zrobic fresk )) jak bedziesz chcial miec wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.01.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Radex - obecnie raczej nie daje się tzw. meblościanek, więc ustawienie witrynki czy komody z pewnym odstępem nie zaszkodzi. XanX - nawet parę małych obrazków nie zaszkodzi ogrzewaniu, gorzej z jakimiś naprawdę dużymi. Czy nie zaszkodzi to pewnym typom obrazów? Być może tak, ale o to niech się martwią milionerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 04.01.2003 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 A nie orientujecie się ile musi być tego ogrzewania ściennego, aby ogrzać pomieszczenie? np. Wath podaje ceny ciepłowodów (powierzchnia, moc), ale nie podaje jakie pomieszczenie może to ogrzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 04.01.2003 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Podsumuję co znalazłam ;1. na rynku mamy systemy gotowe np. miedziane Wath, ale coś mi drogo wychodzą ... - jeszcze dokładnie trzeba policzyć(?).2. można położyć rurki plastikowe tak jak w podłogówce ( ale te zbrojone ze względu na rozszerzalność cieplną ) i na wejściu dać wodę o temp. max do 45-50 st.C. Rurki układamy np. w rzędach co 10-25 cm (min. 10 cm). Kisan podaje, że taka rurka daje 0,45 W/mK, czyli 0,45 W z każdego ułożonego mb rurki na każdy Kelwin różnicy czynnika w rurce i temp. w pomieszczeniu. Obwód ogrzewania nie powinien przekroczyć 150 m długości i należy policzyć opory - podobno jest to bardzo ważne ! aby np. w jednym obwodzie nie płyneła woda bardzo szybko a w innym powoli. Może ktoś wie jak się to liczy? Nie wiem też czy przyjmuje się dla rurek taki sam współczynnik "n" jak dla kaloryferów dla policzonego zapotrzebowania energetycznego pomieszczenia, ale z tego co rozumiem - raczej nie. któryś z oferentów podaje też minimalne odległości od okien sufitu, podłogi itp. - ogólnie 10-15 cm. Zalety : ogrzewanie poprzez promieniowanie a nie konwekcję ( równeż oszczędności z tego powodu ), brak "ozdób" w postaci kaloryferów, mniejsza bezwładność w stosunku do podłogówki. Wady : to co piszecie powyżej + większa pracochłonność. A w salonie raczej nie planuję meblościanki.Pytanie : czy można do jednego pieca CO podłączyć kaloryferki i takie ogrzewanie, lub obwód ogrzewania ściennego na wyjściu jakiegoś kaloryferka po drodze ?Co wy na to - opinie baaaaaaaaardzo mile widziane! Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 04.01.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Gdy dzwonilem do wykonawcy ogrzewania sciennego wlasnie zadalem mu te pytanie jaka jest proporcjia 1m/2 pomieszczenia do 1m/2 ogrzewania rurek powiedzial ze proporcjie sa prawie rownomierne miej wiecej 60%>40% DO Kariny Z co do podlaczenia kaloryferki podlogowka i jeszcze scienne to jest taka mozliwosc jak chcesz wiecej na ten temat oto linki jest tam piec na gaz i olej firmy Atlantik ale mysle ze jezeli oni to maja to i kazdy inna znana firma taz Ciekawe bo pisza ze nie potrzeba instalacji zaworu mieszajacego? idz do http://www.atlantic-polska.pl/listing_chaudiere.asp# ....... potem do np. piec cythia 1ch 22 na olej potem kliknij na zestaw ogrzewania podlogowego i Co moze to cos wyjasni Pozdrawiam Ryszard...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 04.01.2003 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 cześć,dzięki ryszardj, czytam inne wątki w tym np. Twoje wypowiedzi o ogrzewaniu powietrznym. Wiem, że wiele o ściennym już pisano, "pożeram" strony forum - jestem tutaj nowa, na szczęście 1. zaczynam gdzieś tam późną wiosną i mam jeszcze czas, 2. trafiłam do forum, ale stron jest baaaaaardzo wiele, a czasem i nie na temat stąd prościej zadać pytanie.Ale ;Kaloryferki dobre są w łazience, można suszyć ręczniki+podłogówka oczywiście, w pomieszczeniach gospodarczych wszystko jedno, w salonie raczej podłogówka lub ścienne, ale jeśli derewno na podłodze to jakoś mi podłogówka z wypowiedzi forumowiczów nie pasuje ..., stąd pytanie o możliwość dwóch w jednym - link wiele wyjaśnił, już jest w moich ulubionych. Drążę dalej. KarinaP.SNa podstawie info jednego z dostawców i wrzuconych danych do arkusza wynika, wstępnie, że 25 m^2 ogrzewania ściennego dla 31 m^2 powierzchni salonu - ale to tylko moje obliczenia laika, czyli +- zgadza się to co pisze Ryszard - jesli dobrze rozumiem. [ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-01-04 23:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 04.01.2003 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 ciesze sie ze troche moglem pomoc owocnego " polowania " na internecie jak znajdziesz cos ciekawego to daj znac pozdrawiam ryszard.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts