Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ścienne.

Recommended Posts

Cześć,

czy ktoś posiada lub może coś powiedzieć na temat ogrzewania ściennego ?

Chciałam podłogowe, ale z forum wynika, że przy drewnie

(prawdziwym)- odpada. Kaloryfery w salonie trochę szpecą a poza tym w projekcie mam tylko okna tarasowe (chodzi o salon).

Czy można połączyć to z kaloryferami w innych pomieszczeniach ?

Jaki system ? Trochę już czytałam tu i tam o firmach X i Y.

Wymiary 4x7,5x2,75. okna - 10,5m2, otwarta kuchnia i komunikacja

+kominek. Ściany raczej BK. Ogrzewanie piec gazowy CO+CWU.

Nie wiem nic na temat ogrzewania ściennego, ale w swoim salonie mam podobną sytuację (okna do ziemi i brak miejsca na grzejniki) i zamierzam zastosować grzejniki chowane w podłodze. Takie grzejniki nie są tanie, ale w pozostalych pokojach mogę dać “normalne”. Jedyny problem to jest to, że o najlepiej zaplanować to na etapie wylewania pierwszej warstwy betonu aby potem nie trzeba było kuć.

Są to grzejniki kanałowe konwektorowe, mieszczą się one w otworach pod oknami, przykryte są z góry ozdobną kratką. Trochę informacji jest na stronie producenta http://www.vasco.pl zciągnij sobie ich cennik w pdf, tabelka z cenami i rysunkiem jest na stronie 33. Kiedyś była jakaś wzmianka w Muratorze ale nie pamiętam w którym numerze. Jak znajdę to dam Ci znać.

dziękuę za linki, fajne że siedziba jednej z firm znajduje się rzut beretem ode mnie, ale w tej dżungli - łatwiej znależć coś poprzez formum Muratora. Wybiorę się i popytam ...

Do Bedi.

Jescze nie zdecydowałam i nie wybrałam ale jeśli chodzi o grzejniki z linku - bardzo ładne - zachwycają !

Jak rozwiązałeś hipotetyczny problem zbierania się kurzu w kanałach z grzejnikami chowanymi w podłodze pod kratką.

Sorry, że pytam ale jestem ciekawa, gdyż w domu czasem trzeba sprzątać, a tam pod kratką to może być problem ?

Karina

co do gwoździ i wiercen to dostajesz specjalny papier termoczuły

przykładasz go w miejsce gdzie chcesz wiercic lub wbic gwozdzia a po paru min masz obraz jak sie układaja rureczki.

szafe mozna stawiac tylko z odstepem min 10cm od sciany, a z obrazami to wydaje mi sie ze jeden nie zaszkodzi (zawsze mozna zrobic fresk :smile:)) jak bedziesz chcial miec wiecej.

Radex - obecnie raczej nie daje się tzw. meblościanek, więc ustawienie witrynki czy komody z pewnym odstępem nie zaszkodzi.

XanX - nawet parę małych obrazków nie zaszkodzi ogrzewaniu, gorzej z jakimiś naprawdę dużymi. Czy nie zaszkodzi to pewnym typom obrazów? Być może tak, ale o to niech się martwią milionerzy.

Podsumuję co znalazłam ;

1. na rynku mamy systemy gotowe np. miedziane Wath, ale coś mi drogo wychodzą ... - jeszcze dokładnie trzeba policzyć(?).

2. można położyć rurki plastikowe tak jak w podłogówce ( ale te zbrojone ze względu na rozszerzalność cieplną ) i na wejściu dać wodę o temp. max do 45-50 st.C. Rurki układamy np. w rzędach co 10-25 cm (min. 10 cm). Kisan podaje, że taka rurka daje 0,45 W/mK, czyli 0,45 W z każdego ułożonego mb rurki na każdy Kelwin różnicy czynnika w rurce i temp. w pomieszczeniu. Obwód ogrzewania nie powinien przekroczyć 150 m długości i należy policzyć opory - podobno jest to bardzo ważne ! aby np. w jednym obwodzie nie płyneła woda bardzo szybko a w innym powoli. Może ktoś wie jak się to liczy? Nie wiem też czy przyjmuje się dla rurek taki sam współczynnik "n" jak dla kaloryferów dla policzonego zapotrzebowania energetycznego pomieszczenia, ale z tego co rozumiem - raczej nie. któryś z oferentów podaje też minimalne odległości od okien sufitu, podłogi itp. - ogólnie

10-15 cm. Zalety : ogrzewanie poprzez promieniowanie a nie konwekcję ( równeż oszczędności z tego powodu ), brak "ozdób" w postaci kaloryferów, mniejsza bezwładność w stosunku do podłogówki. Wady : to co piszecie powyżej + większa pracochłonność. A w salonie raczej nie planuję meblościanki.

Pytanie : czy można do jednego pieca CO podłączyć kaloryferki i takie ogrzewanie, lub obwód ogrzewania ściennego na wyjściu jakiegoś kaloryferka po drodze ?

Co wy na to - opinie baaaaaaaaardzo mile widziane!

Karina

Gdy dzwonilem do wykonawcy ogrzewania sciennego wlasnie zadalem mu te pytanie jaka jest proporcjia 1m/2 pomieszczenia do 1m/2 ogrzewania rurek powiedzial ze proporcjie sa prawie rownomierne miej wiecej 60%>40% DO Kariny Z co do podlaczenia kaloryferki podlogowka i jeszcze scienne to jest taka mozliwosc jak chcesz wiecej na ten temat oto linki jest tam piec na gaz i olej firmy Atlantik ale mysle ze jezeli oni to maja to i kazdy inna znana firma taz Ciekawe bo pisza ze nie potrzeba instalacji zaworu mieszajacego? idz do http://www.atlantic-polska.pl/listing_chaudiere.asp# ....... potem do np. piec cythia 1ch 22 na olej potem kliknij na zestaw ogrzewania podlogowego i Co moze to cos wyjasni Pozdrawiam Ryszard......

cześć,

dzięki ryszardj, czytam inne wątki w tym np. Twoje wypowiedzi o ogrzewaniu powietrznym. Wiem, że wiele o ściennym już pisano, "pożeram" strony forum - jestem tutaj nowa, na szczęście 1. zaczynam gdzieś tam późną wiosną i mam jeszcze czas, 2. trafiłam do forum, ale stron jest baaaaaardzo wiele, a czasem i nie na temat stąd prościej zadać pytanie.

Ale ;

Kaloryferki dobre są w łazience, można suszyć ręczniki+podłogówka oczywiście, w pomieszczeniach gospodarczych wszystko jedno, w salonie raczej podłogówka lub ścienne, ale jeśli derewno na podłodze to jakoś mi podłogówka z wypowiedzi forumowiczów nie pasuje ..., stąd pytanie o możliwość dwóch w jednym - link wiele wyjaśnił, już jest w moich ulubionych.

Drążę dalej.

Karina

P.S

Na podstawie info jednego z dostawców i wrzuconych danych do arkusza wynika, wstępnie, że 25 m^2 ogrzewania ściennego dla 31 m^2 powierzchni salonu - ale to tylko moje obliczenia laika, czyli +- zgadza się to co pisze Ryszard - jesli dobrze rozumiem.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-01-04 23:43 ]