Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy do zabudowy siedliskowej ..dzierzawa w tej samej gminie?

marcelwindsurfer

Recommended Posts

jw.

dzien dobry

zamierzam wystapic o warunki zabudowy natomiast prawdopodobnie bede musial wystapic o WZ dla siedliska bo dzialka jest rolna itd. itp.

Srednia wielkosc dzialek siedliskowych w gminie to 7,9 ha. ja posiadam 2,7 ha reszte musze wydzierzawic.

i tu moje pytanie czy jesli bede dzierzawil ziemie tylko po to aby uzyskac WZ czy ziemia dzwirzawiona musi byc w tej samej gminie co ziemia na ktorej bedzie stal budynek czy sa jakies inne zapisy ???

z gory dziekujeza podpowiedz

u nas pani w gminie powiedziała, że LEPIEJ, zeby było to w tej samej gminie, a druga znowu, że to jest KONIECZNE , więc lepiej trzymać się wersji, że konieczne,

U nas średnia wielkość gospodarstwa rolnego to 2,18 ha więc znacznie mniej, ale też musieliśmy się trochę pogimnastykować, żeby to było w tej samej gminie

popytaj wśród znajomych (sąsiadów) - może ktoś będzie mógł Ci udostępnić, po kilka kawałków i uzbierasz

u mnie tez 12 ha srednia- a dziwne bo teren niebogaty. W przepisach wykonawczych jest napisane ,ze ma to byc w tej samej gminie i najlepiej zeby wlasciciel tez zamieszkiwal na terenie tej samej gminy- to juz czysty absurd. Jak mozna mieszkac na polu, jesli sie jest wlascicielem ziemi i stara sie o wydanie WZ na ta ziemie. Nie dotyczy to oczywiscie rolnikow, ale dzis jest duzo "rolnikow" miastowych.

marcelwindsurfer!

Czy ta Stawiguda to w wojew. warm-mazurskim?, jeśli tak, a tak mi się wydaje to niedaleko odemnie - ja zamierzam budować blisko Szczytna i mam podobną sytuację. Wystąpiłam o WZ bo działka rolna itp, tylko u mnie w gminie facet upiera się, że ja muszę mieć na własność te brakujące ha, nawet poruszałam ten temat na forum, ja muszę mieć 6,5 ha i z tego co mi wiadomo musi to być w tej samej gminie.

na razie czekam do 24.11 na WZ, a potem znów będę drążyć temat, pzdr

O POLSKO!!!!

no, wlasnie tak wygladaja nasze samorzady lokalne. Ja tez mam taaaaka gmine w podlaskim. Teraz mi mowia,ze zle zaczelam rozmowe, ale narazili mnie na dosc spore koszty i czas ucieka. Walcze juz 2 lata,ale nie popuszcze. Ziemi mi zabrac nie zabiora, a ja i tak kiedys tam wybuduje....tylko czy bede tam bezpiecznie mieszkac???

MALGO77 ;

tak tak tak to wlasnie ta stawiguda :lol:

.... ja postaram sie miec ziemie w tej samej gmienie

wezme od chlopa w dzierzawe oby do wydania WZ

wybudowac tez sie tam wybuduje

natomiast Pani z UG powiedziala ze powinienemna swoj koszt wynajac geodete za 500 pln bo oni w gmienie nie maja (wbrew temu co mowia przepisy)

natomiast ja sie zamierzam postwaic

podepre sie wszelkim probom gminy na wspieranie rolnictwa

a gmina sie szczyci ze jest jedna z najlepiej prosperujacych wpolsce

ot dlaczego .....

marcelwindsurfer!

to jesteśmy krajanami, chociaż dzieli nas parę km, ale miło jest spotkać kogoś "stąd" bo nie za wielu ludzi udziela się na forum z tego rejonu.

Ja póki co mieszkam jeszcze w Krakowie, ale pochodzę stąd i właśnie tu chcę budować. To dość odważne plany bo nie tylko budowa, ale i zmiana miejsca zamieszkania i pracy itp..

Wyobraź sobie, że ja do WZ musiałam zrobić mapę do celów projektowych, za komplet 1:500 i 1:1000 zapłaciłam 900 zł po targowaniu się i bez VAT-u :evil: , rejon w kraju delikatnie mówiąc niebogaty, a ceny kosmiczne, czekam sobie teraz na decyzję o WZ i zobaczymy co dalej

pzdr