marcelwindsurfer 03.11.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 jw. dzien dobry zamierzam wystapic o warunki zabudowy natomiast prawdopodobnie bede musial wystapic o WZ dla siedliska bo dzialka jest rolna itd. itp. Srednia wielkosc dzialek siedliskowych w gminie to 7,9 ha. ja posiadam 2,7 ha reszte musze wydzierzawic. i tu moje pytanie czy jesli bede dzierzawil ziemie tylko po to aby uzyskac WZ czy ziemia dzwirzawiona musi byc w tej samej gminie co ziemia na ktorej bedzie stal budynek czy sa jakies inne zapisy ??? z gory dziekujeza podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.11.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 zdaje się własnie w tej samej gminie - taki jest warunek.ale niech to jeszcze ktoś potwierdzi..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 03.11.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 u nas pani w gminie powiedziała, że LEPIEJ, zeby było to w tej samej gminie, a druga znowu, że to jest KONIECZNE , więc lepiej trzymać się wersji, że konieczne, U nas średnia wielkość gospodarstwa rolnego to 2,18 ha więc znacznie mniej, ale też musieliśmy się trochę pogimnastykować, żeby to było w tej samej gminiepopytaj wśród znajomych (sąsiadów) - może ktoś będzie mógł Ci udostępnić, po kilka kawałków i uzbierasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.11.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 marcelwindsurfer - najlepiej zapytaj bezpośrednio u siebie w gminie. A u nas średnia to ... 13 ha!!! Nieźle, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 03.11.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 u mnie tez 12 ha srednia- a dziwne bo teren niebogaty. W przepisach wykonawczych jest napisane ,ze ma to byc w tej samej gminie i najlepiej zeby wlasciciel tez zamieszkiwal na terenie tej samej gminy- to juz czysty absurd. Jak mozna mieszkac na polu, jesli sie jest wlascicielem ziemi i stara sie o wydanie WZ na ta ziemie. Nie dotyczy to oczywiscie rolnikow, ale dzis jest duzo "rolnikow" miastowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 04.11.2005 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA PODPOWIEDZI zapytam w gminie ale tam nie bardzo jest milo ale co tam przeciez to oni sa dla nas a nie my dla nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgo77 05.11.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 marcelwindsurfer!Czy ta Stawiguda to w wojew. warm-mazurskim?, jeśli tak, a tak mi się wydaje to niedaleko odemnie - ja zamierzam budować blisko Szczytna i mam podobną sytuację. Wystąpiłam o WZ bo działka rolna itp, tylko u mnie w gminie facet upiera się, że ja muszę mieć na własność te brakujące ha, nawet poruszałam ten temat na forum, ja muszę mieć 6,5 ha i z tego co mi wiadomo musi to być w tej samej gminie.na razie czekam do 24.11 na WZ, a potem znów będę drążyć temat, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 05.11.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 O POLSKO!!!!no, wlasnie tak wygladaja nasze samorzady lokalne. Ja tez mam taaaaka gmine w podlaskim. Teraz mi mowia,ze zle zaczelam rozmowe, ale narazili mnie na dosc spore koszty i czas ucieka. Walcze juz 2 lata,ale nie popuszcze. Ziemi mi zabrac nie zabiora, a ja i tak kiedys tam wybuduje....tylko czy bede tam bezpiecznie mieszkac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.11.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Polska to dziwny kraj Niby jedne przepisy, a co miasto, gmina to inny obyczaj. U nas można mieć dzierżawę i w innej gminie niż chce sie budowac siedlisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 07.11.2005 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 MALGO77 ; tak tak tak to wlasnie ta stawiguda .... ja postaram sie miec ziemie w tej samej gmienie wezme od chlopa w dzierzawe oby do wydania WZ wybudowac tez sie tam wybuduje natomiast Pani z UG powiedziala ze powinienemna swoj koszt wynajac geodete za 500 pln bo oni w gmienie nie maja (wbrew temu co mowia przepisy) natomiast ja sie zamierzam postwaic podepre sie wszelkim probom gminy na wspieranie rolnictwa a gmina sie szczyci ze jest jedna z najlepiej prosperujacych wpolsce ot dlaczego ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgo77 07.11.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 marcelwindsurfer! to jesteśmy krajanami, chociaż dzieli nas parę km, ale miło jest spotkać kogoś "stąd" bo nie za wielu ludzi udziela się na forum z tego rejonu. Ja póki co mieszkam jeszcze w Krakowie, ale pochodzę stąd i właśnie tu chcę budować. To dość odważne plany bo nie tylko budowa, ale i zmiana miejsca zamieszkania i pracy itp.. Wyobraź sobie, że ja do WZ musiałam zrobić mapę do celów projektowych, za komplet 1:500 i 1:1000 zapłaciłam 900 zł po targowaniu się i bez VAT-u , rejon w kraju delikatnie mówiąc niebogaty, a ceny kosmiczne, czekam sobie teraz na decyzję o WZ i zobaczymy co dalej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts