Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

darowizna- działka

vooyo

Recommended Posts

Rodzice (pierwsza grupa podatkowa) chcą mi podarowac działke , przepisać jej

własnosci na mnie. Prosze napiszcie z jakimi podatkami (czy tylko od

czynności darowizany czy tez od czynnosci cywilno prawnych) jest to związane

i na podstawie jakiej wartości działki jest odprowadzany podatek (w jaki

sposób ocenic wartość rynkową tej działki) Dzieki

Wartość działki nie może różnić się od ceny rynkowej działek w tej okolicy. Przeszukaj oferty - tak jest najlepiej. Musisz pamiętać, że za zaniżenie może ścignąć Urząd Skarbowy. Ma na to 5 lat - może nakazać zapłacenie różnicy plus odsetki.

Z drugiej strony to od tej wartości płacisz podatek, który reguluje ustawa o podatku od spadków i darowizn http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1514.htm

Do podatku dolicz koszty taksy notarialnej, VAT od taksy, opłata sądowa oraz wypisy.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Pamietajcie targujcie się z notariuszem.

Zawsze można utargować.

Nie jest sztuką targować się z notariuszem ale sztuką jest zapłacić dobremu notariuszowi odpowiednią kwotę ale za to mniejszy podatek. Po prostu notariusz musi byc dobry i musi mu się chcieć.... Przykłady? Proszę bardzo.

Po pierwsze rodzice mogą darowć ci po 1/2 działki - zyskujesz w ten sposób dwie kwoty wolne od podatku.

Po drugie mozesz pozostawić na nieruchomości służebność względem rodziców. Zależnie od wieku rodziców kalkulowana jest kwota, ktora pomniejsza podstawę opodatkowania.

Po trzecie jeśli planujesz rozpocząć budowę (a nie sprzedać dzialkę) wystarczy, ze rodzice darują ci część nieruchomości np. w wysokości kwoty wolnej. Za jakiś czas (np. kilka lat) rodzice mogą znieść współwłasność. Niedpłatne zniesienie współwłasności w ramach pierwszej grupy podatkowej nie jest opodatkowane.

Jeśli chodzi o wycenę to podajesz wartość rynkową wg twojej wiedzy/oceny. Jesli US uzna, że zaniżyłeś wartość nieruchomości wezwie cię do zweryfikowania wyceny w ciagu 14 dni i uzupełnienia naleznego podatku. Jesli dalej bedziesz obstawał przy swojej wersji wyceny US może powołać biegłego. Będziesz zmuszony ponieść jego koszt jeśli biegły uzna, że wskazna przez ciebie wartość odbiega od jego oceny więcej niż 33%

Tak przy okazji lepiej to zrobić w marcu z uwagi na ryczaltowe opłaty sądowe.

• 5 months później...
OK! Tylko, że ja tą dzialkę (już w 100% moją) będę darował osobie z 1 grupy podatkowej. Mam wątpliwości czy nie spotkają mnie tu jakieś niespodzianki (szczególnie od tej "zniesionej" części). Darowizna odbędzie się na począku przyszłego roku, czyli po kilku miesiącach od zniesienia współwłwasności.

bmadej napisał

Po pierwsze rodzice mogą darowć ci po 1/2 działki - zyskujesz w ten sposób dwie kwoty wolne od podatku.

Ale to chyba zależy od wartości działki, bo jesli działka z domem jest warta np. 300 000 zł, to darowanie po 1/2 działki i domu nie uratuje mnie przed zapłatą dużego podatku, prawda?

Czy wystarczy być współwłaścicielem np. 1/10 działki, żeby poźniej (kiedy?) nieodpłatnie znieść współwłasność w np. następnej 1/5 części?