vooyo 03.11.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Rodzice (pierwsza grupa podatkowa) chcą mi podarowac działke , przepisać jej własnosci na mnie. Prosze napiszcie z jakimi podatkami (czy tylko od czynności darowizany czy tez od czynnosci cywilno prawnych) jest to związane i na podstawie jakiej wartości działki jest odprowadzany podatek (w jaki sposób ocenic wartość rynkową tej działki) Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iws 04.11.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Wartość działki nie może różnić się od ceny rynkowej działek w tej okolicy. Przeszukaj oferty - tak jest najlepiej. Musisz pamiętać, że za zaniżenie może ścignąć Urząd Skarbowy. Ma na to 5 lat - może nakazać zapłacenie różnicy plus odsetki. Z drugiej strony to od tej wartości płacisz podatek, który reguluje ustawa o podatku od spadków i darowizn http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1514.htm Do podatku dolicz koszty taksy notarialnej, VAT od taksy, opłata sądowa oraz wypisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 21.11.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 np. działka o wartości 80 tys. zł + te wszystkie opłaty to ile to może być? /druga grupa podatkowa/?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 21.11.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Działka wartość 50 tys. - wszystkie opłaty z KW ok. 3 tys. (pierwsza grupa podatkowa).Pamietajcie targujcie się z notariuszem. Zawsze można utargować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmadej 31.01.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Pamietajcie targujcie się z notariuszem. Zawsze można utargować. Nie jest sztuką targować się z notariuszem ale sztuką jest zapłacić dobremu notariuszowi odpowiednią kwotę ale za to mniejszy podatek. Po prostu notariusz musi byc dobry i musi mu się chcieć.... Przykłady? Proszę bardzo. Po pierwsze rodzice mogą darowć ci po 1/2 działki - zyskujesz w ten sposób dwie kwoty wolne od podatku. Po drugie mozesz pozostawić na nieruchomości służebność względem rodziców. Zależnie od wieku rodziców kalkulowana jest kwota, ktora pomniejsza podstawę opodatkowania. Po trzecie jeśli planujesz rozpocząć budowę (a nie sprzedać dzialkę) wystarczy, ze rodzice darują ci część nieruchomości np. w wysokości kwoty wolnej. Za jakiś czas (np. kilka lat) rodzice mogą znieść współwłasność. Niedpłatne zniesienie współwłasności w ramach pierwszej grupy podatkowej nie jest opodatkowane. Jeśli chodzi o wycenę to podajesz wartość rynkową wg twojej wiedzy/oceny. Jesli US uzna, że zaniżyłeś wartość nieruchomości wezwie cię do zweryfikowania wyceny w ciagu 14 dni i uzupełnienia naleznego podatku. Jesli dalej bedziesz obstawał przy swojej wersji wyceny US może powołać biegłego. Będziesz zmuszony ponieść jego koszt jeśli biegły uzna, że wskazna przez ciebie wartość odbiega od jego oceny więcej niż 33% Tak przy okazji lepiej to zrobić w marcu z uwagi na ryczaltowe opłaty sądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 bmadej napisal Tak przy okazji lepiej to zrobić w marcu z uwagi na ryczaltowe opłaty sądowe. O co chodzi? np w lutym są inne opłaty, a w marcu inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmadej 31.01.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 O co chodzi? np w lutym są inne opłaty, a w marcu inne? Może nie w każdym lutym i każdym marcu 2 marca 2006 wchodzą znowelizowane przepisy zmieniające stawki z procentowych na ryczałt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 02.07.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Czy przy darowiźnie działki budowlanej uzyskanej w ramach zniesienia współwłasności w ramach 1 grupy podatkowej (część darczyńca miał a część uzyskał poprzez zniesienie współwłasności) płaci się jakiś podatek. Obdarowany jest też w 1 grupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 02.07.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 przy zniesieniu współwłasności w pierwszej grupie podatkowej NIE PŁACI SIĘ PODATKU a jedynie opłaty notarialne od wartości CAŁEJ działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 02.07.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 OK! Tylko, że ja tą dzialkę (już w 100% moją) będę darował osobie z 1 grupy podatkowej. Mam wątpliwości czy nie spotkają mnie tu jakieś niespodzianki (szczególnie od tej "zniesionej" części). Darowizna odbędzie się na począku przyszłego roku, czyli po kilku miesiącach od zniesienia współwłwasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 04.07.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 hm, jak ja znosiłem z ojcem nieodpłatnie współwłasność działki, to notariusz mnie pouczył że nie wolno mi jej sprzedać przez bodajże 5 lat, bo wtedy jest podatek. ale o darowiźnie nic nie mówił.... hm, moze jest tu jakis notariusz i sie wypowie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 bmadej napisał Po pierwsze rodzice mogą darowć ci po 1/2 działki - zyskujesz w ten sposób dwie kwoty wolne od podatku. Ale to chyba zależy od wartości działki, bo jesli działka z domem jest warta np. 300 000 zł, to darowanie po 1/2 działki i domu nie uratuje mnie przed zapłatą dużego podatku, prawda? Czy wystarczy być współwłaścicielem np. 1/10 działki, żeby poźniej (kiedy?) nieodpłatnie znieść współwłasność w np. następnej 1/5 części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts