Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agroturystyka bez podatku?

Gagata

Recommended Posts

A to rzeczywiście jakaś nowość, bo jak starałam się o kasę na agroturystykę, to dawali na przystosowanie budynków gospodarczych na pokoje gościnne. Chyba jakiś urzędas znowu zawęził samowładczo pojęcie gospodarstwa rolnego, na którym właściciel może mieć przecież kilka domów mieszkalnych a w którym z nich będzie mieszkał sam , a w których podejmował gości, to już jego sprawa. Gagata nie przejmuj się tak bardzo, po prostu musisz uzyskać papier o zmianie przeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalny i tyle.

Pyrka - no tak, ale co z podatkiem? jeśli znasz to z autoposji - to będę płacić zryczałtowne 3% czy wcale?

..Zawsze mozna zameldowac się w stodole (lub, w moim przypadku, w oborze :D , bo będę adaptować oborę) i twierdzić że to mój budynek mieszkalny.....

Czy ta zmiana przeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalny długo trwa? I czy to coś mnie będzie kosztować? Bo właśnie dziś się nad tym zastanawialam i nie miałam kogo zapytać! I czy do tego trzeba już mieć gotowy projekst czy też tylko występuje się z tym do gminy (?)

A czy możesz napisać też coś więcej na temat Twojego "starania się o kasę na agroturystykę"? Zawsze to są bardzo cenne informacje dla początkujących!

Zmianę przeznaczenia obiektu budowlanego załatwia się chyba w starostwie. Nie robiłam tego do tej pory więc nie znam szczegółów tej operacji. Jeśli ktoś wie jakie czynności trzeba kolejno wykonać chętnie się dowiem. Osobę to melduje się raczej pod adresem a nie w konkretnym lokalu- kurnik ,obora, namiot, dom. Podstawą zameldowania jest sam fakt przebywania osoby w gospodaratwie rolnym, nawet gdy będzie spać pod chmurką. Cały problem w tym, że w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych w Art.21. ust.1.43). jest napisane, że z podatku dochodowego zwolnione są dochody osiągane z tytułu wynajmu poi gościnnych w budynkach mieszkalnych położonych na terenach wiejskich w gospodarstwach rolnych jeżeli liczba tych pokoi nie przekracza 5. Dlatego uważam, że część stodoły zaadoptowaną na pokoje gościnne trzeba przekwalifikować i wtedy nie płacisz żadnego podatku.

Rzeczywiście - jeśli tak to interpretować - to wygląda, że nie ma podatku (przy max 5 pokojach). Przed chwilą szukałam w sieci ale na razie nie znalazłam tego tekstu który mnie zaniepokoił - tam napisano, że owe 5 pokoi musi znajdować się w budynku, w którym mieszkają gospodarze.

I dalej było: "mieszkają tzn. są zameldowani".

Ja to zrozumiałam dosłownie, ale faktycznie - mieszkamy w gospodarstwie jako takim, a przekwalifikowanie załatwia sprawę funkcji mieszkalnej w kolejnym budynku. No bo przecież nie meldujemy się w tym kolejnym budynku również :wink:

A w kwestii ewentualnych dotacji - chodzi o to, jaka jest kolejność czynności:

1.staram się o dotację-składam wniosek

2.dostaję ( :D ) dotację-uruchamiam inwestycję.

Czy też mogę rozpocząć inwestycję i w trakcie starać się o

dofinansowanie?

Kolejność trochę inna.

1. Wniosek z dokładnym planem inwestycji.

2. Zatwierdzenie planu przez agencję.

3. Podpisanie umowy, w której są określone szczegóły inwestycji oraz kwota i warunki dotacji. Jest to niestety tylko obietnica bez gwarancji.

4. Realizacja inwestycji za własne pieniądze dokładnie według planu zatwierdzonego w umowie.

5. Sprawdzenie realizacji przez agencję i ewentualne zatwierdzenie.(jak im się coś nie spodoba mogą nie zatwierdzić i już po dotacji).

6. oczekiwanie na wypłatę kwoty określonej w umowie.

To tak w skrócie.

Acha. Tak coś gdzieś własnie czytałam że jednak trzeba zaintwestować swoją kasę najpierw tak czy siak.

Czyli jeśli zrealizuję swój jakiś plan agro bez wczesniejszych ustaleń to nawet gdyby potencjalnie spełniał wszystkie wymogi - dotacji na niego na pewno nie dostanę.

Pyrka-ale dziękuję bardzo. To mam już nieco rozjaśnione w tej kwestii. Zastanawaimy się tez nad kredytem na zakup ziemi (jest na niezłych warunkach), tylko wiem, że nie można już na to samo dostać dotacji (nie można łączyć "pomocy"). Ale , jeśli formalnie kupię oddzielnie siedlisko za gotówkę i oddzielnie ziemię na kredyt, to potem na rozbudowę pod agro tegoż siedliska mogę, jak sądzę, ubiegać się na dotację.