Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za parkiet?

Mabar

Recommended Posts

Jestem na etapie kładzenia parkietu.

Wrocław: parkiet jesionowy, gatunek natural - 66zł/m2.

robocizna: ZAKRES ROBÓT: przeszlifowanie posadzki,gruntowanie podłoża, wklejenie parkietu w-g ustalonego wzoru (jodła wg projektu), szlifowanie, szpachlowanie i lakierowanie.

montaż listew przyściennych o wys.do 3,0cm na gwoździe - 40 zł/m2.

Zużycie kleju: 2 kg/m2, koszt 20zł/m2.

Co o ty, sądzicie?

Maciek.

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

My dostaliśmy 2 oferty:

1-sza od stolarza, zakład zarejestrowany, wystawia faktury ale tak zawalony robotą że chyba by się dopiero z pół roku wyrobił, cena 30pln/m2 brutto.

2-ga od firmy produkującej parkiety - polecają swoich wykonawców, cena 35pln/m2 netto.

Ta druga oferta droższa ale zakładam optymistycznie że cena jest do negocjacji, a zeleta tego rozwiązania jest taka że usługa jest kompleksowa i firma bierze odpowiedzialność za wszystko.

Pozdr. B.

• 6 months później...
  • 2 years później...

U mnie wyszło w praktyce jakies 70 zł/m2 na gotowo, tzn. przeszlifowanie wylewki, zagruntowanie, przyklejenie (klej Silovil - wodny), mozaika z jesionu (II gatunek - ok. 22 zł/m2 brutto, u producenta), polakierowanie (chyba 2 czy 3 warstwy - lakier poliuretanowy wodny) z przeszlifowaniem, plus listwy dookoła pomieszczeń

Było to w 2004 roku na wiosnę - mówili mi że raczej to drogo wyszło

pozdr - Krzysiek

U mnie wyszło w praktyce jakies 70 zł/m2 na gotowo, tzn. przeszlifowanie wylewki, zagruntowanie, przyklejenie (klej Silovil - wodny), mozaika z jesionu (II gatunek - ok. 22 zł/m2 brutto, u producenta), polakierowanie (chyba 2 czy 3 warstwy - lakier poliuretanowy wodny) z przeszlifowaniem, plus listwy dookoła pomieszczeń

Było to w 2004 roku na wiosnę - mówili mi że raczej to drogo wyszło

pozdr - Krzysiek

Dzięki za info, taka kwota by mnie naprawde satysfakcjonowala, niestety w oznaniu chca troche wiecej:

45 /m2 - układanie, szlifowanie, lakierowanie

30 /m2 - koszt kleju dwuskładnikowego i lakierów, o listwach ani slowa

...Dzięki za info, taka kwota by mnie naprawde satysfakcjonowala, niestety w oznaniu chca troche wiecej:

45 /m2 - układanie, szlifowanie, lakierowanie

30 /m2 - koszt kleju dwuskładnikowego i lakierów, o listwach ani slowa...

Ja uważam, że i tak masz suuuper cenę. Z innego Twojego postu wyczytałem "... w Poznaniu do 100 m2 mozaiki przemysłowej...". Jeżeli masz zamiar położyć tą mozaikę "na dziko" a masz parkieciarzy a nie układaczy to nie powinieneś narzekać. W Warszawie zapłaciłbyś za samo układanie 35-50 zł/m2.

Ja przy tej cenie patrzyłbym im na ręce. Pilnowałbym:

1. Solidnego przebrania drewna pod kątem wad technicznych (dla jednej osoby, przebranie 100 m2 mozaiki przemysłowej to robota na 3-4 dni).

2. Aby utrzymali linię podłogi - mozaika przemysłowa "na dziko" często ma tendencję do skręcania i w efekcie masz "esy" zamiast linii prostych.

3. Aby nie powyciskali kleju. Jeżeli zobaczysz, że łażą po tym co położyli a z pomiędzy klepek wyciska się klej, to opieprz ich jak należy. Ten klej po wycyklinowaniu, zalakierowaniu (olejowaniu) będzie widoczny jak księżyc na niebie. Jeżeli klej będzie jasny a drewno ciemne - to nie będziesz z tego zadowolony. :(

Jeżeli tego przypilnujesz to bedziesz zadowolony z położenia a reszta ... jak opatrzność pozwoli. :wink:

Tyle rad od przepłacanego parkieciarza z Warszawy. :lol:

• 5 months później...
Alma - tak jak pisałem w innym wątku. Układanie przemysłówki na dziko jest po prostu baaardzo czasochłonne i musi mieć to swoje odzwierciedlenie w cenie. Załóżmy, że normalnie parkieciarz standardowy parkiet, deskę układał by w Twoim mieszkani dwa dni to na "dziką przemysłówkę" musi poświęcić 4 dni. Weź czystą kartkę papieru. Ja będę układał na takiej samej kartce "podłogę" z patyczków po lodach, Ty z zapałek. Kto pierwszy skończy?

To dla mnie jasne ;)

Ale

Jeżeli masz zamiar położyć tą mozaikę "na dziko" a masz parkieciarzy a nie układaczy to nie powinieneś narzekać. W Warszawie zapłaciłbyś za samo układanie 35-50 zł/m2.

Tu chyba chodzi o dokładnie tę usługe, o którą mnie chodzi - układanie przemysłówki na dziko, tak? Czy ja czytac nie umiem? :lol:

Dlaczego w takim razie w sklepie z drewnem chcą za tę samą usługę 75 zł netto - to tylko marża, czy faktycznie jest coś, o czym nie wiem, a co powinnam dodać do tych 35-50 zł/m2? Dodam, że obie ceny są za czystą "robociznę", bez żadnych materiałów.