Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplac?

kozlak

Recommended Posts

Z ciekawości zapytam, czy jest tam rozwiązanie z 2 warstwami ocieplenia przedzielonymi ścianami ?

Obliczeniowo dla U nie ma różnicy gdzie leży izolacja. czy przedzielona ścianami czy.

Jest to natomiast olbrzymia różnica jeśli chodzi o punkt rosy, rozkłąd teperatur i mostki cieplne.

Do samego wyznaczenia U - z gotowców możesz dodać do siebie grubości wszystkich izolacji i przyjąć jak dla dowolnej ściany np. 3W

Dość jasno chyba napisałem, że U w tym wątku nie ma dla mnie wielkiego znaczenia.

I nie przypadkiem sebapark nie znalazł takich rozwiązań, bo ich po prostu nie ma.

Tak się nie projektuje typowych przegród budowlanych, choćby z powodów, o których piszesz w środkowej linijce swojego postu Sp5es.

Można to traktować, jako wyjście awaryjne w przypadku, gdy stara ściana jest bardzo zimna, ale ta konkretna ma U = ~ 0.49 przjmując układ : 25 cm dziurawki, 5 cm styro, 12 cm kratówki, bez tynków ( nie wiem, jaka to cegła szczelinowa? ), a więc nie tak wiele. I chociaż wielu nie widzi żadnego ryzyka w takim rozwiązaniu, ono istnieje i może się ujawnić po latach.

I na koniec jeden przykład. Gdy założymy na siebie kurtkę nie przepuszczającą powietrza, w krótkim czasie wszystko pod spodem mamy przesiąknięte potem. My jednak możemy tą kurtę zdjąć i po pewnym czasie obeschniemy :-).

A teraz pytanie : jak zachowa się ściana domu z obu stron obłożona praktycznie nieprzepuszczalnym styropianem ? Będzie przez lata poddawana działaniu różnych temperatur, wilgotności powietrza, deszczów, mgieł i któz wie, czego jeszcze...........

Dość jasno chyba napisałem, że U w tym wątku nie ma dla mnie wielkiego znaczenia.

I nie przypadkiem sebapark nie znalazł takich rozwiązań, bo ich po prostu nie ma.

Tak się nie projektuje typowych przegród budowlanych, choćby z powodów, o których piszesz w środkowej linijce swojego postu Sp5es.

Można to traktować, jako wyjście awaryjne w przypadku, gdy stara ściana jest bardzo zimna, ale ta konkretna ma U = ~ 0.49 przjmując układ : 25 cm dziurawki, 5 cm styro, 12 cm kratówki, bez tynków ( nie wiem, jaka to cegła szczelinowa? ), a więc nie tak wiele. I chociaż wielu nie widzi żadnego ryzyka w takim rozwiązaniu, ono istnieje i może się ujawnić po latach.

I na koniec jeden przykład. Gdy założymy na siebie kurtkę nie przepuszczającą powietrza, w krótkim czasie wszystko pod spodem mamy przesiąknięte potem. My jednak możemy tą kurtę zdjąć i po pewnym czasie obeschniemy :-).

A teraz pytanie : jak zachowa się ściana domu z obu stron obłożona praktycznie nieprzepuszczalnym styropianem ? Będzie przez lata poddawana działaniu różnych temperatur, wilgotności powietrza, deszczów, mgieł i któz wie, czego jeszcze...........

W scianie 3W dodając na zewnątrz izolacje zmieniasz wykres temperatury co skrócie oddali możliwość kondensacji pary.

W scianie 3W dodając na zewnątrz izolacje zmieniasz wykres temperatury co skrócie oddali możliwość kondensacji pary.

Geno, niestety te najprostsze rzeczy najtrudniej zrozumieć.

pzdr

Zrozumiałam tylko jedno : są zwolennicy ocieplenia ściany 3W(gazobeton - 12 + 5 styropian +24) i przeciwnicy czyli tacy którzy podtrzymują teorię o gumiaku.

Pięknie i technicznie rozmawiacie podając wyliczenia których nie rozumiem (przepraszam :oops: co to znaczy U = 0,49 - może by tak przykład na temperaturkach wewnątrz i zewnątrz domu? ). Ja nadal jestem, w punkcie wyjścia.

Nie wiem co robić.

Chcę mieć tzw "zdrowy klimat" w domu i jeżeli jeszcze mam czas na jakieś decyzje to nie będe żałować pieniędzy ale musze to wiedzieć już niedługo.

A może ktoś mieszka w tak ocieplonych domach?

A może wystarczy tylko wytynkować moje ściany?

A może ocieplić wełną?

A może styropianem?

No i ......?

Agniesiu, w tym wątku chodzi o to, że jeden z forumowiczów ( kozlak ) zastanawiał się, czy dodatkowo docieplać swoją ścianę 3W styropianem, czy tylko otynkować ją z zewnątrz :-).

Trzymając się głównego tematu wątku, pozwoliłem sobie wyrazić zdanie, że nie warto tej ściany docieplać, bo nawet bez tego tynku jej współczynnik przenikalności cieplnej U wynosi ok 0,49 czyli wcale nie tak dużo. Natomiast ściana zamknięta z obydwu stron nieprzepuszczalnym styropianem różnie sie może zachowywać na przestrzeni lat eksploatacji.

Pojawiły się też zdania odrębne, ale uważam, że żaden z oponentów nie uzasadnił swej opinii na tyle, aby mnie przekonać o jej słuszności.

Jeśli napiszesz coś konkretnego o swoim projekcie, to i konkretnie można będzie się do niego odnieść.

Agniesiu, w tym wątku chodzi o to, że jeden z forumowiczów ( kozlak ) zastanawiał się, czy dodatkowo docieplać swoją ścianę 3W styropianem, czy tylko otynkować ją z zewnątrz :-).

Trzymając się głównego tematu wątku, pozwoliłem sobie wyrazić zdanie, że nie warto tej ściany docieplać, bo nawet bez tego tynku jej współczynnik przenikalności cieplnej U wynosi ok 0,49 czyli wcale nie tak dużo. Natomiast ściana zamknięta z obydwu stron nieprzepuszczalnym styropianem różnie sie może zachowywać na przestrzeni lat eksploatacji.

Pojawiły się też zdania odrębne, ale uważam, że żaden z oponentów nie uzasadnił swej opinii na tyle, aby mnie przekonać o jej słuszności.

Jeśli napiszesz coś konkretnego o swoim projekcie, to i konkretnie można będzie się do niego odnieść.

Ja jestem zwolennikiem fizyki budowli - jak ktoś chce to podeśle wykres "wilgotnościowy" gdzie widać jak na dłoni,że do kondensacji w przegrodzie nie dojdzie - to w czym problem?

Paroprzepuszczalność przegród i kondensacja wilgoci mało mnie interesuje w tym wątku. Ty Geno zakładasz, że nic wielkiego się nie wydarzy i ściana będzie sobie funkcjonować jak trzeba. A ja oprócz tego robię założenie, że w ciągu iluś tam lat eksploatacji może znaleźć się tam realna wilgoć......nie z jakiejś kondensacji, ale np awarii, nieszczelności, ogromnej ulewy czy innego zdarzenia losowego. Choćby to był jeden przypadek na milion, to ten jeden właściciel będzie mial w tym momencie ogromny kłopot, bo woda uwięziona w murze między dwoma warstwami styropianu nie będzie mogła odparować w sensownym czasie.

I dla tego jednego przypadku nie powinno sie robić takich przekładańców.

A co do wykresów, to sam bez najmniejszego trudu posługuję się kilkoma programami, które je tworzą.

Potrafię rownież tworzyć wykresy wilgotnościowe opierając się na tabelach prężności pary wodnej, zatem gdy będzie taka potrzeba dam sobie radę.

To wszystko chyba w tym temacie.

Ty Geno zakładasz, że nic wielkiego się nie wydarzy i ściana będzie sobie funkcjonować jak trzeba. A ja oprócz tego robię założenie, że w ciągu iluś tam lat eksploatacji może znaleźć się tam realna wilgoć......nie z jakiejś kondensacji, ale np awarii, nieszczelności, ogromnej ulewy czy innego zdarzenia losowego. Choćby to był jeden przypadek na milion, to ten jeden właściciel będzie mial w tym momencie ogromny kłopot, bo woda uwięziona w murze między dwoma warstwami styropianu nie będzie mogła odparować w sensownym czasie.

.

W takim razie nie budujmy domów.

Co do uwięzienia to niewiele to się różni od 2W.

Moje budowanie wyglądało nastepująco:

cztery lata temu dobudowalismy na domu teściów pięterko (od zewnątrz -12 gazobeton 5 cm + styropianu + 24 gazobeton). Dom teściów zbudowany 20 lat temu (max + pustka + biała dziurawka)

Teraz teściowie ocieplają dom 8 cm styropianu (a my dopiero zaczynamy wykończeniówkę w środku - tynki itp) i nie wiemy czy też ocieplić przy okazji czy sie wstrzymać i tylko otynkować.

Słyszeliśmy że jak ocieplać to w naszym przypadku wełna a to drogo, albo w ogole nie ocieplać bo nasze ściany są wystarczające.

Ewentualnie pociagnąc razem z teściami styropianem tylko nie wiadomo czy nie przedobrzymy w drugą stronę i będzie gumiak.

I jak da się z tym coś zrobić?

Gazobeton, to taki nasz szary Ytong. Zatem i on występuje w różnych odmianach gęstości ( kg/m3). Współczynnik U dla Twojej ściany może wynieść od 0.486 dla gęstości 1400 kg/m3, do 0.326 dla odmiany 600 kg/m3, bez tynków. Z powodów, o których juz pisałem ja bym tego nie ocieplał. Ale rozumiem, że możesz mieć rozterki. Może być pewien przymus, choćby ze wzgledów estetycznych ( jednolity wygląd budynku ). W każdym razie, jeśli nawet nie ocieplisz, to nie zmarzniesz z pewnością. Tym bardziej, że pod nogami będziesz miała sufit teściów, a zatem przegrodę bardzo ciepłą - szczególnie zimą, gdy CO działa.

dziękuję bardzo.

Teraz juz wiem że nie będę ocieplać - jedynie otynkuję.

Jeżeli chodzi o względy estetyczne już ustaliliśmy z teściami że zrobimy mały parapecik z jakąś tam ozdóbką w kolorze dachu i będzie to całkiem dobrze wyglądało :D (gdzieś to już widziałam)

A z grzybem w domu i wilgocią walczyłam już w starym domu i dopiero po trzech latach odniosłam sukces. Wolę wiec nie ryzykować efektu gumiaka - stąd były moje rozterki

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

dziękuję bardzo.

Teraz juz wiem że nie będę ocieplać - jedynie otynkuję.

Jeżeli chodzi o względy estetyczne już ustaliliśmy z teściami że zrobimy mały parapecik z jakąś tam ozdóbką w kolorze dachu i będzie to całkiem dobrze wyglądało :D (gdzieś to już widziałam)

A z grzybem w domu i wilgocią walczyłam już w starym domu i dopiero po trzech latach odniosłam sukces. Wolę wiec nie ryzykować efektu gumiaka - stąd były moje rozterki

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Nie ma czegos takiego jak efekt gumiaka w tym przypadku.

Mieszkam na małym osiedlu oddanymym w 1993 roku. Ściany 3 warstwowe. Nikt nie skażył się na zimno. Spółdzielnia zebrałą środki na odnowienie elewacji. Okazało się, że nikt nie pali się do naprawy tynków i trudno było znależć wykonawcę. Spóldzielnia zmieniła więc koncepcję i zdecydowała się na popularny system ociepleń styropianem. Styropian 4cm + tynk drobnoziarnisty i farba.

Acha paroprzepuszczalność styropianu wbrew obiegowym opiniom jest tylko kilka razy mniejsza niż cegły pełnej.

Może ten przykład uspokoi niektórych zwolenników teorii gumiaka, termosu itp. Mój szwagier mieszka w domu zbudowanym 6 lat temu według technologii 3W - max, styropian 5cm, pół maxa. 3 lata temu wymienił okna na plastikowe jednocześnie ocieplając budynek dodatkową warstwą styropianu o grubości 10cm - to juz razem 15cm. Jakie obserwuje zmiany? Przede wszystkim w wysokości rachunków za gaz - koszty ogrzewania spadły o połowę. W domu jest wentylacja grawitacyjna. Jestem tam z wizytą bardzo często. Przez te trzy lata nie zaobserwołałem żadnych oznak wilgoci czy grzyba. W domu jest wręcz za sucho i często pracują nawilżacze powietrza ze względu na małe dzieci. Latem we wnętrzu utrzymuje sie przyjemny chłód, nie ma mowy o żadnym zimnie, jest po prostu ok. Może trzy lata to ciut za mało na weryfikację, czy metoda docieplenia była słuszna, ja i szwagier uważamy że tak. W swoim domu, mając na uwadze powyzsze obserwacje, uczyniłem w tym roku dokładnie tak samo. Zaznaczam, że w obu przypadkach bardzo zwracalismy uwagę, aby oklejać mury zupełnie suche przy bezdeszczowej słonecznej pogodzie. O wilgoci technologicznej wbudowanej też nie ma mowy, gdyż budynki już dawno ją odparowały.

Miałem bardzo podobne obawy do Twoich, pisałem nawet o tym kiedyś na forum. Opinie były sprzeczne tak jak i w tym przypadku. Podjąłem jednak decyzję o dodatkowym ociepleniu i myślę, że słusznie. Jeśli zostaną spełnione podstawowe warunki izolacji zapobiegającej podciąganiu kapilarnemu wody z gruntu oraz dach jest solidny i woda nie dostanie się od góry a budynek odparował wilgoć technologiczną, to możesz ocieplać bez obaw. Kondensacja wewnątrz ściany nie wystąpi napewno. Teorie o zmniejszonej paroprzepuszczalności ścian ocieplonych styropianem są słuszne i prawdziwe, tylko co przepuszczają ściany mające już w środku warstwę styropianu? Parę setnych % więcej niż te z dodatkową warstwą. No chyba, że szparami między styropianem...

odpowiedź tyczyła sie zdania

"Z ciekawości zapytam, czy jest tam rozwiązanie z 2 warstwami ocieplenia przedzielonymi ścianami ? "

Co to jest dla Ciebie "praktycznie nieprzepuszczalny styropian"?

Kiedy jest materiał "praktycznie przepuszczalny"?