Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

formowanie korony brzoskwini i nektarynki

Recommended Posts

Czy ktoś z Was prowadził koronę brzoskwini i nektarynki w formie przewodnikowej np.: kolumna, szpaler, stożek? Jak zdaje to egzamin? Gdzie można znaleźć szczegółowe instrukcje na ten temat?

Posadziłem w tym roku nektarynkę "Harblaze" i brzoskwinię "Redhaven" i nie chcę by zajmowały mi zbyt dużo miejsca.

• 2 weeks później...
Czy ktoś z Was prowadził koronę brzoskwini i nektarynki w formie przewodnikowej np.: kolumna, szpaler, stożek? Jak zdaje to egzamin? Gdzie można znaleźć szczegółowe instrukcje na ten temat?

Posadziłem w tym roku nektarynkę "Harblaze" i brzoskwinię "Redhaven" i nie chcę by zajmowały mi zbyt dużo miejsca.

Andrzeju jedna sprawa mnie nurtuje, mianowicie każde drzewo można prowadzić w ten sposób ale problem polega na tym że u nas brzoskwinie i nektaryny lubią przemarzać i może się okazać, że zały Twój trud pójdzie na marne.

Zasada cięcia tych drzewek to póżne cięcie niemal na progu wiosny, nawet jeszcze przed kwitnieniem. Wycina się wszystkie przemarznięte pędy. Teraz to małe drzewko i pewnie obcięte już przed sadzeniem. Powiedz jak wygląda czy tylko patyczek czy rozgałęzione. Oprócz normalnych zasad cięcia u nektaryn (rosną bardzo szybko), mniej u brzoskwiń wycina się wszystkie pędy cięnsze od ołówka a pozostałe skraca o 1/3.

Mam brzoskiwnię od trzech lat, posadzoną blisko wschodnio-południowej ściany domu, w zacisznym miejscu, obok winogron. Miałam zamiar rozpinać gałązki na rusztowaniu i prowadzić " na płasko" przy ścianie. Brzoskwinia owocuje corocznie i obficie, nawet w tym roku, po majowych przymrozkach, owoce były duże i pyszne i wybaczyłam jej, że nie jest nektaryną, którą miała być w związku z napisem na metce.

Problem z cięciem polega na tym, że brzoskiwnia owocuje na młodych przyrostach i gdy się jej nie obcina, to owoce są coraz wyżej, bo gałęzie rosną do góry. No i jak wybrać te pędy do cięcia, kiedy wszystkie mają pąki kwiatowe, wycinać całe gałęzie, czy końce ?