Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Mam do was pytanie. Czy mogę poprowadzić komin ze spalinami tak jak to jest pokazane na rysunku?? Nie mam typowej kotłowni, chce wykorzystać do tego pomieoszczenie gospodarcze , nie ma tam komina wiec wpadło mi coś takiego do głowy. Nie chciałbym stawiać nowego komina bo wyglądałby on "dziko" . Wiec proszę o odpowiedż czy mogę tak zrobic??

http://republika.pl/wojcikbudowa/komib.jpg

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/43223-czy-mog%C4%99-tak-poprowadzi%C4%87-odprowadzenie-spalin-do-komina/

A jaką komin ma wysokość? Od tego zależy długość czopucha, który oczywiście należy dobrze zaizolować.

Długość czopucha nie może być większa niż 0,5 wysokości komina.

Aha. Jeszcze jedno. Przekrój powinien być większy o 50% od przekroju komina.

Jeszcze jedno a co ze skraplaniem splain. Większa część przewodu idzie w garażu gdzie temperatura jest dość niska. Jeśli będzie tam się skraplać to spłynie do pieca ?
Jeszcze jedno a co ze skraplaniem splain. Większa część przewodu idzie w garażu gdzie temperatura jest dość niska. Jeśli będzie tam się skraplać to spłynie do pieca ?

Rura będzie zaizolowana.

A jaką komin ma wysokość? Od tego zależy długość czopucha, który oczywiście należy dobrze zaizolować.

Długość czopucha nie może być większa niż 0,5 wysokości komina.

Aha. Jeszcze jedno. Przekrój powinien być większy o 50% od przekroju komina.

witam po dłuższej przerwie

mam pytanie do Janussza.

jakiś czas temu dokładnie studiowałem przepisy i normy i nigdzie nie znalazłem takich zależności.

pozdrawiam

Dane te zaczerpnąłem z literatury technicznej.

"Ogrzewnictwo i wietrzenie"- Tadeusz Gasinski, Igor Pieskow, WSziP.

Literatura niemiecka podaje, że odległość ta nie może być większa niż 1/4 wysokości komina. "Ogrzewanie i klimatyzacja" Poradnik, Recknagel, Sprenger.

Z kolei pod tym samym tytułem też niemiecka, tylko autorstwa Rietschel, Raib długość ta wynosi 1/3 wysokości komina.

Podałem 1/2 za polską literturą i w związku z własnym doświadczeniem.

A nie jest czasem tak, że rura nie może być pod kątem mniejszym niż 45 stopni ?...

Tomku, to moje marzenie żeby tak ludziska chcieli robić :evil: