Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto obliczy proporcje na beton

Recommended Posts

Przede wszystkim musisz się zastanowić w czym będziesz mieszał beton. Zdecydowanie odradzam mieszanie ręczne lecz polecam betoniarkę. Moim zdaniem nie opłaca się odpłatnie jej wypożyczać - docelowo taniej wyjdzie Ci kupno betoniarki. Używaną kupisz już za parę stówek, np myśmy naszą betoniarką 200 litrową używaną w niezłym stanie kupili za 600 zł od sąsiada, który skończył budowę. No chyba że masz już betoniarkę lub możliwość nieodpłatnego jej wypożyczenia to nie masz problemu.

Gdy masz już betoniarkę musisz wiedzieć jaka jest jej pojemność i jakiej klasy beton chcesz uzyskać. Najpopularniejszą klasą betonu jaka występuje w projektach prostych domków jednorodzinnych jest beton klasy B15. I tutaj twój problem rozwiązuje się już błyskawicznie, gdyż podaje Ci poniżej linka do kalkulatora betonu B15 od Muratora :D

http://www.muratordom.pl/7678_1603.htm

Wpisujesz parametry i otrzymujesz proporcje na swój beton :D

Powodzenia!!

Jestem dokładnie tego zdania i dlatego zdecydowanie polecam "kręcenie" betonu w betoniarce :D

Pozdrówka!!

Z recepturą na beton z muratora jest taki problem ,że z tego na 75% nie wyjdzie B15

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=870821&highlight=#870821

Kochani, ten kalkulator, to o kant d... rozbić! :evil:

Jeżeli wg jego wskazań w/c waha się na poziomie 0,9 - 1,0, to nie ma mowy o przekroczeniu "starego" B5!

Mówiąc o ręcznym mieszaniu - mamy chyba na myśli, że mieszamy w betoniarce na budowie...

Można sie pokusic o takie proporcje na 1 m3:

Składnik, kg/m3 B 15

Cement CEM II/... 32,5 280

Piasek 0/2, 550

Żwir 2/16, 1450

woda 170

w/c 0,61

Przy dobrym kruszywie, wymieszaniu i pielęgnacji jest szansa, że wyjdzie B15 :wink:

Kochani, ten kalkulator, to o kant d... rozbić! :evil:

Jeżeli wg jego wskazań w/c waha się na poziomie 0,9 - 1,0, to nie ma mowy o przekroczeniu "starego" B5!

Mówiąc o ręcznym mieszaniu - mamy chyba na myśli, że mieszamy w betoniarce na budowie...

Można sie pokusic o takie proporcje na 1 m3:

Składnik, kg/m3 B 15

Cement CEM II/... 32,5 280

Piasek 0/2, 550

Żwir 2/16, 1450

woda 170

w/c 0,61

Przy dobrym kruszywie, wymieszaniu i pielęgnacji jest szansa, że wyjdzie B15 :wink:

Ja bym porawił cement na warunki polowe min. 350 kg/m3

Zdecydowanie odradzam mieszania na budowie betonów konstrukcyjnych!!!

NIE MA gotowej receptury bez analizy jakości kruszywa.

Prosze mi wierzyć, chodząc po budowach trafiam nieraz na "produkcję betonu" - powiem tylko tyle, ludzie naprawdę są odważni.

Myślę, że decyzja zapadła pod wpływem czynników ekonomicznych.

No to policz: 0/2 - ok. 18zł/tona

2/16 - ok. 40zł/tona

cem. - ok. 360zł/tona

Na Dolnym Śląsku m3 gotowego betonu B15 to 190-220zł

No cóż Panowie Inżynierowie - przyznam, że nie przeliczałem klasy betonu w oparciu o Normę Betonową tudzież o inne wtyczne w tym temacie, dla proporcji składników podawanych przez rzeczony kalkulator betonu B15. Powinienem był to zrobić przed wpisaniem posta. Poza tym takim praktykiem to ja nie jestem, żeby móc oceniać, co też ludziom w tych betoniarkach wychodzi - pomyślałem, że kalkulatorek Muratora można potraktować bardziej wiążąco, a nie jak ciekawostkę - to fakt. Jam wciąż teoretyk :D, co to raptem jeden dom postawił (i to w stanie surowym), a w betoniarce kręcił chudziaka, zaprawę do murowania no i... parę kubików betonu, gdy gościom z betoniarni w gruszce zabrakło :wink:

Pozdrawiam wszystkich Doświadczonych Teoretyków i Teoretyzujących :D

No cóż Panowie Inżynierowie - przyznam, że nie przeliczałem klasy betonu w oparciu o Normę Betonową tudzież o inne wtyczne w tym temacie, dla proporcji składników podawanych przez rzeczony kalkulator betonu B15. Powinienem był to zrobić przed wpisaniem posta. Poza tym takim praktykiem to ja nie jestem, żeby móc oceniać, co też ludziom w tych betoniarkach wychodzi - pomyślałem, że kalkulatorek Muratora można potraktować bardziej wiążąco, a nie jak ciekawostkę - to fakt. Jam wciąż teoretyk :D, co to raptem jeden dom postawił (i to w stanie surowym), a w betoniarce kręcił chudziaka, zaprawę do murowania no i... parę kubików betonu, gdy gościom z betoniarni w gruszce zabrakło :wink:

Pozdrawiam wszystkich Doświadczonych Teoretyków i Teoretyzujących :D

Nikt Cie za to nie wini :wink: natomiast u nas panuje,jeszcze powszechna opinia o niezniszczalności betonu, uwielbieniu wody przez beton oraz o tym,że dobry beton każdy może zrobic - co niestety prawdą nie jest. Róznież faktem jet to ,że opinie te poparte nwet własnym wykonwstwem w budownictwie jednorodzinnym poza skrajnymi przypadkami na szczęście nie zaowocuja spektakularnymi katastrofami.

natomiast u nas panuje,jeszcze powszechna opinia o niezniszczalności betonu, uwielbieniu wody przez beton oraz o tym,że dobry beton każdy może zrobic - co niestety prawdą nie jest. Róznież faktem jet to ,że opinie te poparte nwet własnym wykonwstwem w budownictwie jednorodzinnym poza skrajnymi przypadkami na szczęście nie zaowocuja spektakularnymi katastrofami.

No Geno - wielu znam takich co powinni przeczytać takie słowa, ale pewnie nigdy nie przeczytają i pewnie dlatego nigdy im się nie zawali :wink:, a oni pozostaną w swoim przeświadczeniu że "concret forever..." :p

Pozdr!