Gość 04.11.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 W domku letniskowym spuściłam wodę na zimę. Po spuszczeniu wody z sedesu wydobywa się przykry zapach z szamba. Pomóżcie co robić czy coś wsypać do szamba czy do sedesu? A może zalać czymś co nie zamarza sedes. Jak sobie z tym radzicie. Bo nie wyobrażam sobie tego co zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 04.11.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Zatkaj "kulką" z folii miejsce gdzie normalnie woda syfon robi i z głowy. narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 04.11.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Sedes nie może byc pusty - wtedy jest bezpośrednie połaczenie z szambem. Musi byc zalany. Czymś, co nie zamarza i nie niszczy ceramiki. pierwsze co mi do głowy przyszło - ale zabiją mnie za to fani ochrony środowiska - olej samochodowy. W samochodzie nie zamarza to i w kiblu nie zamarznie. Może być też zimowy płyn to spryzkiwaczy, czy chłodnic, ale obawiam się, ze przez całą zimą wyparuje i efekt zapachowy wróci. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.11.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 zasypujesz kilogramem soli i wpychasz gazety. za olej zabiłabym bez litości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 04.11.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Więc zapomnij o mokrych rzeczach (olej ) i zatkaj folią, ona nie odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.11.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Kup 2 litry płynu do chłodnicy i wlej do kibelka i pozostałych syfonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 04.11.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 zasypujesz kilogramem soli i wpychasz gazety. za olej zabiłabym bez litości sól do tych celów już nabyłam, ale po co gazety ... do tej solanki wpychasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 04.11.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 żeby nie wyparowało wlewa się na samą górę trochę oleju jadalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.11.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 zasypujesz kilogramem soli i wpychasz gazety. za olej zabiłabym bez litości sól do tych celów już nabyłam, ale po co gazety ... do tej solanki wpychasz ? do tej solanki, nie wiem po co, ale przetestowane przez lata w domku leniskowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 04.11.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 dzięki Czy mi się tylko wydaje, czy ten wątek nie był przed chwilą w wymianie doświadczeń. Widać temat bardziej wnętrzarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Dzięki za rady Teraz wiem że nie tylko ja mam taki sam problem. Zastanawiam się tylko teraz czy sól czy coś zalać. No i czy do pozostałych syfonów też coś wsypać lub wlać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.11.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 No i czy do pozostałych syfonów też coś wsypać lub wlać? Oczywiście - do wszystkich tych, które zostały opróżnione z wody na zimę. No bo wszystkie idą do tego samego szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Plastikowe syfony nie powinny pęknąć.Sedesowi - wieksza bryła lodu - sztywna ceramika - może strzelić. Najlepiej dać płyn do chłodnic, można go nieco rozcieńczyć.Jeśli masz biologiczne szambo to lepiej dać płyn tzw. ekologiczny (na glikolu monopropylenowym) - nie wytruje bakterii fermentacyjnych w perzeciwieństwie do "zwykłego" na glikolu etylenowym. Solanka też nie będzie im służyć.Przy miejskiej kanalizacji - bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts