m.dworek 04.11.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 zakladam nowy watek aby w nim podejsc do rekuperatora troche inaczejchodzi mi o konkretne rozwiazania itd i o rady praktyczne tych co robia samemu reku ja mam pierwszy problem do wspolnego przemyslenia1. reku zalozylbym na strychu - skrzynka najlepije gdyby byla tuz nad pomieszczeniami- sypialniami aby przewody byly jak najkrotszenatomiast z uwagi na halas wentylatora chetnie umiescilbym go jak najdalej od sypialni- bys moze na wlocie powietrza do domu co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam.Tu jest trochę wątków o rekuperatorach. Poczytaj, to może wiele problemów Ci odpadnie. Taka instalacja to nie tylko wymiennik i wentylator. Narysuj ją sobie na kawałku kartki, kompletną, zaniedbując proporcje długości kanałów, ale za to z wszystkimi filtrami, trójnikami itd.Istnieją tłumiki hałasu. Skrzynki rozprężne itp.Z istotnych właściwości poszczególnych kawałków wyniknie Ci ich umiejscowienie i dostęp serwisowy. Będzie czerpnia i wyrzutnia powietrza. Nie powinny być obok siebie, nawet jeżeli to najtaniej, bo krótkie kanały...To na pewno jest do wykonania.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 10.11.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Jaka jest powierzchnia wymiennika w popularnych rekuperatorach? np w Mistralu 400 ? Na stronie producenta tego niestety sie nie uświadczy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Witaj rydzu Forum ruszyło Oni pewnie też nie wiedzą . Są takie jakie im wyszły. Jak krzyżowe, to jakieś 60 x 60 x 30 cm ( na zewnątrz). We środku pomarszczone, więc powierzchnia dość spora. Przeciwprądowe o tej samej powierzchni są sprawniejsze. Trzeba by zastanowić się nad prędkością przepływu strumienia (czas wymiany) i średnicą kanałów. Napisz co zamyślasz, to napiszę jak to widzę, a Ty się zgodzisz lub nie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 11.11.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Napisz co zamyślasz, to napiszę jak to widzę, a Ty się zgodzisz lub nie. Adamie, po Twoich zdjęciach niejeden się zastanawia czy samemu nie robić rekuperatora. Więc pisz, pisz, czekam i czytam z zpartym tchem nie mogąc się zdecydować co robić. (właściwie czy robić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 14.11.2005 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 kurcze ile kosztuja te rury wyginalne z blaszki aluminiowejbo widzialem niedawno po 10 euro za mb i pomyslalem ze chlopcy na glowe juz upadli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszen 14.11.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Witam! Adaśku! Jak tam ma się Twoja MEW-ka?A lodownia i inne projekty?Musicie wiedzieć, że Adam jest człowiekiem renesansu i według świetnych źródeł obywa się zupełnie bez snu i jedzenia. Jak wpadnie na kolejny pomysł, to zabraknie mu czasu na oddychanie!pozdrawiam!Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.11.2005 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Witam Lukaszen!Pilnie śledzę nowości. Obejrzałem wodnego super SAWONIUSA na dowolne przepływy.Śledzę wydarzenia, ale bez emocji, bo ja i tak na sieć wydzieloną. Łapy mi siętrzęsą do mojego Francisa! Kwity idą bardzo wolno, ale i niewiele mogę zainwestować czasu i kasy w TEN temat (są inne).Może koło gwiazdki się ruszy?Bardzo chcę. Bardzo się staram.Rozebrałeś już swoją turbinkę? Co było we środku? Napisz!Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszen 07.12.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Niestety, okazuje się, że obietnice zakonczenia sezonu w pracy około końca października, to jakieś "drobne" niedopowiedzenie. Nadal walę po 11,5-12 h/ dobę, a to za sprawą takich jak Wy - Drodzy Budujący! I czuję, że mój zabytek techniki musi poczekać do stycznia conajmniej... Niemniej jednak syndrom nie wywietrzał ze nie i dalej mam kręćka. Oczywiście myślę o sieci wydzielonej i to bez wielkiej rewelacji. Ale do tego solar, POŚ i dom jak najbardziej samowystarczalny, a co za tym idzie, tani w eksploatacji! Tylko jak to powiedzieć tym pieprzonym kosmitom-urzędasom? POZDRAWIAM! Ł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 07.12.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Inna firma:w Koss krzyżowy około 8m2przeciwprądowo-krzyżowy około 40m2, stąd jego wieksza sprawnośćKrzyżowe są rozmiarowo praktycznie wszędzie takie same.PozdrWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 08.12.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 A może ktoś ma już jakiś rysuneczek jak powinna być wykonana taka instalacja z reku. Wiadomo że każda instalacja jest jakoś tam indywidulana, ale te wszystkie elementy ktore podaje Adam chyba powinny być w jakiś tam określonych miejscach i pewnie są jakieś zasady ich doboru (umiejscowienia). Jeżeli ktoś coś takiego ma to chętnie bym to zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 WitamJak powrócę od dentysty i będę już rozpoznawał gdzie jest góra a gdzie dół, to wrzucę jakiś szkic. Na razie łażę po ścianach.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 08.12.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Do Adama I Łukaszenajako że obaj jesteście z innej bajki , proponuję założyć wątek o tytule DOM SAMOWYSTARCZALNY -CIEKAWE POMYSŁY tam będziecie pisać o akumulatorach , rekuperatorach, lodowniach, zieminakach, solarach i o wszystkim w sposób praktyczny co macie w głowach, osobiście nie chce mi się skakać po wszystkich wątkach i szukać gdzie akurat ADAM_ mk się wypowiada..pozdrawiam i czekam na posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Kupuję! Dobry pomysł!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts