ab22315 04.11.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam, Zakupiłam działkę budowlaną - na której jest wydzielona część na drogę publiczną. Przy zakupie działki agent nieruchomości poiformował mnie, iż gmina na pewno się do mnie zgłosi w celu wykupienia tego pasma gruntu pod drogę. Jednak w ostatnim Muratorze przeczytałam artykuł, w którym jest informacja - że to ostatnia szansa na dostanie odszkodowania i że wnioski trzeba samemu złożyć do 31 grudnia 2005 r. Jak to jest w przypadku dróg publicznych przebiegających na działkach osób fizycznych i co powinnam zrobić????? Proszę o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 04.11.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Spraw o której pisał Murator dotyczy cześci działek zajetych już pod drogi.Jeżeli kupiłeś działkę to zanim gmina wykupi od Ciebie grunt musi przeprowadzić podział, otrzymać decyzje o podziale i wtedy udać nie do notariusza i sporządzic umowę kupna. Może to nastapic nawet za kilka lat lub kilkanaście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 05.11.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Jeżeli droga istnieje tylko w planach zagospodarowania przestrzennego i gmina nie zrealizowała drogi to masz czas do podjęcia budowy drogi złożyć wniosek o wykup od gruntów pod tą drogę. Możesz wystąpić do gminy o odszkodowanie za ograniczone korzystanie z twoich gruntów związane z brakiem umowy o wykupieniu, a więc co w rodzaju jak za bezumowne korzystanie z twoich gruntów. Gmina planując na twoich gruntach drogę ograniczyła Ci możliwość korzystania z tej części gruntów. Wystąp z takim wnioskiem do gminy że do czasu wykupienia od Ciebie gruntów pod drogę niech płacą określoną kwotę miesięczną. Przed takim roszczeniem złóż powiadomienie o zamiarze podjęcia budowy ogrodzenia wzdłuż granicy od strony drogi. Jeżeli w ciągu miesiąca nie zgłoszą sprzeciwu na Twój zamiar budowy ogrodzenia w drodze to znaczy że gmina rezygnuje z Twoich gruntów pod drogę. W jednym z orzeczeniu NSA wskazano, że gmina nie musi płacić za grunt pod drogę który nie zajęła. To znaczy nie zrealizowała na nim jezdni (ulicy). Walczyć trzeba o swoją własność to może zmusić gminę do podjęcia działań wywłaszczających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts